Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė laidoje Delfi diena sako, jog tai pirmas ir viltingas žingsnis.

„Vertinu kaip pirmą ir labai svarbų, atsargų, tačiau tikrai reikalingą sprendimą, tai viltingas žingsnis. Turiu nuojautą ir tikėjimą, kad tiek verslas, kuriam bus leista dirbti nuo pirmadienio, tiek klientai, kurie ateis į mūsų tiek laiko uždarytą ir nukentėjusį verslą, tie klientai bus tikrai atsargūs, bus laikomasi visų reikalavimų. Ir dar kitą pirmadienį galbūt turėsime dar viltingesnių žinių“, – sako pašnekovė.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos garbės pirmininkas Eduardas Šablinskas tikina, kad situacija yra labai bloga.

„Šiandien situacija yra ganėtinai bloga. Nevadinčiau nepatenkinama, tai bloga situacija. Visgi karantinas jau tęsiasi metai laiko ir psichologinė situacija kasdien blogėja, antra, mūsų Vyriausybės sprendimai, kai vieną dieną yra pasakoma, kad galima bus pradėti, o po kelių dienų – net nesvajokite, duoda lūkesčius, ir staiga vėl atgalios. Situacija išties yra netinkama. Jeigu leis atlikti paslaugą iki penkiolikos minučių, tai prekyvietės prekiaujama tris ar penkias minutes, ir jau jį atleidi. Pirmoji banga parodė, kad prekyvietėse židinių nebuvo ir viskas buvo gerai, tai kodėl dabar negalime leisti turgavietėms dirbti? Jos dar kartą įrodytų, kad sugeba tvarkytis“, – sako E. Šablinskas.

Eduardas Šablinskas

D. Matukienė taip pat laidoje patikino, kad vis dar nesulaukė atsakymų iš Konkurencijos tarnybos, taigi ieškiniai teisinėms tarnyboms nėra atsiimti.

„Nuomonė nėra pakeista ir tie klausimai, į kuriuos mums turėjo atsakyti Konkurencijos tarnyba, jų neatsakė. Klausimas lieka pagrindinis – dėl diskriminacijos ir tam tikrų netolygumų, kurie taikomi vienoms verslo grupėms, bet netaikomi kitoms. Taigi į šiuos kausimus mes norėsime gauti atsakymus. Ir tie ieškiniai toliau rengiami, jie tikrai bus pateikti, bet tai neturi nieko bendro su tuo, kad dabar dalis verslų yra atidaryti ir jiems leidžiama dirbti.

Tai natūralus procesas. Nemanau, kad tai paskutinė pandemija ar paskutinis karantinas, uždarymas. Jei iškyla problema, turi būti aiškiai pasakyta visuose įstatymuose, kas, kaip, kokiomis sąlygomis ir dėl kokios priežasties. Tikiuosi, kad po mūsų keipimosi į teisines institucijas bus pasisakyta šiais klausimais ir bus lengviau dirbti“, – sako D. Matukienė.

Paklausus, kiek prireiks laiko, kad smulkieji verslininkai atsigautų, E. Šablinskas tikino, kad problemos yra ne tik finansinės, bet ir psichologinės.

„Trumpai atsakyti būtų galima taip, kad smukieji verslininkai kaip sraigės su savo nameliais ant pečių turi prekes, kurios jau dabar pavasariniame etape turi būti parduodamos. Tai reiškia, kad jau kitą mėnesį jos nebetenka prasmės, nes jau reikia keisti į vasarines prekes – jiems dideli nuostoliai. Be metų, o kiek jau dabar nebežino, kam atiduoti tas prekes, už paskutinius centus, kad tik neturėtų bagažo. Problema psichologiškai yra baisi. (…) Pagalba iš Vyriausybės turi būti vis tik greitesnė ir pasitikėjimas smulkiuoju verslu turi būti didesnis“, – sako pašnekovas.

Primename, kad parduotuvės ir kirpyklos bei kitų individualių paslaugų teikėjai turės užtikrinti 20 kvadratinių metrų ploto. Jei plotas mažesnis, vienu metu galės būti aptarnaujamas tik vienas klientas.

„Šiandien mūsų uždavinys yra išjudėti nuo kažkokio taško ir pažiūrėti, kaip mums seksis“, – sakė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Duris galės atverti tos parduotuvės, kurių prekybos plotas neviršija 300 kvadratinių metrų ir kurios turi „tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai“.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė prašė prekybos ploto ribą padidinti iki 500 kvadratinių metrų, bet Vyriausybė šį pasiūlymą atmetė.

Vyriausybė taip pat leido vykdyti ne maisto prekių prekybą lauko sąlygomis nuo laikinų prekybos įrenginių.

Judėjimo ir susibūrimų apribojimai Vyriausybės nutarimu nėra keičiami.

Kirpyklos, grožio salonai ir dauguma ne maisto prekių parduotuvių Lietuvoje uždarytos nuo gruodžio 16 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)