Nauja priemonė numato, kad paramos dydis individualią veiklą vykdantiems asmenims siektų 100 procentų per 2019 metus sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

„Mes norime ir kviečiame pritarti pagalbai tokiems žmonėms, jog tokios pagalbos dydis priklausytų nuo žmonių 2019 m. sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM), dydis būtų 100 proc. sumokėto GPM. Tačiau turime tam ir „grindis“, ir „lubas“. Jei mokesčių ne visai pavyko sumokėti, tai „grindys“ būtų 100 eurų, „lubos“ 36 MMA, tai iš esmės sudarytų per metus apie 16 tūkst. eurų, jei gerai suskaičiuoju“, – kalbėjo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Viršutinė riba sieks apie 21 tūkst. eurų, tačiau dėl saugiklių dideles pajamas pernai gavę asmenys pretenduoti negalės, patikslino viceministras Vincas Jurgutis.

A. Armonaitė nurodė, kad į paramą galėtų pretenduoti individualią veiklą vykdantys asmenys, šios paramos nereikės notifikuoti Europos Komisijai, nereikės ir atskiro Vyriausybės nutarimo.

„Kaip žinote, šiuo metu žmonės, kurie dirba pagal individualią veiklą, gauna iš Užimtumo tarnybos kasmėnesinę 260 Eur išmoką. Visi suprantame, jog neturint santaupų tokie pinigai tikrai yra labai labai maži, dėl to imamės iniciatyvios dar papildomai padėti žmonėms, kurie dėl karantino negali vykdyti savo veiklos“, – paaiškino A. Armonaitė.

Priemonės dydis, pasak A. Armonaitės, siekia apie 30 mln. eurų.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis paaiškino, kad į paramą negalės pretenduoti tie asmenys, kurie 2019 metais turėjo kitų pajamų, didesnių nei 12 minimalių mėnesinių uždarbių.

„Tinkami pareiškėjai yra tie, kurių veikla įtraukta į dėl karantino paskelbimo ribojamų ūkinių veiklų sąrašą. Kadangi yra noras papildomai padėti tiems, kurių pagrindinė veikla – savarankiškai uždirbamos pajamos, vadinasi, 2019 m. jie kitų pajamų, ne iš individualios veiklos, turėjo gauti ne daugiau nei 12 minimalių atlyginimų. Jei atlyginimą gaudavo iš kitur, tai negalėtų pretenduoti į šią paramą“, – paaiškino V. Jurgutis.

Taip pat paramos negautų ir tie, kurių pajamos pernai viršijo 36 MMA, arba apie 1300 eurų į rankas per mėnesį. Mat tikslas – padėti nukentėjusiems labiausiai.

Tie, kurie verčiasi pagal verslo liudijimą, galės pretenduoti į 100 proc. 2019 m. sumokėto fiksuoto pajamų mokesčio sumos (verslo liudijimo kainą).

Jei asmenys savarankišką veiklą pradėjo vykdyti tik 2020 metais ir ji truko ne trumpiau nei 3 mėn., jiems bus skiriama 100 eurų subsidija.

Pareiškėjai turės kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

Vyriausybei pritarus, tolesnius sprendimus priimtų Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

„Šiandien beveik yra suderinta, reikia galbūt kokio vieno kito niuanso“, – kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Vyriausybė trečiadienį pritarė laipsniškam karantino režimo ribojimų keitimo planui, kuris su kiekvienu scenarijumi atvertų ir vis daugiau verslo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)