Vyriausybė trečiadienį pritarė karantino apribojimų švelninimui ir netrukus bus leidžiama veikti nedidelėms parduotuvėms, turinčioms įėjimus iš lauko, grožio paslaugų, masažo salonams, kitų paslaugų teikėjams, taip pat bus leidžiama veikti gėlių parduotuvėms, turgavietėms, taip pat bus leidžiama rengti individualias treniruotes lauke.

„Kaip judėsim toliau dar gyvenimas labai smarkiai diktuos, bet pradžiai nuo pirmadienio principas yra nedidelės prekybos vietos ne maisto prekėmis, kad kažkiek kompensuotume smulkiajam verslui dviejų mėnesių laikotarpį, kurį jis negalėjo veikti. Taip pat ne maisto prekių prekyba lauke“, – kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Ji išsakė lūkestį, kad karantino ribojimų nebereikės griežtinti.

„Viską galime daryti tiktai labai iš lėto. Turime tokių patirčių, kur nebuvo vainikuotos gerais rezultatais kitose šalyse“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Didesni prekybininkai negalės atsitverti dalies prekybos ploto ir atsidaryti.

„Sprendimas, kad kol kas atsidaro mažesni prekybos plotai. (...) Nenorime, tokios diskusijos, kurią turime su maisto prekėmis – kiek šokoladukų turi būti prie kasos, kad parduotuvė būtų prekiaujanti maisto produktais. Tikrai nenorime, kad kažkas apsitvertų 300 kv., kad galėtų įsileisti 15 žmonių. Mes kalbame apie tokio dydžio parduotuves, kurios yra 300 kv. metrų, kuriose gali būti iki 15 žmonių, jei mažesnė parduotuvė – proporcingai mažiau“, – teigė I. Šimonytė.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė pastebėjo, kad jei neleidžiama atitverti tai nemažai prekybininkų nė neatsidarys. Ji pridūrė, kad kai kur pardavinėjama daug vietos užimanti technika ir prašė padidinti plotą bent iki 500 kv. metrų, tačiau Vyriausybė nepritarė. Ji taip pat abejojo, kad nėra aišku, kokio konkrečiai ploto reikalavimo verslui reikės laikytis, ar galės veikti didesnės parduotuvės su mažesniu ploto, „kokį dokumentą reikės parodyti“.

„Pradedame nuo mažų, jei matome, kad sėkmingai judame į priekį, galėsime pereiti prie kitų parametrų ir plotus didinti ir kitas sąlygas keisti. Aš siūlyčiau išjudėti nuo pačių mažiausių“, – argumentavo premjerė.

Ingrida Šimonytė

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys paaiškino, kad atlaisvinimais siekiama sudaryti lygiavertes veiklos sąlygas, atsižvelgiant į epidemiologines sąlygas.

„Atsižvelgdami į Vyriausybės pasitarimu sutarto Karantino režimo ribojimų keitimo plano kryptis, kurias šiandien jau aptarėme ir aprobavome, atsižvelgdami į Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymus į VESK sprendimus ir teikimus, gausą diskusijų, yra teikiamas štai toks konkretus pasiūlymas“, – paaiškino A. Dulkys.

Jis patikino, kad sprendimas teikiamas įvertinus epidemiologinę situaciją.

„Be abejo yra pozityvių požymių, bet visi kartu sutariame, kad tai yra labai trapi situacija ir matome kas vyksta kitose šalyse greta Lietuvos“, – kalbėjo A. Dulkys.

Ministras patikino, kad turės būti užtikrinti griežti ploto ir kiti nustatyti reikalavimai bei sąlygos, jų bus nustatyta papildomai.

Prieš šį sprendimą Vyriausybė patvirtino ir karantino režimo atlaisvinimų planą, kuriame numatyti tolesni žingsniai pagal pagrindines sritis.
Karantinas Vilniuje

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, kad dešimtys tūkstančių žmonių gali sugrįžti į darbą ir ekonomikai tai yra gerai.

„Jau netrukus žmonės galės kreiptis į mobiliuosius punktus ir prasitestuoti prieš pradėdami veiklą, tad kviečiu tai daryti“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Ji paaiškino, kad testai rinkoje kainuoja apie 14-16 eurų, o valstybė kompensuos 12 eurų.

Parduotuvės – iki 300 kv. metrų

Pagal naują nutarimą, galės veikti parduotuvės, kioskai ir paviljonai (išskyrus kioskus ir paviljonus, esančius turgavietėse), vykdantys veiklą patalpose, kurių bendras prekybos plotas neviršija 300 kvadratinių metrų ir kurie turi tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai.

Papildomai draudimas veikti nebebus taikomas gėlių parduotuvėms turgavietėse ar prekybos centruose – jos galės veikti kartu su maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių prekyvietėmis ir vaistinėmis.

Bus leidžiama ne maisto prekių prekyba lauko sąlygomis nuo laikinų prekybos įrenginių.

Nutarimu leidžiama išnešiojamoji prekyba – ne prekybos patalpose sudaromoms sutartims.

Atidaromos parduotuvės turės užtikrinti vienam klientui 20 kvadratinių metrų ploto, arba aptarnauti tik vieną klientą.

„Atsižvelgiant į Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos 2020 m. vasario 8 d. posėdyje vykusią diskusiją ir priimtus sprendimus, taip pat į tai, kad COVID-19 ligos epidemiologinė situacija šiuo metu yra pasikeitusi, t. y. COVID-19 ligos sergamumas šiuo metu yra 339 atvejai 100 000 gyventojų per 14 dienų (didžiausias šis rodiklis buvo 2020 m. gruodžio 24 d. ir siekė 1464 atvejus 100 000 gyventojų per 14 dienų), taip pat teigiamų testų dalis nuo visų atliekamų tyrimų per 7 dienas praėjusią savaitę sudarė 7,8 proc. (didžiausias šis rodiklis buvo 2020 m. paskutinę savaitę ir siekė 24 proc.), siūloma atlikti šiuos nutarimo pakeitimus“, – rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos teikime.

Nurodoma, kad siekiama užtikrinti lygiavertes veiklos sąlygas smulkiam ir vidutiniam verslui, kuriam karantino ribojimai turi didžiausią neigiamą poveikį.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė abejojo techniniu įgyvendinimu, mat parduotuvės plotas gali būti 302 kv. metrų, o žmonių vis tiek galima aptarnauti tiek pat. Ji siūlė galimybę apriboti tik žmonių skaičių. Tačiau premjerė I. Šimonytė nesutiko, kad tuomet prie didelių prekybos centrų įėjimų gali nusidriekti didelės eilės.

Grožio ir kitoms paslaugoms – 20 kv. metrų

Leista teikti individualias paslaugas, kurių teikimo metu yra kontaktas tik tarp vieno paslaugos teikėjo ir vieno paslaugos gavėjo, jeigu paslaugos nėra tiesiogiai uždraustos atskiru punktu nutarime.

Paslaugoms, kurioms būtinas ilgesnis nei 15 minučių kontaktą, reikės užtikrinti bent 20 kv. metrų vienam klientui tenkančio ploto arba aptarnauti vieną klientą. Jei kontaktas trumpesnis nei 15 min, ploto ribojimas – 10 kv. metrų vienam asmeniui.

Turi būti „užtikrinamos kitos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos.“

Išbraukiamas draudimas teikti grožio paslaugas – kitoms draudžiamoms paslaugoms pokyčių kol kas nėra.

„Atsižvelgiant į institucijas pasiekiančią informaciją, jog dalis paslaugų, įskaitant grožio paslaugas, šiuo metu dažnai vykdomos šešėlyje nors ir yra draudžiamos, taip pat į tai, kad minėtų paslaugų teikimo metu galima sumažinti viruso plitimo riziką, jei tinkamai naudojamos asmens apsaugos priemonės, laikomasi saugaus atstumo, užtikrinamas dezinfekcinių priemonių naudojimas ir/ar ribojami paslaugų gavėjų srautai, profilaktinis testavimas bei tinkama kontrolė, siūloma leisti teikti minėtas individualias paslaugas“, – rašo Sveikatos apsaugos ministerija.

Asmenims, dirbantiems paslaugų, prekybos vietose, kurių veikla iki šiol buvo draudžiama, turintiems tiesioginį (nuolatinį ar laikiną) kontaktą su kitais asmenimis, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimu bus sudaryta galimybė atlikti profilaktinį vienkartinį tyrimą.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos rašte nurodoma, kad siūloma leisti visiems paslaugų teikėjams, išskurus tuos, kuriems nustatyti atskiri draudimai. Ministerija patvirtino, kad tai apimtų ir masažo paslaugų teikėjus ir kitas nedraudžiamas paslaugas.

Lieka ribojimai, taikomi asmenų judėjimui tarp savivaldybių. Lieka galioti ir draudimas teikti laisvalaikio, sporto įrenginių eksploatavimo, sporto klubų, kūno rengybos centrų, pramogų, poilsio, baseinų, pirčių (išskyrus viešąsias pirtis, skirtas asmenų higienos poreikiams tenkinti), diskotekų, šokių salių, kino teatrų ir kino klubų bei kitas laisvalaikio paslaugas.

A. Dulkys paaiškina, kad paslaugos, trunkančios iki 15 minučių, bus teikiamos kaip ir iki šiol.

„Asmenims, dirbantiems paslaugų ar prekybos vietose, kurių veikla iki šiol nutarimu buvo draudžiama, turintiems kontaktą su kitais asmenimis, operacijų vadovo sprendimu jau yra priimtas sprendimas, sudaryta galimybė atlikti profilaktinį vienkartinį tyrimą, tai reiškia, kad įsigaliojus nutarimui mes kviečiame visus registruotis 1808 telefonu tokiam tyrimui ir grįžti į veiklas tik saugiai, saugoti save ir savo klientus“, – tvirtino A. Dulkys.

Sportuoti leis lauke individualiai su treneriu

Naujame nutarime numatyta galimybė rengti individualius (vienam paslaugos gavėjui) fizinio aktyvumo užsiėmimus lauke – juos turėtų teikti fizinio aktyvumo ar sporto specialistas, instruktorius ar tokių paslaugų teikėjas, užtikrinant saugumo reikalavimus.

Vyriausybė dėl šių pakeitimų apsisprendė trečiadienį, o pakeitimai įsigalioja nuo vasario 15 dienos, pirmadienio.

Plane – prekybos laisvinimo žingsniai

Didesnėms parduotuvėms, kurių plotas 300-1500 kv. metrų, bus leidžiama veikti, kai naujų COVID-19 atvejų skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, nukris žemiau 150 atvejų, o teigiamų testų dalis bus mažesnė nei 10 proc. Taipogi bus taikomas reikalavimas turėti tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, Vyriausybė tokį Karantino režimo ribojimų keitimo planą patvirtino trečiadienį.

Trečiadienį šių naujų atvejų skaičius yra 313,5 atvejo/100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, rodo Statistikos departamento duomenys.

Iki 3000 kv. m. parduotuvės galės atsidaryti, kai atvejų rodiklis bus mažiau nei 150/100 tūkst. gyventojų.

Visos parduotuvės su atskiru įėjimu iš lauko, taikant ploto ribojimus, galės atsidaryti, kai atvejų skaičius nukris žemiau 100-o.

Visos parduotuvės, įskaitant ir esančias prekybos centruose, galės atsidaryti tik esant mažesniam nei 50 atvejų skaičiui, ir toliau bus taikomi 20 kv. m. ploto ribojimai vienam klientui.

„A“ scenarijuje, kai naujų atvejų skaičius būtų mažesnis nei 25, būtų leidžiama visų parduotuvių, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų veikla, užtikrinant 10 kv. m prekybos plotą vienam lankytojui, užtikrinant Operacijų vadovo sprendimų reikalavimus ir testavimą.

Sveikatinimo centrai turės laukti 50 atvejų rodiklio

Pagal karantino režimo ribojimų keitimo planą, pasiekus mažesnį nei 200 atvejų rodiklį būtų leidžiamas galerijų, muziejų, kitų ekspozicijų erdvių lankymas, bibliotekų skaityklų veikla užtikrinant grupavimosi 2 asmenys arba šeima, būtų leidžiami renginiai, kai neišlipama iš automobilio. Tais atvejais, kai veikla vykdoma uždaroje erdvėje, užtikrinamas ne mažesnis kaip 20 kv. m. vienam žmogui reikalavimas (atvejais, kai bendras plotas iki 20 kv. m. – vienas žmogus).

Maitinimo įstaigos galės prekiauti atvirose erdvėse, kai atvejų bus mažiau nei 100 per 14 dienų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų.

Esant mažesniam nei 100 atvejų rodikliui taip pat bus leidžiamos individualios treniruotės su treneriu uždaroje erdvėje, laisvalaikio veiklos atvirose erdvėse galimos ne didesnėse 5 asmenų grupėse, užtikrinant OV reikalavimus.

Visas paslaugas bus galima pradėti teikti esant „B“ scenarijui (mažiau nei 100 atvejų per 14 dienų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų). Tuomet bus leidžiama teikti visas paslaugas, jei paslaugų teikimo vietose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas, užtikrinamas ne mažesnis kaip 15 kv. m. paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui ir ribojamas būriavimasis iki 5 asmenų. Užtikrinami Operacijų vadovo sprendimo reikalavimai, testavimas, rašoma plane.

Sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas veikla nebus galima iki tol, kol COVID-19 naujų atvejų skaičius nekris žemiau 25 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, tai yra vėlyvas „B“ scenarijus.

Tuomet bus leidžiamos treniruotės, laisvalaikio veiklos atvirose ir uždarose erdvėse ne didesnėse nei 5 asmenų grupėmis. Tais atvejais, kai veikla vykdoma uždaroje erdvėje, turės būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 20 kv. m. vienam žmogui reikalavimas (atvejais, kai bendras plotas iki 15 kv. m. – vienas žmogus).

Visi atlaisvinimai bus priimami atskirais Vyriausybės nutarimais.

R. Vainienė ragina prekybą leisti anksčiau

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė tikino, kad situacija smulkioms įmonėms yra tragiška, ir ji ragino greičiau atverti prekybos įmones.

„Aš tikrai prašau bent jau tuos atvėrimus, bent jau tų kur atviras įėjimas ne iš lauko, atkelti arčiau, nes dabar atvėrimas niekada negali ateiti, turime išmokti su padidintais saugos reikalavimais“, – kalba R. Vainienė.

Ji patikino, kad 75 proc. įmonių šiuo metu jau veikia ir jose nėra nustatomų ligos židinių, epidemiologinė situacija yra gera.
Rūta Vainienė

„Noriu tokios tiesiog statistikos pasakyti, iš 19000 mažmeninės prekybos įmonių šiuo metu neveikia maždaug 5000 prekybos įmonės, tai maždaug ketvirtadalis. Šis atvėrimo planas, labiau neatvėrimo planas, kalba apie tą ketvirtadalį įmonių, kurios neveikia“, – kalbėjo R. Vainienė.

Premjerė Ingrida Šimonytė patikino, kad „pamatysim kaip seksis“, o šiuo metu svarbiausia patvirtinti planą, o modifikacijos ir korekcijos bus galimos vėliau.

„Kol kas apie tai kalbėti didelio pagrindo aš nematau“, – paaiškino I. Šimonytė ir patikino, kad planas bus keičiamas, jei atsiras pagrindo.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys patikino, kad planas bus peržiūrimas ir atnaujinamas kiekvieną savaitę.

Karantinas Lietuvoje galioja nuo lapkričio 7 d. Nuo gruodžio 16 d. taikomi sugriežtinti ribojimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (812)