Netiko produktų aprašymai

Prekės ženklo „Marmaluzi“ rinkodaros vadovė Jurgita Petrulionė pažymi, kad pagrindinė problema – produktų aprašymas el. parduotuvėje, mat čia vaikiškos tyrelės ir kiti produktai vaizdingai aprašomi, pasitelkiant pasakų motyvus.

„Kurdami savo produktus norėjome juos pristatyti savo internetinėje parduotuvėje truputėlį gražiau. Mūsų kuriamos pasakos užkliuvo, nes jose „burokėlio planetos skraidė, serbentas skleidė C energiją, burokėlis turėjo geležinę stiprybę, morka – keratino, chia sėkla – maistinių skaidulų, kuri skatino planetų apsivalymą“ ir pan.

Pasak tarnybos, pažeidžiame direktyvas, kuriose nurodoma, kad negalima tokių terminų vartoti, jie nenumatyti leistinų sąraše, apibūdinant produktą. Visa reikiama informacija ant produkto etiketės yra pateikta, patvirtinta ir tikrina pačios VMVT, ji priekaištų tam neturi. Tačiau turi priekaištų, kaip mes papildomai pateikiame informaciją interneto svetainėje“, – pasakoja J. Petrulionė.

Anot jos, viskas prasidėjo pernai vasarą, kai įmonei VMVT pradėjo rašyti raštus, nurodydama pakeisti aprašymą ir t. t. Pašnekovė tikina, kad įmonė siuntė atsakymus, pagrindžiančius aprašymus, tačiau tarnyba esą juos vertina atsainiai.

„Siunčiame įrodymus, tačiau juos mažai vertina, vėl atgal gauname atsakymą, kad pažeidžiame Reklamos įstatymą, kad mūsų produktų papildoma informacija yra klaidinanti vartotoją, nurodo ligų gydymą, profilaktiką ir pan.“, – dėsto „Marmaluzi“ atstovė.

Nutraukė prekybą sula

Neseniai, sausio 19 d., įmonė gavo dar vieną raštą, kuriuo pranešama apie patikrinimą vienoje prekybos vietų, prekyba sula joje nutraukta. VMVT įmonės prašo pateikti įrodymus, kad sula yra ekologiška.

„Nurodome, kad sula yra natūralus produktas, jos iš vandens ar kažko nepagaminame, turime natūralų produktą iš gamtos ir jį paruošiame vartojimui. Mums neleidžia sakyti, kad tai yra natūralus produktas.

Ant pačio produkto neužkliuvo užrašas „100 proc. natūrali sula“, bet el. parduotuvėje užkliuvo. Turime visus sertifikatus, įrodančius ekologišką produktą, tarnyba juos taip pat turi. Oficialiuose „Ekoagro“ puslapiuose matyti, kad mes ir surenkame ekologišką sulą, ir ją perdirbame.

Visus tuos sertifikatus tarnyba turi, o perteklinis dokumentų pateikimo prašymas tikrai apsunkina mūsų darbą, ir nesuprantame, kodėl tai vyksta. Įsivaizduojame, kad valstybinė institucija turėtų lietuviškam mažam verslui padėti, skatinti, konsultuoti, o šioje vietoje tik kaltinama, baudžiama ir bandoma susidoroti“, – pažymi J. Petrulionė.

Pašnekovės teigimu, sulos ekologiškumą patvirtinantys sertifikatai ne kartą buvo pateikti VMVT įvairių patikrinimų metu, tačiau tikrintojai juos esą ignoruoja.

Tikrintojams kliūva bendradarbiavimas su gydytojais

Maža to, tarnybos tikrintojams kliūva, jog savo interneto svetainėje „Marmaluzi“ mini bendradarbiavimą su gydytojais, rašo apie gamybą mažais kiekiais.

„Mūsų receptūros patvirtintos gydytojų, jie pagal maistingumą, sudedamąsias dalis, konsistenciją, visus parametrus vertina, ar produktai atitinka kūdikio amžių, ar tinka kūdikių mitybai, ar subalansuota. Moksliškai mūsų produktus patvirtina, kad jie tinkami kūdikių mitybai.

Tuo metu VMVT neleidžia to rašyti mūsų el. parduotuvėje, nes mes naudojamės gydytojų padėtimi, kad paskatintume pirkimą. Pagal juos, dirbdami su gydytojais mes tai turime slėpti nuo savo klientų“, – sako pašnekovė.

J. Petrulionė tikina, kad įmonė didžiąją dalį savo produktų aprašymų jau pakeitė, tačiau VMVT toliau siunčia raštus.

„Pakeitėme aprašymus, su kuriais sutikome ir nesutikome, kad neerzintume ir netampytume liūto už ūsų. Išėmėme gydytojų komentarus prie kiekvieno produkto. Buvo pateikta jų nuomonė, kad tai subalansuota, sukurtas kūdikiui, laisvina vidurius ir pan. Mes tai išėmėme, bet visas tyrimas vykdomas už tai, kas buvo parašyta“, – atkreipia dėmesį ji.

VMVT: „Marmaluzi“ ne kartą buvo nustatyta ir maisto saugos pažeidimų

Reaguodama į jai reiškiamą kritiką, VMVT teigė, kad per šešerius veiklos metus „Marmaluzi“ ne kartą buvo nustatyta ne tik maisto produktų ženklinimo, bet ir maisto saugos pažeidimų.

„Nors „Marmaluzi“ gamintojai save pozicionuoja kaip smulkią, išskirtinai lietuvišką produkciją gaminančią įmonę, VMVT pastebi, kad nemažą dalį žaliavų gamintojas importuoja iš trečiųjų šalių, pvz., Baltarusijos. Per šešerius veiklos metus ne kartą buvo nustatyta ne tik maisto produktų ženklinimo ar reklamos, bet ir maisto saugos pažeidimų, pavyzdžiui, „Marmaluzi“ bulvių košėje su žuvies gabaliukais nustatyta akrilamidų, cukinijų tyrelėje – nitratų“, – rašo VMVT.

Anot tarnybos, „patikrinimo metu nustatyta pažeidimų 60 skirtingų produktų pavadinimuose ar jų pristatyme naudojamuose teiginiuose ir reklamoje“.

„Dar 2020 metais atliktų patikrų metu VMVT buvo nustačiusi, kad įmonės maisto produktų aprašymuose vartojami draudžiami teiginiai, kuriais buvo užsimenama apie žmogaus ligų ir profilaktines savybes, pavyzdžiui: „(i)tin tolygus ir užtikrintas įsisavinimas, naudojant ožkų pieną ir jo produktus“, „viena iš profilaktikos priemonių nuo kūdikių/mažų vaikų viduriukų užkietėjimo“.

Be to, įmonės maisto produktų aprašymuose vartojami griežtai ribojami teiginiai apie maistingumą ir sveikumą, pavyzdžiui, „(š)ios sultys – puikus energijos šaltinis, jose gausu geležies, kuri skatina hemoglobino gamybą organizme, kalio, vitamino B6“, taip pat – apie maistingumą, pvz., „turtinga vitaminų, antioksidantų ir mineralinių medžiagų, skatinanti virškinimą,“ – praneša VMVT.

Kaip teigia VMVT, įmonė atsižvelgė ne į visas jai pateiktas pastabas, t. y. teiginiai apie maistingumą ir sveikatingumą buvo ir toliau vartojami, pažeidžiant teisės aktuose nustatytas jų vartojimo sąlygas. Tarnyba taip pat atkreipė dėmesį, kad minima įmonė buvo susipažinusi ir konsultuota dėl informacijos apie maistą pateikimui keliamų reikalavimų. Todėl, VMVT nuomone, turėjo turėti pakankamai informacijos apie specialiųjų teiginių maisto produktų ženklinime naudojimo taisykles ir tvarką.

VMVT laikosi pozicijos, kad šiuo atveju įmonės išsakyti skundai dėl pernelyg biurokratiško požiūrio yra nepagrįsti, nes jai buvo suteiktas pakankamai ilgas (apie pusę metų) terminas trūkumams pašalinti, be to, įmonei nebuvo taikytos jokios administracinio poveikio priemonės laukiant konkrečių korekcinių veiksmų.

Pasak J. Petrulionės, VMVT išplatino neteisingą informaciją apie įmonę UAB „Straikas“, kuri gamina „Marmaluzi” kūdikių maistą bei „Sip Sap" beržų sulą.

Atstovės teigimu, „Marmaluzi” gaminiuose niekada nebuvo rasta akrilamido, Baltarusijoje pirktų žaliavų Lietuvoje parduodamai produkcijai įmonė nenaudoja.

„Po nepagrįstų VMVT priekaištų buvo padaryti pakartotiniai tyrimai dviejose nepriklausomose laboratorijose, kurie nepatvirtino leistinos nitratų normos viršijimo. Po šio VMVT tyrimo įmonė, siekdama išvengti bet kokių galimybių dėl nitratų normos viršijimo, dvigubai sustiprino kontrolę ir įsigijo papildomą įrangą žaliavų kontrolei“, – tikina ji.

Armonaitė: konfliktas tarp kūdikių maisto gamintojų ir VMVT – tragikomiškas

Reaguodama į VMVT pastabas kūdikio maisto gamintojams „Marmaluzi“ dėl klaidinamų ir netikslių produktų aprašymų, kuriuose naudojami pasakų motyvai, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad, siekiant apsisaugoti nuo panašių „tragiškomiškų“ situacijų ateityje, būtinas proporcingesnis ir protingiau taikomas VMVT nuostatų reglamentavimas.

„Situacija (...) galėtų būti labai komiška, tačiau yra tragikomiška. Nes vėlgi VMVT pareigūnų darbo laiką gaištame ir leidžiame resursus tokioms mažareikšmėms situacijoms. Man atrodo, kad mums reikia sisteminio požiūrio, ir mes Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje to ir imamės, geresnio reglamentavimo ir geresnio reguliavimo pertvarkos“, – teigė ji.

A. Armonaitė pažymėjo, kad VMVT reguliavimas turėtų būti taikomas protingiau.

„Norime imtis lyderystės, kad kontroliuojančios institucijos, visų pirma, konsultuotų prevenciškai, visų antra, – proporcingai ir protingai taikytų reguliavimą, ir neužgniaužtų žmonių iniciatyvos, kas, pavyzdžiui, šiuo atveju yra tokie kūrybingi produktų aprašymai, kurie tarsi traktuojami kaip klaidinami. Manau, reikėtų turėti daugiau fantazijos ir protingumo proporcingumo kriterijais vadovautis inspektoriams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)