Tačiau analitikas perspėja, kad pirmasis šių metų ketvirtis bus daug prastesnis nei 2020 metų pabaiga.

„Tikrai neblogai užbaigėme anuos metus, tiktai viską gadina tos paskutinės pora savaičių ir faktas tai, kad šių metų pradžia, kai jau turime mėnesį, kai maždaug 8 proc. žmonių yra prastovose, tai akivaizdu, kad šių metų pirmas ketvirtis bus daug prastesnis negu praeitų metų ketvirtas ketvirtis“, – BNS sakė T. Povilauskas.

Jis prognozuoja, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, gali smukti 4 proc.

Ketvirtąjį 2020-ųjų ketvirtį, palyginti su trečiuoju, BVP augo 1,2 proc., o palyginti su 2019-ųjų ketvirtu ketvirčiu – smuko 1,3 proc. Per visus metus BVP smuko irgi 1,3 proc., pranešė Statistikos departamentas.

Anot T. Povilausko, pagal 2020 metų pabaigos rezultatus Lietuva turėtų būti tarp lyderių regione: „Galvojome, kad mus gali pralenkti gal ir švedai ir estai, bet panašu, kad mes ir vėl ketvirtą ketvirtį buvome regione lyderiai pagal ekonomikos pokyčius“.

„Tai yra puikus rezultatas, viršijęs lūkesčius. Ir tas jausmas, kad bus viskas čia gerai, jis labai padidėjo šią savaitę, kai buvo paskelbti labai puikūs už gruodį pramonės rezultatai ir taip pat mažmeninės prekybos“, – sakė T. Povilauskas.

Pasak jo, nuo gruodžio vidurio įsigalioję didesni suvaržymai nespėjo ypač neigiamai paveikti spalio-gruodžio BVP rezultato.

„Pagrindinės ašys mūsų ekonomikos – ar pramonė, ar valstybės sektorius, ar transporto sektorius – ir dabar gyvena pakankamai normaliu režimu, tik tiek, kad yra „išjungta“ prekyba sausį, vasarį, plius yra „išjungtos“ daugiau tų vadinamųjų paslaugų, tai akivaizdu, kad pirmą ketvirtį nebus taip gerai“, – sakė SEB analitikas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)