Elektroninės grožio paslaugų platformos, per kurią gyventojai gali užsiregistruoti grožio paslaugoms, vadovės teigimu, klientų skaičiai muša rekordus. Jų per dieną kreipiasi tiek, kiek kartais sulaukiama tik per savaitę ar netgi ilgesnį laikotarpį. Paklausiausios procedūros – plaukų dažymas ir vyriškas kirpimas.

„Tikrai žmonės yra išsiilgę ir išsiilgę daug labiau negu per pirmą karantiną. Tai iš tikrųjų tik kai paskelbė Vyriausybė, kad salonai gali atsidaryti pirmadienį, jau visi klientai tiesiog puolė užsirašinėti. Ir, pavyzdžiui, vakar, mes turėjome rekordinį kiekį užsakymų, kuriuos gauna salonai per parą. Tai iš tikrųjų užsakymų kiekis dabar yra milžiniškas“, – sako „Treatwell“ vadovė Lietuvoje Marija Antanaitytė.

„Kaip aš sakau, tarsi būtų lavina. Kai jau patvirtino, kad galime savo veiklą vystyti, kaip lavina užgriuvo. Nes be galo daug skambučių, žinučių, susirašinėjimų, tai kada, tai kaip, tai kur, kelintą valandą“, – teigia dizainerė-kirpėja Eglė Saunorytė.

Į galimybę apsilankyti grožio salonuose gatvėje sutikti praeiviai reaguoja teigiamai, tačiau tikrai ne visi skuba registruotis procedūroms. Tiesa, kai kurie netgi pasiryžę mokėti brangiau.

„Laukiu labai, nes reikia apsikirpti ir vertinu, manau, kad teigiamai“, – kalbėjo vyras.

„Aišku, jeigu atsidaro, tai yra galbūt kažkokia tam tikra žalia šviesa, bet asmeninis požiūris dar vis neleidžia padėti žingsnio į priekį. Tai sakot vis dėlto dar bijot tos koronos? Aš manau, kad taip“, – teigė pašnekovė gatvėje.

„Laisvinti tai reikia jau tikrai, dėl žmogaus psichinės sveikatos, gal geriau jis jausis apsikirpęs“, – kalbėjo kita moteris.

„Tikrai aktualu, seniai labai laukiam, kad atsidarytų. (...) Jo, kai tik priims, tai iš karto. Ne, dar nebandžiau (užsirašyti – Delfi), bet manau, kad eilės bus baisios“, – sakė vyriškis.

Kitas sutiktas vyriškis spėliojo, kad paslaugos šiek tiek pabrangs. Sutikta moteris svarstė, kad net ir pabrangus reikėtų lankytis.

Kol kas kainų nedidina

Grožio salonų atstovai tikina, kad kol kas planų kelti kainas neturi. Pasak jų, šis laikotarpis buvo sunkus visiems, tad jų tikslas klientus susigrąžinti ir neatbaidyti aukštomis kainomis.

„Tu negali plėšti. Nesąmonė išeis. Ne, kainų atžvilgiu visiškai tas pats. Bet ką mes pastebime po pirmo karantino, galbūt ir po šito karantino bus, aš nežinau, bet klientai, kurie ateina, jie tikrai dosniai palieka arbatpinigių“, – sako kirpėjas Valerijus Gigevič.

Tiesa, kai kurie grožio salonų atstovai skundžiasi, kad būtinybė užtikrinti 20 kv. metrų plotą vienam klientui – didžiulė bėda. Tad tai pakoregavo ir darbo grafiką, kai kurie darbuosis ir šventinėmis dienomis.

„Tai iš tikrųjų šiuo metu, galite patys matyti, kad iš 5 darbo vietų užimtos tik 2. Tai tik tiek ir galime dirbti. Realiai, pajėgumas yra 20-25 proc. salono, tai yra toks visiškai mažas procentas, bet aišku, džiaugiesi, kad gali šiaip pradėti darbą ir dirbti“, – atkreipia dėmesį kirpėjas.

„Tai yra netgi salonų, kur deja, bet tenka dirbti tik vienam žmogui, nors seniau galėjo dirbti keliese vienu metu. Tai, žinoma, faktiškai dėl to salonai ilgina darbo laikus. Irgi girdėjau, kad daug kas galvoja atsidaryti sekmadieniais, nors sekmadieniais dažnai salonai nedirba. Taip pat žinau, kad ir vasario 16 d., nors tai yra šventinė diena, bet tikrai daug salonų planuoja dirbti. Tai tikrai salonai stengiasi priimti kaip įmanoma daugiau žmonių“, – pasakoja „Treatwell“ vadovė Lietuvoje.

Pasak kirpėjos-dizainerės E. Saunorytės, kiekvienas kirpėjas sprendžia pagal savo galimybes, kiek jis gali pakelti darbo valandų ir priima sprendimus: „Bendrai, aš įsivaizduoju, kad jeigu salonai dabar norėtų ir galėtų, tai galėtų ir 18 valandų per parą dirbti. Tiek tų žmonių būtų.“

Kirpėjai įsitikinę, kad kai kurie reikalavimai tikrai kelia papildomų klausimų ir nemenkų sunkumų. Štai kirpėjas V. Gigevič sako, kad jam karantino metu patalpas reikėjo išlaikyti už 257 eurų išmoką, gautą už individualią veiklą, o kai kurie ribojimai ir jų pakeitimai paskutinėmis minutėmis reikalauja didesnių piniginių išlaidų.

„Vienas iš reikalavimų, kuris toks gan svarbus, kuris išėjo tik penktadienį vakare, gavom jau laišką iš SAM, tai darbuotojai turi dirbti su respiratoriais. Tai reiškia, buvo vėl socialinėje platformoje daug kalbų, kad kirpėjai prisipirko tas vienkartines medicinines kaukes, kad skirtų sau ir klientui, nes kartais klientai ateina su medžiaginėmis, nepatogu, į jas prikrenta plaukų. Kur jas dabar dėt?“ – klausia kirpėjas V. Gigevič.

Kai kurie tikina, kad tikrai teko girdėti atvejų, jog karantino laikotarpiu grožio meistrai ėmė dirbti nelegaliai, o sugrįžti iš šešėlio neplanuoja. Tad dar vienas karantinas ne tik kirstų per iškankintų meistrų kišenes, bet ir paskatintų ieškoti kitų alternatyvų.

„Ką mes pastebime dabar, kad patys meistrai labai daug migruoja iš vienų salonų į kitus. Tai mes pastebėjome šitą tiesiog didelę kaitą. Arba tiesiog, kad jie palieka salonus, bet kas vyksta po to, mes iš tikrųjų nelabai žinome. Ar jie tiesiog ieškosi kitos darbo vietos, ar nusprendžia dirbti namuose, o gal, kaip jūs sakėte, traukiasi į šešėlį“, – sako M. Antanaitytė.

Tad grožio salonų atstovai tikisi, kad daugiau užsidaryti neteks. Pirmoji diena darbe, kaip teigia grožio meistrai, tarsi egzaminas, įnešęs į jų gyvenimą streso ir džiaugsmo emocijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)