Premjerė Ingrida Šimonytė paaiškino, kad klausimas dėl karantino švelninimo nukeliamas į kitą savaitę, ir jis bus sprendžiamas teritoriniu principu, o ne veiklų principu. Taip pat bus įtraukti ne tik verslo, bet ir kitų sričių klausimai.

„Šiandien papildomų diskusijų ta tema nebus, tiesiog padarome startinius darbus, kuriuos reikia padaryti, atnaujinkime schemą ir kitą savaitę bandykime per Vyriausybės pasitarimą tą atnaujintą schemą pasitvirtinti. O jei bus subrendę karantino nutarimo pakeitimai, tai ir pakeitimus padarysime“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji patikino, kad atlaisvėjimas galėtų vykti ne veiklų, o teritorijų principu tose savivaldybėse, kurios yra „žalėjančios ar norėtų žalėti“.

„Viena vertus yra šiokių tokių niuansų, paaiškėjusių pastarosiomis dienomis, tie niuansai susiję su judėjimu per sieną ir sprendimai, kuriuos priėmė mūsų kaimynai. Atitinkamai mums taip pat reikia modifikuoti tuos sprendimus, ir į tai nebuvo schemoje atsižvelgta. Taip pat ir dėl kai kurių veiklų kilo diskusijų su ekspertais“, – argumentavo I. Šimonytė.

Ji paaiškino, kad liko neišspręstų klausimų, taip pat su savivaldybių asociacija bandoma atrasti atskirą algoritmą tose vietose, kur epidemiologinė situacija yra geresnė. Taip pat būtų įtrauktas klausimas dėl atvykimo kontrolės sugriežtinimo, mutavusio viruso sekoskaitos. Ji pabrėžė, kad diskusijos dėl atlaisvinimų baigėsi tik antradienį.

„Ta tema darbas vyks artimiausiu metu. Būtų gerai tuos sprendimus ar tas gaires, kiek reikia iš Vyriausybės pasitvirtinti, daugiau mažiau vieningai ir daugiau mažiau pačiu metu, kad nebūtų kažkokios visos serijos sprendimų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji paaiškino, kad sprendimai bus priimami kitą savaitę, iki to laiko Sveikatos apsaugos ministerija ir Ekonomikos ir inovacijų ministerija pateiks siūlymus.

„EIM jau yra finišo tiesiojoje su paramos priemone smulkesniajam verslui dėl paramos darbuotojų testavimui, kurią taip pat kitą savaitę galėtume patvirtinti koncepciją“, – paaiškino I. Šimonytė.

„Atskiru greičiu juda ir ugdymo dalykai, kur yra absoliutus prioritetas, pradinukus kuo greičiau grąžinti į mokyklas“, – papildė premjerė.

Plačiau šį klausimą žiniasklaidai Vyriausybės atstovai pakomentuos 14 valandą rengiamoje nuotolinėje spaudos konferencijoje.

Delfi jau pranešė, kad Nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba Vyriausybei siūlo artimiausiu metu dar nešvelninti karantino ir neatnaujinti prekybos ne maisto prekių parduotuvėse, turinčiose įėjimus iš lauko, ir neatnaujinti grožio ar kitų paslaugų teikimo.

Siūloma laukti žemutinės „C“ scenarijaus ribos ir veiklas atnaujinti pasiekus atitinkamai 150 ir 100 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų per 14 d.

Delfi primena, kad trečiadienio duomenimis 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų yra fiksuojamas 414,9 atvejo sergamumas.

Pirmadienį buvo atnaujinta slidinėjimo centrų veikla ir po Valstybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio pažadėta „artimiausiomis dienomis“ leisti veikti parduotuvėms, turinčioms įėjimą iš lauko, ir atnaujinti grožio salonų veiklą, taikant papildomas saugumo priemones ir ribojimus.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikino, kad tendencijas ir žinias reikia vertinti adekvačiai, kadangi tebematoma rizikų, kurių galima sulaukti.

„Dėl mano minėtų grožio paslaugų ir prekybos, kad ir riboto skaičiaus, norėtume pateikti reguliariam šio trečiadienio Vyriausybės posėdžiui, ir taip pat, kad būtų leidžiama jau artimiausiomis dienomis“, – pirmadienį kalbėjo A. Dulkys.

Šalies ministerijos per praėjusią savaitę rengė savo siūlymus karantino ribojimų mažinimo planui ir atlaisvinti trijų sričių veiklą pasiūlė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

„Sveikatos apsaugos ministerija atsižvelgė ir į savo planą įtraukė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlymus dėl grožio paslaugų galimo atidarymo, taip pat dėl prekybos vietų galimo atidarymo, ypač tų, kurios turi įėjimą iš lauko pusės, mes dėl to diskutuosime šią savaitę Vyriausybėje“, – anksčiau sakė A. Armonaitė.

Po tokių teiginių dalis verslo atstovų susiformavo lūkesčius, kad sprendimas bus priimtas, ir planavosi galimybes atnaujinti veiklą.

Karantinas Lietuvoje galioja nuo lapkričio 7 d., o gruodžio 16 d. pradėti taikyti sugriežtinti ribojimai. Praėjusią savaitę karantinas buvo pratęstas iki vasario pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1107)