Ministrų kabinetas trečiadienį nusprendė nuo kitos savaitės leisti atidaryti atskirą įėjimą turinčias nedideles (iki 300 kv. m.) ne maisto prekių parduotuves. Didiesiems statybinių medžiagų prekybos tinklams kol kas dar nebus leista pilnai atverti durų. Šiuo metu juose gali veikti tik tie skyriai, kuriuose prekiaujama maistu.

Darbuotojai konsultuoja pirkėjus

Delfi redakciją pasiekė skaitytojų laiškai ir vaizdo įrašas, kaip per karantiną dirba statybinių medžiagų prekybos tinklas „Senukai“. Vaizdo įraše matyti, kad parduotuvėje galima užeiti ne tik maisto skyrių, bet praeiti ir pro laminato, plytelių, kilimų, santechnikos, vonios baldų skyrius.

Pasak skaitytojo, parduodami glaistai, dažai, plastikinės apdailos lentos, žemės ir kitos prekės, kurios nėra pirmo būtinumo. Ukmergės g. esančioje parduotuvėje, kaip nurodo skaitytojas, buvo apie 20 klientų, o darbuotojai konsultavo parduotuvėje esančius pirkėjus, pavyzdžiui, dėl klozeto.

Išsirinko čiaupą, nusipirko ir atsiėmė prekių atsiėmimo punkte

Skaitytojas ir pats pabandė nusipirkti, kaip jis mano, ne pirmo būtinumo prekę – virtuvės čiaupą.

„Nuėjau į parduotuvės kasą, kurioje buvo kasininkė. Parodžiau prekės kodą ir pasakiau, kad noriu įsigyti. Pasakė, kad kasoje susimokėti negaliu, tad tuoj ji pakvies konsultantą. Po minutės į šalia esančią kasą atėjo konsultantas, pažiūrėjo prekės kodą, atspausdino atsiėmimo lapą.

Už prekę susimokėjau kasoje grynais pinigais. Pinigus įdėjo į kasą, man išdavė kasos kvitą. Po 10 minučių atsiėmiau prekę išdavimo punkte, esančiame kitoje parduotuvės pusėje“, – pasakoja jis.

Pirkėjai daugiausiai sukiojasi prie statybos prekių

Kita skaitytoja savo laiške pasakojo apie panašią situaciją Šiaurės miestelyje esančioje „Senukų“ parduotuvėje.

„Didžioji dalis parduotuvės užtverta, bet pardavinėjamas cementas, glaistai, daržo prekės, prailgintuvai, čiaupai. Būtent prie šių prekių daugiausia ir sukiojasi pirkėjai, tikrai ne nuošaly padarytame maisto skyriuje.

Natūraliai kyla klausimas, kodėl kiti pardavinėjantys šias prekes turi būti uždaryti“, – piktinosi skaitytoja.

Ministerija: turėtų veikti tik tie skyriai, kuriuose prekiaujama maistu

Ekonomikos ir inovacijų ministerija savo komentare pažymi, kad parduotuvės, kuriose daugiausia pardavinėjamos statybinės prekės, tačiau jose galima rasti ir maisto produktų, neturėtų būti laikomos maisto prekybos vietomis arba jose turėtų veikti tik tie skyriai, kuriuose prekiaujama maistu.

„Šios parduotuvės gali vykdyti internetinę prekybą, kai prekės pristatomos į namus ar atiduodamos atsiėmimo punktuose“, – teigia ministerija.

„Senukai“: prekyba ne pirmo būtinumo prekėmis nėra draudžiama

„Senukų“ atstovų teigimu, prekyba ne pirmo būtinumo prekėmis nėra draudžiama, su sąlyga, kad pagrindinė parduotuvių veikla turi būti maisto, pašarų gyvūnams ir panašių prekių pardavimas.

Įvairūs gedimai ir kiti kasdieniai iššūkiai namuose, deja, nelaukia, kol baigsis karantinas. Todėl įvairios namų ūkiui skirtos prekės gyventojams yra būtinos ir šiuo įtemptu metu.
„Senukai“

„Vykdydami Vyriausybės sprendimą ir apriboję savo veiklą, sudarome gyventojams galimybę pagal nustatytą tvarką „Senukuose“ esančiose „Food core“ parduotuvėse kartu su visais svarbiausiais maisto produktais saugiai įsigyti ir būtiniausių namų prekių.

Įvairūs gedimai ir kiti kasdieniai iššūkiai namuose, deja, nelaukia, kol baigsis karantinas. Todėl įvairios namų ūkiui skirtos prekės gyventojams yra būtinos ir šiuo įtemptu metu.

Savo veikla taip pat prisidedame prie visuomenės saugumo, nes sudarome galimybę žmonėms nesigrūsti eilėse didžiuosiuose maisto prekybos centruose, aktyviai prekiaujančiuose ne maisto prekėmis“, – komentuoja „Kesko Senukai“ viceprezidentas Mantas Jurkus.

„Senukai“ prekiauja maisto produktais

Jis pažymi, kad, kaip nustatyta Vyriausybės, šiuo metu veikia tik tos „Senukų“ parduotuvės, kuriose įrengtos „Food core“ parduotuvės. Pagrindinė veikla jose yra prekyba maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams ir pan. prekėmis. Kitos – būtiniausios namų ūkiui skirtos – prekės esą čia sudaro ribotą, Vyriausybės nustatyta tvarka leistiną dalį.

„Daugumą kitų namų remontui ir buičiai reikalingų prekių iš „Senukų“ žmonės gali įsigyti tik jas atskirai užsisakę. Pasikonsultuoti dėl šių prekių galima saugiose užsakymo paslaugų teikimo vietose. Bendravimas su konsultantais trunka ne ilgiau nei 15 minučių ir laikantis visų saugumo reikalavimų. Užsakytas prekes operatyviai galima atsiimti tam skirtose vietose“, – sako M. Jurkus.

Anot jo, parduotuvių veikla organizuojama, laikantis visų nustatytų klientų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, sveikatos saugos, higienos ir kitų apsaugos priemonių.

„Taip pat „Senukai“ sėkmingai vysto daugiakanalę prekybos sistemą, kuri leidžia žmones aprūpinti būtinosiomis prekėmis jiems patogiausiu būdu – internetu, telefonu bei elektroniniu paštu“, – pažymi prekybos tinklo viceprezidentas.

„Šiuo metu esame visiškai pasiruošę, kai leis Vyriausybė, atnaujinti pilnavertę veiklą, užtikrindami visus visuomenės saugumo reikalavimus, kurie galioja maisto prekybos centrams, net dar labiau griežtindami jų įgyvendinimo kontrolę“, – tikina jis.

Armonaitė: situacija leidžia eiti ne į draudimų, o laisvėjimų pusę

Ministrė Aušrinė Armonaitė laidoje „Delfi diena“ vylėsi, kad nebereikės kalbėti apie draudimus ir ribojimus, bet daugiau apie galimybę atsidaryti daugiau prekybos vietų.

„Kalbame apie keletą tinklų, kurie yra atsitvėrę maisto produktus. Pačioje pradžioje ši diskusija buvo pakilusi, kol kas situacija mums leidžia eiti ne į draudimų ir ribojimų pusę, o laisvėjimų pusę. Pati mačiau vieno prekybos tinklo sprendimus: yra didelės tvoros, pastatytos ties grąžtais ir kitais statybų reikmenimis.

Matyt, turėti daugiau prekybos vietų, kur žmonės gali nueiti įsigyti maisto produktų, nėra blogai. Aš labai tikiuosi, kad mums nereikės kalbėti apie draudimą ir ribojimą, bet kaip tik apie galimybę atsidaryti daugiau vietų“, – kalbėjo ji.

„Aš tikiuosi, kad kurie dabar atsidaro, supranta, kad nuo jų atsidarymo sėkmės priklausys ir tolesni atsidarymo žingsniai. Jeigu viskas bus gerai, nesusidarys židiniai, ir bus laikomasi tvarkos, galėsime ir daugiau atlaisvinti. Tikiuosi, kad piktnaudžiavimų šia tvarka nebus“, – pridūrė ji.

Delfi primena, kad nuo kitos savaitės pradės dirbti ne maisto prekių parduotuvės iki 300 kvadratinių metrų, grožio ar masažo salonai, turgaviečių prekybininkai ir kitų paslaugų teikėjai.

Duris galės atverti tos parduotuvės, kurių prekybos plotas neviršija 300 kvadratinių metrų ir kurios turi „tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (615)