Beveik 300 mlrd. eurų siekiančios išmokos bus skirtos investicijoms ir reformoms, skatinančioms šalių ekonomikas. Norėdamos gauti šias lėšas, ES šalys iki balandžio 30 d. turi pateikti savo išlaidų planus.
Tuomet Europos Komisija (EK) ir ES valstybės narės turės sutarti dėl kiekvieno plano.

Antradienį vykusiame balsavime, kurio rezultatai paskelbti trečiadienį, EP nariai priėmė ekonomikos gaivinimo paketą didžiule balsų dauguma.

Oficialiai planui dar turės pritarti valstybės narės, tačiau šiame etape nesitikima didelių kliūčių.
Iki šiol tik trys šalys nėra pateikusios savo išlaidų planų, tačiau daugelis pateiktų planų dar bus koreguojami, teigia ES pareigūnai.

ES ekonomikos gaivinimo pakete numatytas finansavimas priemonėms, įgyvendinamoms nuo 2020 m. vasario iki 2026 m. rugpjūčio, tačiau galės būti finansuojami ir anksčiau patvirtinti projektai.

Tiesa, EP žaliųjų partijos narys Svenas Giegoldas tikino, kad jau pradėtų projektų refinansavimas europiniais pinigais reiškia, kad Gaivinimo paketo poveikis ekonomikai bus mažesnis nei tikimasi.
Valstybės į savo nacionalinius išlaidų planus taip pat turi įtraukti 37 proc. aplinkosaugos finansavimo tikslą ir 20 proc. skaitmenizacijos finansavimo tikslą.

Savo ruožtu nevyriausybinės organizacijos kritikavo skaidrumo stoka, nes tik kelios šalys paviešino savo išlaidų planus. Tai esą neleidžia visuomenei išnagrinėti, kaip bus leidžiamos ES lėšos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)