„Reikia turėti omenyje, kad atsiranda muitinės procedūros, gali atsirasti ir papildomų mokesčių ir, visų pirma, administracinė našta mūsų verslui, net ir kalbant apie europietiškas, šiuo atveju, lietuviškos kilmės prekes“, – Seimo Užsienio reikalų komitete, kur aptarta „Brexit“ įtaka įvairioms Lietuvos ūkio sritims, trečiadienį sakė viceministrė Jovita Neliupšienė.

Preliminariu vertinimu, kolegos paskaičiavo, kad tokie papildomi kaštai eksporto sąnaudas gali padidinti nuo 3 iki 5 proc.“, – pridūrė ji.

Jovita Neliupšienė

Anot jos, tai gali neatrodyti daug, tačiau tai gali būti reikšminga smulkiam ar vidutiniam verslui.

Tuo metu Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Tarptautinių reikalų ir eksporto skatinimo skyriaus vedėjas Antanas Venckus sako, kad „Brexit“ susitarimai yra palankūs Lietuvos žemės ūkiui – šalies eksportas į JK nemažės.

„Vertiname kaip palankų („Brexit“ susitarimą – BNS) žemės ūkiui. Nenumatome esminių trukdžių prekybos, mūsų eksporto mažėjimo su Jungtine Karalyste, kad kas nors nutiktų. Svarbiausia, kad buvo užtikrinta bekvotė ir bemuitė prekyba“, – komitete sakė jis.

Pasak A. Venckaus, sanitariniai reikalavimai žemės ūkio produkcijai įsigalios nuo vasaros vidurio.

A. Venckaus teigimu, bendros Lietuvos ir Jungtinės Karalystės prekybos apimtys siekia apie 210 mln. eurų, arba apie 4 proc. Lietuvos žemės ūkio eksporto: „Tai pakankamai reikšminga rinka.“

ŽŪM atstovo teigimu, Lietuvos žvejybos sektoriui neigiamų pasekmių dėl „Brexit“ irgi nenumatoma.

„JK vandenyse žvejoja pora Lietuvos laivų, tačiau su Nyderlandais pasikeisdami žvejybos plotais“, – informavo A. Venckus.

Užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius komitete sakė, kad pirmieji pokyčiai dėl „Brexit“ verslui pasijus balandžio mėnesį, kuomet eksportuotojams jau reikės turėti specialius sertifikatus žemės ūkio ir maisto prekių eksportui.

Nuo liepos, anot jo, šios prekės galės į JK atvykti tik per specialius pasienio postus.

Tuo metu norint į Jungtinę Karalystę eksportuoti pramonės prekes, iki kitų metų reikės gauti atitikties įvertinimo serfitikatus iš britų įstaigų, taip pat keisis ir atitikties ženklinimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)