„Juridinių asmenų nemokumo procesai, pasibaigus karantinui ir pandemijai, turėtų ženkliai išaugti. Tarkime, užsienio šalys, jų prognozė rodo, kad, tikėtina, tokių bankroto procesų skaičius gali ūgtelėti dvigubai nuo situacijos, kuri buvo prieš pandemiją“, – LRT radijui sakė Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos vadovas Audrius Linartas.

Pasak jo, panaši situacija galima ir su fiziniais asmenimis.

„Kadangi ta dalis asmenų, kurie būtų, matyt, inicijavę bankroto procesą per pandemijos laikotarpį, to nepadarė, tikėtina, tą vis tiek darys pasibaigus pandemijai“, – argumentavo tarnybos vadovas.

BNS primena, kad ir Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sausio pabaigoje prognozavo, jog šiemet ir kitąmet gali daugėti įmonių bankrotų. Pasak jo, „normaliais“ laikais bankrotų skaičius būna pastovus, tačiau pernai jis sumažėjo.

V. Vasiliausko teigimu, galima daryti išvadą, jog bankrotų skaičius augs, „ypač tada, kai pasibaigs valstybės pagalbos priemonės“.

Duomenų analitikos bendrovė „Scorify“, sausį paskelbusi 2020 metų įmonių apžvalgą, pažymėjo, kad sumažėjo aukščiausios rizikos įmonių ir tai sietina su valstybės parama, įskaitant galimybę atidėti mokesčius.

Todėl, pasak bendrovės vadovo Žilvino Mileriaus, kol valstybė teiks paramą, bus „iškreiptas verslo vaizdas, o turint galvoje apskritai pernai beveik išnykusį bankrotų reiškinį, dalis įmonių ir toliau gyvuos tik dėl valstybės pagalbos“.

Lietuvoje antrasis karantinas dėl koronaviruso pandemijos paskelbtas pernai lapkričio 7 dieną, nuo gruodžio vidurio jo režimas sugriežtintas, o sausio pabaigoje karantinas ir judėjimo ribojimai pratęsti iki kovo pradžios.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)