Pašnekovė taip pat tikino, kad šiuo metu daugelis darbuotojų išgyvena labai didelę įtampą, nes nesijaučia saugūs dabartinėmis aplinkybėmis.

„Pirmiausia, reikia akcentuoti du dalykus. Visų pirma, didžiulė psichologinė įtampa, kuri vyrauja tarp darbuotojų, nes visa ši situacija sukelia didelę įtampą. Niekas to nesitikėjo, bet galiu pasakyti, kad gyvename praktiškai karo lauko zonoje, tokioje atmosferoje. Antra, turime aiškiai pasakyti, kad darbuotojai, sugrįžę į darbo vietas, turi jaustis saugūs. Prisipažinsiu, kad tarp darbuotojų vyrauja skirtingos pozicijos. Vieni iš jų jau dabar jaučiasi saugūs ir galėtų sugrįžti į darbą, o kiti nėra tokie saugūs, vertina rezervuotai kiekvieną Vyriausybės sprendimą.

Jeigu dėtume akcentą, kad svarbiausia išsaugoti sveikatą ir gyvybę, ir tam reikėtų išpildyti kelias sąlygas, darbdavys privalėtų pasirūpinti respiratoriumi, o ne tiesiog skiaute medžiagos, bet darbuotojai turi turėti respiratorius, kuriuos keistų tam tikromis valandomis, patalpos būtų dezinfekuojamos, suvaldomi srautai – tai turėtų būti būtiniausios sąlygos. Taip pat turėtų būti reguliarus testavimas ir mes sakome, kad dabar karo lauko zonos laikais negalėtume prieiti prie įprastinio krūvio, turėtume mažinti darbuotojams krūvį, kontaktų skaičių. Jeigu darbdaviai galėtų išpildyti visas šias sąlygas, mes galėtume galvoti apie laipsnišką tam tikrų veiklų atlaisvinimą“, – sako pašnekovė.

Inga Ruginienė

Taip pat I. Ruginienė išskyrė dar vieną aktualią problemą – labai didelius darbuotojų darbo krūvius.

„Aš manau, kad dabar yra pats laikas kalbėti, kad mūsų darbuotojai dirba nepakeliamais krūviais. Pandemija ar karantino metas tai išryškino ir bent jau tuo laiku, kai yra jautrus laikas, kai kiekvienas kontaktas pavojingas, mūsų manymu, tai galėtų būti viena iš rizikos valdymo priemonių – sumažėjęs darbo krūvis. Galbūt nebūtina dirbti 8 valandas, gal galima dirbti už tą patį atlyginimą ir trumpesnes valandas, kad būtų apsaugoti darbuotojai ir toliau galėtų dirbti“, – sako pašnekovė.

Galbūt nebūtina dirbti 8 valandas, gal galima dirbti už tą patį atlyginimą ir trumpesnes valandas, kad būtų apsaugoti darbuotojai ir toliau galėtų dirbti.
Inga Ruginienė

Ragina matyti platesnį paveikslą

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis laidoje akcentavo, kad turėtume labiau matyti platesnį situacijos paveikslą, o ne detales. Priešingu atveju, kartosis rudens situacija, o tai šiuo atveju nebūtų gerai.

„Turi būti apsaugotas tiek darbuotojas, tiek klientas. Man atrodo, kad šioje diskusijoje turime atsakyti į klausimą, ar epidemiologinę situaciją paveikia ar nepaveikia vienokie ar kitokie atlaisvinimai. Čia pirmiausia turėtų būti medikų, ekspertų ir specialistų sprendimas, kokioje esame būklėje. Turime nepamiršti, kad yra patvirtini skirtingi lygiai (A,B, C, D) ir prie jų reikėtų prisirišti, o ne prisirišti emociškai prie vienokio ar kitokio sprendimo.

Prisiminkime situaciją rudenį, kai buvo diskutuojama apie barų uždarymą arba neuždarymą. Mes vėl einame į detales, bet nežiūrime į bendrą paveikslą. Suprantu, kad atskiriems sektoriams, pavyzdžiui, prekybai ar grožio salonams – šis laikas sunkus, bet yra ir kiti sektoriai, kaip renginių organizatoriai, kurie supranta, kad net ir dabar pasikeitus situacijai, jie greitai negrįš. Taip pat sporto varžybos, renginiai. Yra daugybė sektorių, kurių grįžimas į rinką yra dar labiau nustumiamas į ateitį. Sakyčiau, kad pirminis klausimas – medikams. Jie turi atsakyti, kada yra saugu dirbti ir kokiomis sąlygomis“, – sako A. Romanovskis.

Paklausus, ar gali būti, kad jeigu verslams ir toliau neleis atsidaryti, labai pasikeis bendra verslo situacija Lietuvoje, pašnekovas tikino, kad dabar tarsi esame iliuzijoje, nes dar tikrai nesame geroje situacijoje.

„Mes suvokime, kad daugeliui verslų net ir dabartinėje diskusijoje nebuvo siūloma atsidaryti. Supraskime, kad viskas veikia domino principu – jeigu būtų padaromi kokie nors neteisingi sprendimai, kokie buvo padaryti rudenį, jie sąlygojo, kad dauguma turėjo užsidaryti.

Dabar taip pat neteisingi sprendimai gali nulemti tai, kad kai kurie verslai negalės grįžti taip anksti, kaip galėtų grįžti. Čia yra dilema – kas svarbiau: gyvybė ir sveikata ar kiti interesai, tai sudėtingas klausimas, į kurį nėra atsakymo, neįmanoma, kad visi būtų patenkinti“, – sako A. Romanovskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)