Tai bus holdingo kompanija, kuriai nuosavybės teise priklausys Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje veikiančių „Swedbank“ grupės bankų akcijos. Tokiu būdu „Swedbank“ įformins dabartinį veiklos modelį, tuo pačiu padidindamas Baltijos bankininkystės vadovų komandos atskaitomybę ir atsakomybę, nurodoma banko pranešime.

Ši holdingo bendrovė su jai priklausančiais bankais sudarys grupę, veikiančią ES Bendrojo priežiūros mechanizmo reglamentavimo srityje, ir greta Baltijos šalyse veikiančių bankų atstovaus „Swedbank“ grupei santykiuose su atitinkamomis priežiūros institucijomis.

„2020 m. pradžioje pradėjome tobulinti savo vidaus valdymo modelį, vadovaudamiesi priežiūros institucijų rekomendacijomis ir geriausia bankų sektoriaus praktika. Atlikdami šiuos pokyčius siekiame turėti paprastą ir skaidrią atsakomybės ir sprendimų priėmimo struktūrą, kuri padės įgyvendinti banko ilgalaikę strategiją visose keturiose „Swedbank“ namų rinkose – Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Švedijoje“, − sako „Swedbank“ grupės vadovas Jensas Henrikssonas.

„Swedbank“ grupės vadovas bus naujai įsteigto holdingo stebėtojų tarybos pirmininkas, o „Swedbank“ Baltijos bankininkystės vadovas užims holdingo generalinio direktoriaus pareigas. Naujoji holdingo bendrovė 100 proc. priklausys „Swedbank“ grupei, ji bus vienintelė Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje veikiančių „Swedbank“ grupės bankų savininkė. Holdingo bendrovės generalinis direktorius taip pat bus paskirtas į „Swedbank“ bankų Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje stebėtojų tarybos pirmininko pareigas.

Šie valdymo patobulinimai, kaip teigiama „Swedbank“ pranešime, taip pat aiškiai apibrėš kiekvieno iš Baltijos šalyse veikiančių bankų vadovybės komandų įgaliojimus ir atsakomybes. Tai užtikrins, kad šie vietiniai antriniai bankai taps stipresni.

„Naujoji bendrovė toliau plėtos bankų Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje klientų − daugelio namų ūkių ir verslo įmonių − bankininkystės patirtį, o visose namų rinkose veikiantys dukteriniai bankai ir toliau turės stiprų vietinį identitetą. Jie taip pat išlaikys licencijuotų kredito įstaigų statusą ir vykdys joms taikomus teisės aktų reikalavimus“, − sako „Swedbank“ Baltijos bankininkystės vadovas Jonas Lidefeltas.

Šie valdymo pakeitimai neturės jokios įtakos „Swedbank“ klientams Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Švedijoje, pažymima „Swedbank“ pranešime.

Naujoji holdingo bendrovė bus įregistruota Latvijoje, joje dirbs darbuotojai iš visų „Swedbank“ namų rinkų. Šiuo metu laukiama priežiūros institucijų patvirtinimų, įskaitant finansų priežiūros tarnybos leidimą, ir planuojama, kad holdingo bendrovė savo veiklą pradės 2021 m. viduryje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)