Šiukšlės neišvežamos, nors privažiavimas nuvalytas

Feisbuko sostinės gyventojų bendruomenių grupės nerimsta – žmonės kelia prie jų namų susidariusių šiukšlių krūvų nuotraukas. Delfi sulaukė ir skaitytojų laiškų, kuriuose teigiama, kad jau beveik savaitę niekas neišveža šiukšlių.

„Jau beveik savaitę Kapsų gatvėje niekas neišveža šiukšlių: atvažiuoja VASA atstovai, padaro nuotraukų ir viskas, o šiukšlių kalnas toliau auga. Už ką mes mokam pinigėlius?“ – rašoma viename iš jų.

Iš tiesų, kaip matyti ir gyventojų grupėje, ir interneto svetainėje tvarkaumiesta.lt, situacija Naujininkuose – apgailėtina.

Štai Prūsų g. ir Konduktorių g. sankirtoje stovinčiame konteineryje ir aplink jį šiukšlės kaupiasi jau gerą savaitę. Tačiau, kaip atkreipia dėmesį gyventojai, kelias čia – nuvalytas: „Vaizdelis kraupus: aplink skraido varnos, drasko maišus. Kelias iki šiukšlių konteinerių išvalytas.“

Prūsų g. šiukšlės

Šaltkalvių g. gyventoja teigia, kad jau trečią dieną nėra išvežamos atliekos, konteineriai yra tokie perpildyti, jog dalis šiukšlių maišų jau palikti važiuojamojoje kelio dalyje.

„Atliekų aikštelė priklauso net keturiems daugiabučiams, kurių vienas yra devynių aukštų, tad galima įsivaizduoti, kaip ji šiuo metu atrodo. Kelio danga nėra nei slidi, nei nepravažiuojama, tad neaišku, kodėl atliekos neišvežamos. Prašome kuo skubiau reaguoti“, – tvarkaumiesta.lt rašo gyventoja.

Dar vienas šios gatvės gyventojas atkreipia dėmesį, kad popierius ir plastikas prieš porą dienų buvo išvežtos, o komunalinės atliekos vis dar stovi.

Pasak dar vieno gyventojo, Eišiškių sodų rūšiuojamų atliekų konteineriai pilnutėliai stovi jau trečią savaitę, nors privažiavimas iki jų nuvalytas ir lengvai prieinamas.

Šiukšlėse skęsta ir kiti rajonai

Šiukšlėse skęsta ne tik Naujininkų gyventojai. Svetainėje tvarkaumiesta.lt galima rasti gyventojų iš įvairių Vilniaus mikrorajonų. Šiukšlių nuotraukomis dalijasi Garvežių, Gabijos, Santariškių, Upelio, Polocko, Naugarduko, S. Stanevičiaus ir kt. gatvių gyventojai.

„Jau nuo ketvirtadienio, sausio 29 d., nebeišvežiamos šiukšlės iš kiemo prie Gedvydžių g.
Paskambinta į aptarnaujančią įmonę „Ekonovus“. Pasakė, kad neprivažiuoja. Kada privažiuos – negali atsakyti. Paskutinis sniegas iškrito sausio 24 dieną. Kodėl per 5 dienas, aptarnaujančios įmonės nesugeba išvalyti kiemų? Kokia yra atsakomybė?

Senamiesty, Antakalny jau sausio 30 d. visi keliai nuvalyti. O gal geriau Vilniaus gyventojams pradėti nešti šiukšles prie Savivaldybės Konstitucijos prospekte? Gal greičiau miesto administracija ir aptarnaujančios įmonės suras sprendimą?“ – rašo Gedvyčių g. gyventojas.

Tuo metu Upelio g. gyventojai patys veža konteinerius, kaip sako, į aptarnaujančiai įmonei „Ekonovus“ patogią vietą, mat jų gatvė nėra sutvarkyta. Tačiau ir iš čia jau niekas nebesurenka šiukšlių.

Šaltkalvių g.

Neprivažiuoja dėl sniego, slidžios kelio dangos ar užblokuotų privažiavimų

Vilniaus mieste atliekų vežimą vykdo įmonės „Ecoservise“ ir „Ekonovus“. Pastarosios atliekų tvarkymo įmonės generalinio direktoriaus pavaduotojas, l. e. p. Vilniaus padalinio vadovas Ramūnas Papinigis pakomentavo situaciją Vilniuje.

„Apgailestaujame, kad dalis Vilniaus miesto gyventojų susiduria su nepatogumais. Šiuo atveju noriu pažymėti, jog laikomės su savivaldybe suderinto atliekų išvežimo grafiko bei toliau sėkmingai aptarnaujame tas teritorijas, kuriose privažiavimai prie konteinerių yra pilnai išvalyti ir saugūs vykdyti mūsų funkcijas“, – sako jis.

„Ekonovus“ vadovas atkreipia dėmesį, kad vadovaujantis galiojančiomis atliekų tvarkymo taisyklėmis bei teisės aktais, patekimą prie konteinerių turi užtikrinti aplinkos tvarkytojai, namų administratoriai bei bendrijos.

„Ieškodami sprendimų kasdien palaikome dialogą su VASA. Siekdami spręsti atliekų problemą jiems siunčiame aktualius konteinerių adresus, prie kurių negalime patekti dėl gausaus snygio, slidžios kelio dangos ar užblokuotų privažiavimų. Nepaisant to, dalis teritorijų vis dar nėra tinkamai paruoštos saugiam aptarnavimui“, – komentuoja R. Papinigis.

Pašnekovo teigimu, „Ekonovus“ sustiprino savo pajėgumus, darbuotojai esą patys bando atsikasti privažiavimus prie konteinerių, barsto smėlį, kad būtų mažiau slidu: „Deja, saugodami tiek gyventojų, tiek savo turtą kartais esame priversti aplenkti dalį teritorijų, jas galėsime aptarnauti iškart, kai tik bus galimybė prie jų privažiuoti.“

Šiukšliavežis

Situacija sudėtingiausia Naujininkuose ir Fabijoniškėse

Šiuo metu dėl slidžios kelio dangos, didelių sniego sankaupų ar užstatytų privažiavimų Vilniaus mieste „Ekonovus“ aptarnaujamose teritorijose iš kasdien aptarnaujamų beveik 600 likusios 48 konteinerių aikštelės, kurių nepavyksta aptarnauti tris ar daugiau kartų. Anot atliekų vežėjo, ypač sudėtinga situacija yra Naujininkuose ir Fabijoniškėse, kituose mikrorajonuose padėtis esą yra geresnė, likę tik pavieniai atvejai.

„Tiek šiose, tiek daugelyje kitų aptarnaujamų teritorijų problemų kyla ne tik dėl nevalytų bei slidžių kelių, tačiau ir netvarkingai paliktų gyventojų automobilių, kurie užtveria kelią. Esant galimybei, konteinerius transportuojame iki šiukšliavežės rankomis, tačiau kai kuriais atvejais nėra galimybės to padaryti.

Todėl pagalbos dėl kelią užtveriančių automobilių tenka kreiptis ir į „VASA“ kontrolierius. Savo ruožtu gyventojų prašome kantrybės, kadangi situacija gatvėse išties yra ekstremali. Tuo pačiu vilniečius raginame atsakingai palikti savo automobilius, kadangi nuo to priklauso ne tik jų pačių, bet ir aplinkinių gerovė“, – komentuoja „Ekonovus“ vadovas.

VASA: 4 dienas neišvežtų atliekų yra 50-yje vietų

VASA žiniomis, daugiau nei savaitę neišvežtų atliekų šiuo metu nėra. Žinomi keli adresai, kur atliekos dėl susidariusių kliūčių yra neišvežtos daugiausiai 6 dienas.

„Šiandien mūsų turimais duomenimis, 4 dienas neišvežtų atliekų yra maždaug 50-yje vietų, daugiausia – Fabijoniškėse, Žirmūnuose, Justiniškėse, Lazdynuose. Keli adresai yra likę Naujininkuose, Naujamiestyje ir Šeškinėje. Dėl slidžių įkalnių arba siaurų pravažiavimų nepavyksta išvežti atliekų keliose vietose Architektų, Taikos, Ukmergės, Dūkšto gatvėse“, – sako VASA atstovė Edita Sirutienė.

Anot jos, atliekų išvežimo kliūtys žiemos metu susidaro ne tik dėl to, kad privažiavimai prie konteinerių neišvalyti nuo sniego, bet ir dėl slidžios, nebarstytos kelio dangos, ypač įkalnėse, taip pat dėl netinkamai parkuojamų automobilių daugiabučių namų kiemuose ant ir šalia važiuojamos dalies bei prie konteinerių aikštelių. Dėl šių priežasčių didelių gabaritų šiukšliavežėmis atliekų vežėjai negali pasiekti konteinerių.

„Dažni atvejai, kai atvykę pagal grafiką, vežėjai turi apsisukti arba kviesti pagalbą, kad ištrauktų įstrigusią šiukšliavežę ir išvykti į kitą vietą, taip ir nepasiekę konteinerių daugiabučių namų kieme arba prie privataus namo tvoros“, – pažymi ji.

VIASA kasdien esą gauna informaciją iš atliekų vežėjų apie adresus, kur nebuvo išvežtos atliekos dėl minėtų kliūčių. Gavę pranešimą iš vežėjų VASA kontrolieriai vyksta į nurodytą vietą, patikrina situaciją ir ieško būdų, kaip pašalinti kliūtis.

„VASA kontrolieriai organizuoja kelių valymą – informuoja savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos skyrių, kreipiasi į „Grindą“, kviečia seniūnus į pagalbą, informuoja pastatų administratorius ir prižiūrėtojus.

Kontrolieriams po keliasdešimt kartų per dieną tenka kreiptis į Viešosios tvarkos atstovus ir policiją – kartu su šiomis tarnybomis ieškoma gyventojų, kurių automobiliai žiemą trukdo šiukšliavežėms privažiuoti iki konteinerių.

Suprantama, kad karantino metu kiemuose automobilių padaugėjo, taigi, sudėtingiau rasti ir vietos tinkamai jiems pastatyti. Tačiau darkart prašome gyventojų atkreipti dėmesį, ar jie nepastatyti prie atliekų aikštelių, įvažiavimo į kiemą ar posūkių vietose“, – komentuoja E. Sirutienė.

Be to, anot jos, į vietą atvykę VASA kontrolieriai dažnai padeda vežėjams greičiau sutvarkyti ir konteinerių aikšteles nuo susikaupusių atliekų.

VASA atstovė tikina, kad situacija gerėja, mat savivaldybė šią savaitę sugriežtino teritorijų tvarkymo įmonių darbo kontrolę, pasitelkta įvairi technika – mažesnių gabaritų traktoriai sniegui valyti. VASA tikisi, kad per šią savaitę vežėjams pavyks ištuštinti likusią dalį susikaupusių atliekų.

Sutvarkyti atliekas planuoja per šią savaitę

Pirmadienį Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad dėl sniego sankaupų miegamųjų rajonų kiemuose sostinėje neišvežtas daugiau nei penktadalis šiukšlių. Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus (VASA) duomenimis, per savaitgalį „Ekonovus“ neaptarnavo 25 proc., o „Ecoservice“ – 20 proc. konteinerių.

„Pagrindinė problema – sniego sankaupos, esančios miegamųjų rajonų kiemuose, kai neina privažiuoti dėl susiaurėjusių kelių arba mašinos sunkiasvorės negali įvažiuoti į kiemus, nes yra slidu“, – BNS pirmadienį sakė sostinės vicemeras Valdas Benkunskas.

V. Benkunsko teigimu, kiemus ir viešąsias teritorijas prižiūrinčios įmonės dar savaitgalį buvo paragintos suintensyvinti valymus, tačiau jis pabrėžia, kad tą jiems padaryti gali būti sudėtinga dėl nepakankamų žmogiškųjų resursų ir technikos trūkumo.

„Iš esmės tai yra praėjusios savaitės intensyvaus snygio padariniai, kuriuos mėginsime išspręsti. Kalbame ir su savivaldybės Aplinkos tvarkymo skyriumi, kad būtų su traktoriukais nuvažiuota ir tas sniegas nuvalytas, nukastas. Ir talkas organizuosime, jei reikės“, – kalbėjo vicemeras.

„Kooperuosime visus turimus pajėgumus, kad tą padarytume. (...) Pasitelksime ir „Grindą“, jei reikės“, – pridūrė jis.

Pasak V. Benkunsko, sutvarkyti susikaupusias atliekas savivaldybė planuoja per šią savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)