Įmonės, nukentėjusios nuo COVID-19, kurių apyvarta krito ne mažiau kaip 30 proc., nuo sausio 20 dienos pildydamos paraiškas gali pretenduoti į subsidijų priemonę.

Buvo skelbiama, kad taip verslai gali gauti nuo 500 Eur iki 800 tūkst. Eur siekiančias sumas, priklausančias nuo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM), o tokių įmonių iš viso galėtų būti apie 94 tūkstančiai.

Tiesa, kol didžioji dalis verslo – uždaryta, subsidijas iš minėtų 94 tūkst. įmonių gavo maždaug 1 tūkst., o iš žadėtų 150 mln. Eur, iš kurių – 50 mln. Eur buvo numatytas biudžetas sausiui, joms išmokėta 2,1 mln. Eur. Būtent tokius skaičius BNS pateikė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Romanovskis: pirma dalinkite, vėliau tikrinkite

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis bendrai kalbėjo, kad matant tokius paramos išdalinimo skaičius, juos galima pavadinti neįtikėtinais.

„Tai skandalinga, aš nežinau, kodėl taip yra“, – svarstė jis ir pridūrė, kad tai yra labai blogai.

Pasak A. Romanovskio, subsidijos turėtų būti skirstomos greitai, o ne laukiama 20 dienų nuo jų pateikimo.

Andrius Romanovskis

„Yra prigalvotos tokios procedūros, kad minimum nuo paraiškos pateikimo praeina 20 dienų, o maksimum reikės laukti beveik mėnesį. Yra trys institucijos, nes tikrina ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), Lietuvos verslo paramos agentūra ir Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Buvo sakoma, kad reikia labai kontroliuoti, tai toks variantas ir buvo pasirinktas. Žinoma, būna problemų ir iš įmonių pusės, nes jos nėra pasitvirtinusios finansinių atskaitomybių už 2019 metus“, – sakė jis.

Anot LVK prezidento, labai svarbu yra pasirinkta subsidijų dalinimo strategija.

„Nusistatoma labai daug kriterijų, o tada turi spaudimą, kad visus reikia patikrinti nuodugniai, kad netyčia negautų tie, kam nepriklauso. Tai yra pasirinktas kelias su aukštais barjerais, kada reikia juos perlipti, o tada institucijos turi viską tikrinti.

Verslui tai nėra gerai, nes subsidiniai pinigai turi ateiti maksimaliai greitai. Mūsų pozicija: greičiau dalinkite, o paskui sėdėkite ir tikrinkite“, – sakė A. Romanovskis ir teigė, kad dabartinė sugalvota schema yra sudėtinga, o jos pasekmė – lėtumas.

„Subsidijų esmė – greitis, bet tai net ne pinigų, o vilties ir tikėjimo klausimas“, – aiškino jis.

Taip pat A. Romanovskis teigė, kad kai kurios įmonės sulauks tik labai mažos paramos.

„Omeny turiu smulkiuosius. Kai kurios įmonės gaus labai menkas sumas. Mano kaimynai turi kavinukę, tai jie gaus tik 1,2 tūkst. Eur“, – sakė jis.

Paramos dar laukia, susiduria su problemomis

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigė, kad viešbučių sektorius jokios paramos dar nėra gavęs nuo pat pandemijos pradžios, kovo mėnesio.

„Tai greit švęsime metines“, – sakė ji, o kalbėdama apie pirmąjį pagalbos paketą pridūrė, kad dalis verslo paraiškas jau yra užpildę, o dalis dar pildo, nes yra susiduriama su nesklandumais.

„Yra labai daug perteklinių reikalavimų, sudėtingumų. Mėginsime susijungti su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI), nes yra visokių niuansų, įmonės skundžiasi individualiai.

Bandoma neduoti paramos įmonėms, kurios turi 250 ir daugiau darbuotojų, jo traktuojamos kaip didelės, yra daug kabliukų“, – sakė ji.

Evalda Šiškauskienė

„Kažkas, žinoma, užpildė jau paraiškas, matyt, ir gavo, bet didžioji dalis dar laukia ir bando pildyti, bet kol gaus visi, čia, matyt, ir kovo mėnuo ateis.

Šiaip viskas vėluoja dėl perteklinių reikalavimų“, – pabrėžė E. Šiškauskienė.

Restoranų „Dine“ ir „Somm“ savininkas Arminas Darasevičius tikino taip pat pildęs paraiškas gauti subsidijas, tačiau, kaip teigė, pinigai įmonių dar nepasiekė.

„Kol kas dar nieko negavome. Pildėme už visas įmones, bet nieko negavome.

Šiandien laukiame, tai tokios ir nuotaikos. Lauki ir lauki, o ką darysi, nėra net kur kreiptis. Tokia tvarka ir tiek“, – komentavo jis.

Ministerija: teisingai pateikus paraišką subsidija pasiekia per dvi savaites

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos teigimu subsidijų dalinimas iš tiesų vyksta greitai, tačiau svarbu ir tai, ar paraiškos užpildomos teisingai. Jeigu taip, tai negrąžinamą subsidiją galima gauti per dvi savaites ar net greičiau .

„Ekonomikos ir inovacijų ministerija deda visas pastangas, kad verslą pagalba pasiektų kuo greičiau. Pirmieji verslo apribojimai prasidėjo lapkritį, tačiau naujai ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei gruodžio antroje pusėje pradėjus darbą, dar nebuvo paruoštos jokios pagalbos verslui priemonės.

Todėl pastaruosius mėnesius metamos visos pastangos gelbėti verslui. Per rekordiškai trumpą laiką buvo suderinta su Europos Komisija subsidijos ir paskolos verslui – 150 mln. eurų subsidijoms ir 30 mln. paskoloms. Tai vadinamasis pagalbos verslui paketas.

Šios priemonės buvo pradėtos skirstyti labai gretai, vos tik buvo paskelbta apie jų startą t.y. sausio 20 dieną paskelbta, o po savaitės jau buvo ir gavusių subsidijas.

Šiandieną paskirstyta apie 12 mln. eurų subsidijų 5704 įmonėms. Tos įmonės, kurios pateikė teisingą informaciją, jos subsidiją gali gauti per dvi savaites ir net greičiau. Maksimalus subsidijų skyrimo terminas gali būti taikomas tada, kai iškyla klausimų dėl duomenų, arba pateikti nepilni duomenys“, – Delfi komentavo Ekonomikos ir inovacijų ministrės komunikacijos patarėja Skaistė Barauskienė.

Kalbant apie galimybę paraiškas pradėti teikti ne savarankiškoms įmonėms, S. Barauskienė nurodė, kad terminas antrasis kvietimas turėtų būti vasario viduryje. Taip pat pridurta, kad jau pasistūmėjo ir lengvatinių paskolų suteikimo procesas.

„Paskolų, kurioms skirta 30 mln. eurų, jau bendra paraiškų vertė, kurias gavo „Invega“ siekia daugiau kaip 25 mln. eurų. Paskutiniais duomenis šiuo metu pasirašyta 89 sutartys, kurių vertė siekia 4,4 mln. eurų.

Derinamas antrasis pagalbos verslui paketas, kuriame dar bus 150 mln. eurų, kuris buvo pristatytas socialiniams partneriams, laukiama jų grįžtamojo ryšio ir tuomet apsitarus, pristačius kitoms valstybinėms institucijoms, jis bus pristatytas Vyriausybei. Antrasis pagalbos verslui paketas daugiau orientuotas į labiausiai nukentėjusius verslus bei individualiai dirbančius“, – komentavo S. Barauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (337)