„Vokiečiai derybose turi pasiūlyti kompleksinį sprendimą. Antraip išsiaiškinti dėl „Nord Stream 2“ nepavyks“, – leidiniui sakė į tokias galimas derybas įtrauktas JAV pareigūnas.

Pasak „Handelsblatt“, Vašingtonas tikisi, kad Berlynas pateiks kompromisinių pasiūlymų paketą, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel dėl „Nord Stream 2“ jau kalbėjosi su JAV prezidentu Joe Bidenu, nors Vokietijos vyriausybė to oficialiai nepatvirtino.

Vokietijos vyriausybės sluoksniuose kalbama, kad Berlynas kol kas nenori teikti siūlymų, nes pastaraisiais metais daug kartų nesėkmingai bandė užmegsti dialogą su Vašingtonu šia tema. Visgi, pasigirsta vis daugiau tokiai perspektyvai pritariančių balsų, rašo „Handelsblatt“.

„Ankstesnė Vašingtono administracija nebuvo suinteresuota ieškoti kompromiso. Jei yra noras kalbėtis, tai – politinė galimybė, kuria mes turime pasinaudoti“, – leidiniui sakė užsienio politikos reikalus Vokietijos užsienio reikalų ministerijoje kuruojantis Nielsas Annenas.

Anot „Handelsblatt“, JAV suinteresuotos keliais kompromisiniais siūlymais, pavyzdžiui tokiais kaip šio dujotiekio išjungimo mechanizmo įrengimas, kuris galėtų būti panaudotas, jei Rusija bandytų grasinti Ukrainai dujų tranzito per jos teritoriją mažinimu.

Dar viena JAV patinkanti idėja – Vokietija turėtų padėti Ukrainai jos dujotiekių tinklą pritaikyti vandenilio transportavimui ir taip tapti svarbia dujų rinkos dalyve.

Pasak Vokietijos leidinio, J. Bidenas gali atšaukti sankcijas „Nord Stream 2“ projektui tik tuo atveju, jei Rusija nenaudos jo prieš Ukrainą ir kitas Rytų Europos valstybes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)