Pasak jos, griežtesni ribojimai paveikė tik gruodžio ekonominį aktyvumą, o iki tol kertiniai ūkio sektoriai demonstravo puikius rezultatus.

„Nujausdami gresiantį karantiną mažmeninės prekybos atstovai paankstino kalėdinės prekybos planus ir fiksavo naujus apyvartų rekordus. Spalio-gruodžio mėnesių duomenys rodo, kad puikiai sekėsi apdirbamajai pramonei, nes per metus išaugo tiek pagamintos produkcijos apimtys, tiek eksporto srautas“, – pranešime teigė ekonomistė.

Pasak jos, prie geresnio paskutinio ketvirčio BVP prisidėjo ir kuklesnės importo apimtys. Be to, tik šiemet užspaudę šalčiai negadino statybų tempų, o karantino priemonių poveikis apsiribojo su turizmu, apgyvendinimu, rekreacija, maitinimu ir smulkiomis paslaugomis susijusiose veiklose.

Vertinant šių metų perspektyvas, ekonomistės teigimu, itin svarbūs ūkio atsigavimui bus eksportuotojų rezultatai.

„Lietuva – maža valstybė su seklia vidaus rinka, kuri šiuo metu dar ir sukaustyta karantino. Taigi, kol vidaus vartojimą varžo kovos su pandemija priemonės, ekonomikos inerciją palaikys į išorę orientuoti sektoriai“, – teigė ekonomistė.

Pasak jos, energingesnio ekonomikos atsitiesimo tikimasi įsibėgėjus pavasariui ar vasaros pradžioje. Jis turėtų tęstis ir likusius metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)