TVF pranešime, kuris paskelbtas po praėjusią savaitę Lietuvoje vykusios virtualios fondo misijos, taip pat teigiamai vertinami naujosios Vyriausybės planai mažinti ekonominius skirtumus šalyje, didinti ūkio produktyvumą ir gerinti padėti švietimo ir sveikatos apsaugos sistemose.

„Naujosios Vyriausybės laukia sunkus kompromisas siekiant išlaikyti žemą ir konkurencingą mokesčių sistemą, kuri padeda pritraukti investicijas, bei patenkinti vis didėjantį geresnių viešųjų paslaugų poreikį, – teigiama TVF misijos ataskaitoje.

TVF misijos vadovas Borja Gracia interviu portalui 15min.lt praėjusią savaitę sakė, kad Lietuva koronaviruso krizę pasitiko kur kas geresnėje padėtyje nei 2008 metais, todėl išaugęs viešųjų finansų deficitas ir valstybės skola trumpuoju laikotarpiu problemų nesukels.

„Manau, kad svarbiausias dalykas būtų turėti pagrįstą, trumpos ar vidutinės trukmės finansinės paramos planą. Kai atsigavimas sustiprės, kai matysis, kad jis kyla iš privataus sektoriaus augimo, teks pradėti vėl galvoti apie fiskalines apsaugas“, – teigė B. Gracia.

Jis taip pat pažymėjo, kad dabar būtų tinkamas laikas Lietuvai įvesti aplinkosauginius mokesčius, kurie užtikrintų tiek viešųjų paslaugų finansavimą, tiek skatintų aplinkai draugišką plėtrą ir „žalesnę“ politiką.

Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, Lietuvos ir TVF ekspertų vertinimai tiek dėl trumpojo laikotarpio atsako į pandemiją, tiek ir dėl struktūrinių Lietuvos iššūkių bei būdų juos spręsti iš esmės sutampa.

„Sutarėme, kad šiuo metu itin svarbu tęsti palaikančią fiskalinę politiką, padedant šalies ekonomikai atsistoti ant kojų, o siekiant geresnės viešųjų paslaugų kokybės – nuo švietimo iki sveikatos apsaugos – gyventojams ir viešųjų finansų tvarumo ilguoju laikotarpiu – ieškoti papildomų pajamų šaltinių, kurie neribotų ūkio augimo“, – Finansų ministerijos pranešime teigė G. Skaistė.

Anos jos, diskusijose su TVF pabrėžta, kad vienas kertinių Vyriausybės prioritetų yra teisingenė mokesčių sistema, sumažinant socialinę nelygybę. Taip pat akcentuota, jog ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo instrumento lėšas numatoma skirti struktūrinėms reformoms, o atslūgus pandemijos bangai bus palaipsniui atstatomi fiskaliniai rezervai.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas pažymėjo, kad nors pandeminė situacija ir toliau išlieka menkai prognozuojama, bankų sektorius veikia stabiliai ir yra stiprus bei likvidus.

„Siekiant spartinti Lietuvos ekonomikos atsigavimą toliau būtina užtikrinti tvarų ir sklandų skolinimą bei susitelkti į tai, kad tolesnė parama būtų tikslingai nukreipta į struktūrines reformas, kuriančias pridėtinę vertę“, – tvirtino V. Vasiliauskas.

TVF teigimu, Lietuvos banko sprendimas atlaisvinti anticiklinio kapitalo reikalavimą padėjo bankams palaikyti ūkio kreditavimo apimtis bei prisidėjo prie neigiamo krizės poveikio mažinimo ekonomikai ir finansų sistemai.

TVF be kita ko pažymi, kad koronaviruso krizės poveikis žemesnės kvalifikacijos darbuotojams ir skurdesniems regionams buvo kur kas stipresnis ir tai gali dar labiau padidinti nelygybę Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)