Oficialiais duomenimis, 2019 metais šis rodiklis buvo 13,1 proc., o 2016 metais – 14 proc., trečiadienį pranešė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovai.

Pasak VMI viršininkės Editos Janušienės, tolerancija šešėliui Lietuvoje vis dar išlieka didelė.

„Mūsų apklausos duomenimis, 30 proc. įmonių vadovų pateisina šešėlį, o 50 proc. gyventojų pirktų prekę pigesnę, bet be mokesčių. Tad su visuomenės sąmoningumu dar tikrai turime kur dirbti“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje, kur aptarta situacija dėl šešėlinės ekonomikos, sakė E. Janušienė.

VMI viršininkės pavaduotojas Artūras Klerauskas teigė, kad šešėlio mažinimui teigiamos įtakos turi nuo 2017 metų per VMI elektronines sistemas gaunami išsamūs pirkimų, pardavimų ir krovinių gabenimų duomenys, „Sodros“ įmokų grindys, kurios išskaidrino dalį darbo užmokesčio „vokeliuose“, taip pat ES pelno mokesčių direktyvos.

„Pradėjus keistis informacija tarptautiniu mastu pagerėjo situacija su neapmokestinamais dividendais mokamais į užsienį. (...) Mastas tokių dividendų sumažėjo nuo 100 mln. eurų iki praktiškai vieno milijono eurų 2019 metais“, – sakė A. Klerauskas.

Pasak jo, aktyvus VMI darbas su didžiaisiais mokesčių mokėtojais leido į biudžetą papildomai surinkti apie 20 mln. eurų pelno mokesčio, VMI kontrolės priemonių rezultatas pernai buvo 118 mln. eurų, iš jų didžiąją dalį sudarė papildomai priskaičiuotos PVM sumos.

A. Klerausko teigimu, siekiant toliau mažinti šešėlį reikia tobulinti parduodamų naudotų automobilių registravimą, nustatyti ardomų jų detalių apskaitos ir prekybos tvarką. Šešėlį mažintų statybininko kortelė, griežtesnis išmokų už mobilų darbą reglamentavimas, apribotas privatus vartojimas per įmones, kai tokios išlaidos įtraukiamos į jų apskaitą, ne vienerius metus siūlomas atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimas, taip pat privalomas būsto nuomos sutarčių registravimas.

VMI taip pat siūlo plėsti minimalių patikimo mokesčio mokėtojų kriterijų taikymą, kuris dabar naudojamas tik viešųjų pirkimų srityje ir teikiant paramą, taip pat ragina aktyviau dalinis duomenimis, gaunamais pagal Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą, nes dabar VMI turi prieigą tik prie nedidelės jų dalies.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)