„Vyriausybė labai intensyviai ruošiasi. Kaip tik šią savaitę vyksta diskusijos su EK, jai buvo pateikti preliminarūs buvusios Vyriausybės planai, sulaukėme gana nemažai kritikos, ir tai yra natūralu, nes yra keletas labai svarbių Komisijos reikalavimų.

Pirma – proporcijos žaliajam kursui ir skaitmeninimui. Man atrodo, kad savo programoje ir žaliojoje darbotvarkėje turime labai rimtą poziciją, taip pat ir skaitmeninimo bei IT sprendimų. Tų sprendimų „įtaikyti“ į išankstinius Komisijos reikalavimus bus nemažai“, – „Žinių radijui“ teigė ji.

I. Šimonytė, vardindama sritis, kuriose EK rekomenduoja siekti reformos pasitelkus ES lėšas, pažymėjo, kad ankstesniosios Vyriausybės planai joms buvo gana smarkiai sukritikuoti Komisijos

„Kitas labai svarbus reikalavimas – skirti lėšas toms reformoms, apie kurias EK savo rekomendacijose kalba jau kokius pastaruosius 8 metus. Ten yra ir švietimo reforma, ir atskirties mažinimas, ir paslaugos, ir regionų skirtumai. Šiuo atveju tai, kas buvo planuojama ankstesnės Vyriausybės, ypač švietimo srityje, susilaukė didelės kritikos, daug pastabų iš Komisijos“, – sakė ji.

Premjerės teigimu, ES lėšomis bus siekiama įgyvendinti ir naujosios Vyriausybės programą.

„Mes dabar tai bandome perplanuoti pagal savo Vyriausybės programą. Mūsų tikslas – žiūrėti į šitas lėšas kaip į lėšas, kurios padės Vyriausybei įgyvendinti savo programą. Tad atitinkamai planuojame tas reformas, kurios yra sumanytos ir numatytos programoje, paraleliai (planuojame – ELTA) priemonių planą ir į tai (ES lėšas – ELTA) žiūrime kaip į finansavimo šaltinį“, – sakė ji.

Visgi I. Šimonytė pabrėžė, kad Vyriausybės prioritetas yra EK rekomenduojamos reformos.

„Prioritetas – tos reformos, kurios yra šaliai skirtose rekomendacijose, tai, kas yra ir pačios Komisijos pageidavimas, ir bendresnė kryptis“, – sakė ministrė pirmininkė.

„Akivaizdu, kad reikalavimai yra pakankamai griežti“, – pridūrė ji.

Anot I. Šimonytės, lėšų panaudojimo planą tikimasi suderinti iki balandžio.

„Visas planas turi būti suderintas iki balandžio mėnesio. Kadangi turime Vyriausybės programos priemonių planą patvirtinti vėliausiai kovo pradžioje, manau, kad jau vasario antroje pusėje prasidės platesnio masto diskusijos su socialiniais partneriais. (...) Tos diskusijos baigsis kovo mėnesį, ir vėliau tikiuosi galutinio suderinimo su EK“, – teigė I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)