R. Kuodis „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo, kad smulkieji verslininkai prieš priimdami tokį sprendimą turėtų pateikti alternatyvų scenarijų, kas būtų buvę, jei karantino išvis nebūtų buvę.

„Smulkus verslas dabar duos valstybę į teismą, prasideda dar viena ideokratijos banga, bet jei aš būčiau teisėjas, būtų taip pasakyta: „Jūs atneškite man įsivaizduojamą scenarijų, kas būtų buvę be karantino ir tada palyginsime su tuo scenarijumi, kurį jūs čia kritikuojate“, – aiškino jis.

Pasak ekonomisto, jei nebūtų buvę priemonių, kurios lėmė verslo uždarymus, tai dar nereiškia, kad verslui būtų geriau.

„Jam būtų blogiau, nes sirgtų šimtai tūkstančių vartotojų, sirgtų šimtai tūkstančių darbuotojų, būtų sprogusi sveikatos sistema, žmonės būtų užimti laidotuvėmis, o ne darbu smulkiajame versle.

Vienintelis dalykas, su kuriuo aš sutinku yra tas, kad yra nelygios tam tikros sąlygos tarp stambaus ir smulkaus verslo dėl to, kad stambus verslas „uodegiauja“, – kalbėjo jis ir tikino turintis omenyje tai, kad maisto prekių parduotuvėms leidžiama prekiauti pramoninėmis prekėmis, kol smulkieji verslai yra uždaryti.

„Pasikrauni čipsų, o netyčia ir dulkių siurblį gali nusipirkti.

Žinoma, šis dalykas demoralizuoja smulkiuosius, kurie šių dalykų negali daryti, bet reakcija į tai turi būti taikli ir aiški: jeigu moralė nebepadeda, turi būti rimtos baudos už karantino dvasios pažeidimus. Tai yra, kad stambieji, kurie ir taip išsikovojo stambumus abejotinais metodais, jie galėtų kiek kukliau save pajusti ir būti solidarūs su smulkiaisiais, jiems padėti prekiauti per internetines platformas, nes jie turi logistikos tinklus ir daugiau lėšų internetiniams projektams, bet duoti valstybę į teismą, kad ji įvedė karantiną, čia kokio bukumo reikia būti, kad tai daryti“, – svarstė jis.

„Delfi“ primena, kad Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė ketvirtadienį pareiškė, jog artimiausiu metu verslas žada kreiptis į teismą.

Kaip ji sakė BNS, teismui bendrą ieškinį pateiks atskiros įmonės.

D. Matukienės teigimu, šiuo metu veiklos atlaisvinti negali apie 70 tūkst. įmonių ir maždaug tiek pat užsiimančių individualia veikla ar turinčių verslo liudijimus, tačiau ji neįvardino, kiek jų žada kreiptis į teismą.

„Yra surinkti dabar 9 tūkst. parašų šiai dienai, o kiek jų bus rytoj, šeštadienį, negaliu pasakyti“, – sakė D. Matukienė. Daugiau skaitykite čia.