Naktį iš vasario 15-os į 16-ą d. kibernetiniai nusikaltėliai, užsienyje registruotame forume, paskelbė, kad turi ne tik dalies „CityBee“ klientų vardus, pavardes ir asmens kodus, kaip buvo skelbta anksčiau, bet taip pat ir telefonų numerius, elektroninio pašto adresus, gyvenamosios vietos adresus, vairuotojų pažymėjimo numerius bei užkoduotus slaptažodžius. Paaiškėjus naujiems faktams, „CityBee“ savo klientus, kurie bendrovės sistemoje registravosi iki 2018 m. vasario 22 d., ragina pakeisti savo slaptažodžius tiek „CityBee“ sistemoje, tiek kitose sistemose, jei buvo naudotas toks pats ar panašus slaptažodis.

Kaip rašoma bendrovės pranešime, visa su įvykiu susijusi informacija yra pateikta atsakingoms institucijoms. Siekiant apsaugoti klientų interesus ir išaiškinti nusikaltimą, bendradarbiaujama su Lietuvos policija. Bendrovė tvirtina, kad pavogtų „CityBee“ klientų duomenų paskelbimas nepadarys jokios įtakos klientų finansinių paslaugų saugumui, nes bendrovė nekaupia jautrios informacijos susijusios su klientų mokėjimo būdais.

Nukentėję „CityBee“ klientai jau jungiasi į socialinio tinklo „Facebook“ grupę. Šiuo metu joje daugiau nei 2,1 tūkst. narių. Joje rašoma, kad vienas tikslų – teikti grupinį ieškinį.

Informuojama, kad „CityBee“ taip pat kuria specialią karštąją liniją. Visi, kurie bendrovės sistemoje registravosi iki 2018 m. vasario 22 d., rūpimus klausimus užduoti jau gali el. paštu info@citybee.lt. Netrukus taip pat bus sukurta ir karštoji telefono linija.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą

Kaip rašoma pranešime spaudai, ikiteisminį tyrimą dėl bendrovės „CityBee“ klientų pavogtų duomenų atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras glaudžiai bendradarbiaudamas su pačia įmone.

„Prašome žmonių nesusigundyti siūlymais įsigyti pagrobtus duomenis, o apie tokius siūlymus pranešti policijai per portalą www.epolicija.lt Taip pat prašome nesidalinti ir neplatinti pavogtų duomenų ar nuorodų, kur juos galima įsigyti“, – rašoma policijos pranešime.

Kaip informuojama, ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal LR Baudžiamojo kodekso 198 str. 1 d. ir 198 (1) str. 1 d.

198 straipsnis. Neteisėtas elektroninių duomenų perėmimas ir panaudojimas:
1. Tas, kas neteisėtai stebėjo, fiksavo, perėmė, įgijo, laikė, pasisavino, paskleidė ar kitaip panaudojo neviešus elektroninius duomenis,
baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.
2. Tas, kas neteisėtai stebėjo, fiksavo, perėmė, įgijo, laikė, pasisavino, paskleidė ar kitaip panaudojo strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui arba didelę reikšmę valstybės valdymui, ūkiui ar finansų sistemai turinčius neviešus elektroninius duomenis,
baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų.
3. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

198 (1) straipsnis. Neteisėtas prisijungimas prie informacinės sistemos:
1. Tas, kas neteisėtai prisijungė prie informacinės sistemos ar jos dalies pažeisdamas informacinės sistemos apsaugos priemones,
baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.
2. Tas, kas neteisėtai prisijungė prie strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui ar didelę reikšmę valstybės valdymui, ūkiui ar finansų sistemai turinčios informacinės sistemos ar jos dalies,
baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.
3. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Šiuo metu „CityBee“ aiškinasi, kokiu būdu galėjo būti pavogti trejų metų senumo „CityBee“ klientų duomenys.

Papildomą informaciją, susijusią su duomenų vagyste, „CityBee“ žada pateikti vos tik išaiškės nauji faktai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (444)