Pernai įsteigto Trijų jūrų iniciatyvos (angl. Three Seas Initiative) investicinio fondo (3SIIF) tikslas – investuoti į transporto, energetikos ir skaitmeninę infrastruktūrą bei padėti įveikti atskirų Europos Sąjungos (ES) regionų vystymosi skirtumus. Svarbus jo vaidmuo – papildyti ir sustiprinti atskirų prie šios iniciatyvos prisijungusių šalių kapitalo panaudojimą ir ES finansines priemones, teigiama VIPA pranešime.

Prezidentas Gitanas Nausėda Lietuvos sprendimą jungtis prie 3SIIF pristatė pernai spalį Taline vykusiame Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių virtualiame susitikime.

Trijų jūrų iniciatyva – tai šalių vadovų lygmens politinė bendradarbiavimo platforma, įkurta 2015 metais. Joje dalyvauja 12 ES šalių, išsidėsčiusių tarp Adrijos, Baltijos ir Juodosios jūros: Austrija, Bulgarija, Kroatija, Čekija, Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Vengrija. JAV, Vokietija ir Europos Komisija yra šios iniciatyvos partnerės.

„Lietuva vertina Trijų jūrų iniciatyvą kaip ypatingą regioninę platformą sustiprinti tarpusavio bendradarbiavimą, paspartinti sanglaudą ES ir pagilinti strateginius ryšius su JAV. Tai bendras indėlis į mūsų visų regioninį saugumą. Didėjantis šalių, prisijungusių prie 3SIIF, skaičius ir JAV įsitraukimas plečia mūsų galimybes įgyvendinti svarbius projektus transporto, energetikos ir skaitmenizavimo srityse“, – pranešime sakė prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

Pasak užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, koronaviruso pandemija ir jos padariniai išryškino didesnį regioninio bendradarbiavimo ir gerai išvystytos infrastruktūros bei jos jungčių svarbą.

„Todėl labai svarbu gilinti Trijų jūrų iniciatyvos šalių politinį ir ekonominį bendradarbiavimą, siekiant, kad šis formatas galėtų padėti skatinti regiono ir ES ekonomikos atsigavimą po COVID-19 protrūkio“, – teigė G. Landsbergis.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pabrėžė, kad Lietuvai yra svarbu užsitikrinti naujus finansavimo šaltinius reikalingiems infrastruktūros gerinimo projektams, ypač akcentuojant skaitmeninę sistemą.

„Toks poreikis pasaulinių aktualijų kontekste, kaip niekada reikšmingas. 3SIIF suteiks nuosavą kapitalą bei papildomų priemonių – privilegijuotąsias akcijas, konvertuojamąsias obligacijas, akcininko paskolas – 3SIIF šalių narių tarpregioniniams projektams, taip prisidėdama prie pokyčių šalyse narėse“, – tvirtino G. Skaistė.

Šiuo metu prie 3SIIF yra prisijungusios arba yra prisijungimo procese 9 šalys. Lenkija į fondą įnešė arba įsipareigojo įnešti 550 mln. eurų, Rumunija – 200 mln. eurų, Slovėnija – 23 mln. eurų, Estija, Latvija, Vengrija, Bulgarija, Lietuva ir Kroatija – po 20 mln. eurų. JAV Vyriausybės agentūros – Tarptautinio vystymo finansų korporacijos (angl. U.S. International Development Finance Corporation) valdyba yra patvirtinusi 300 mln. JAV dolerių investiciją į 3SIIF.

„Tikimės, kad partnerystė su 3SIIF sustiprins kreditorių pasitikėjimą Lietuvos projektais ir sudarys tinkamas sąlygas pritraukti trūkstamą finansavimą tvarios ateities projektų įgyvendinimui“, – pabrėžė VIPA generalinis direktorius Gvidas Dargužas.

Lietuvos Vyriausybė sprendimą prisijungti prie Trijų jūrų iniciatyvos investicinio fondo ir į jį investuoti 20 mln. eurų priėmė 2020-ųjų rugsėjo 16 dieną.

Investicijų infrastruktūros projektams transporto, energetikos, skaitmenizavimo srityse poreikis Trijų jūrų iniciatyvos regione sudaro apie 600 mlrd. eurų. 3SIIF planuoja sukaupti 3-5 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)