Pasak departamento vadovo pavaduotojo Jurgio Kazlausko, atliekami neplaniniai „Klaipėdos vandens“, „Grigeo Klaipėdos“ patikrinimai, tikrinama versija dėl laivo „Banga“ galimos taršos.

„Vakar apie 16 val. gavus informacijos apie galimą taršą, nuvyko mūsų pareigūnai į įvykio vietą (...), ties lietaus nuotekų išleistuvu, kurį eksploatuoja „Klaipėdos vanduo“. Įvykio vietoje vizualiai buvo matoma galima tarša, kilmė jos iš karto nebuvo nustatyta, buvo iškviesti aplinkos apsaugos agentūros specialistai, kurie paėmė mėginius iš Kuršių marių teršalų kilmei nustatyti“, – spaudos konferencijoje sakė J. Kazlauskas.

Pasak jo, trečiadienio rytą taip pat paimti mėginiai iš lietaus nuotekų išleistuvo ties Smiltynės perkėla, o šiuo metu aplinkosaugininkai, dalyvaujant „Klaipėdos vandens“ specialistams, tikrina įmonės paviršinių nuotekų tinklų šulinius ir ieško galimo taršos šaltino.

„Versijų, kurios tiriamos, yra visos – pradedant statybvietėmis galimomis, kur galėtų būti ta tarša, tuo pačiu pradėtas neplaninis „Klaipėdos vandens“ patikrinimas (...), taip pat pradėtas neplaninis „Grigeo Klaipėdos“ patikrinimas, kurio metu siekiama nustatyti, kaip bendrovė tvarko nuotekas“, – sakė J. Kazlauskas.

Be to, pasak jo, reaguojant į viešai paskelbtą informaciją, tikrinama versija dėl laivo „Banga“ galimos taršos, tikrinamos jo operacijos, atliekamos su taršiomis medžiagomis.

Bendrovės „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas pabrėžia, kad šis incidentas nepagrįstai siejamas su įmonės veikla

„Antradienį mus taip pat pasiekė informacija apie Klaipėdos uosto teritorijoje pasirodžiusias neaiškios kilmės nuotekas. Šiuo atveju mus neramina ne tik pasirodžiusi tarša Kuršių mariose, bet ir tai, jog viešojoje erdvėje šis incidentas nepagrįstai pradėtas sieti su „Grigeo Klaipėdos“ veikla. Galiu patikinti, kad ši tarša niekaip nėra susijusi su mūsų bendrove – tą patvirtino dar antradienį vėlai vakare darbuotojų operatyviai atliktas vidinis patikrinimas fabriko teritorijoje. Tuo pačiu noriu pažymėti, kad „Grigeo Klaipėda“ niekada neturėjo fizinės galimybės savo nuotekų tiesiogiai leisti į Kuršių marias.

Anksčiau mūsų nuotekos būdavo valomos Dumpiuose bei patekdavo į „Klaipėdos vandeniui“ priklausantį kolektorių, iš kurio nuotekos vėliau buvo išleidžiamos į Kuršių marias. Kadangi šiuo metu bendrovė negali naudotis nuotekų valymo įrenginiais Dumpiuose, visų „Grigeo Klaipėdos“ nuotekų išvalymu rūpinasi „Klaipėdos vanduo“. Pastaroji bendrovė ne tik kasdien savo laboratorijoje tiria mūsų nuotekų sudėtį, bet ir turi galimybę nuotoliniu būdu sekti nuotekų kiekius ir kitus parametrus. Esame pasirengę bendradarbiauti su atsakingomis institucijomis ir suteikti visą mūsų turimą informaciją jiems aiškinantis, iš kur į Kuršių marias galėjo patekti minėtos nuotekos“, – komentuoja T. Eikinas.

Klaipėdos uosto direkcija trečiadienį pranešė, kad uosto teritorijoje, šalia Naujosios perkėlos apžiūrint krantinę antradienio vakarą buvo pastebėta gelsvos spalvos teršalų. J. Kazlausko teigimu, pirminiu vertinimu, situacija gali būti ta pati.

Antradienio duomenimis, tarša vizualiai matoma apie 5 kv. metrų plote. J. Kazlauskas teigė, kad pirminiai duomenys apie galimą taršą turėtų būti ketvirtadienį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)