Į sąrašą nepateko, nes rudenį sekėsi prekyba

Plungėje veikiančios įmonės „Salasta“, užsiimančios žaislų, drabužių ir dviračių prekyba, vadovas Stasys Pronckus Delfi pasakojo, kad prieš kelias dienas sužinojo, jog įmonė nėra įtraukta į VMI nuo COVID-19 nukentėjusių įmonių sąrašą, nors per pirmąjį karantiną buvo automatiškai įtraukta. Plungėje įmonė turi dvi fizines parduotuves, jos šiuo metu uždarytos, o internetu prekių parduoda itin mažai.

„Mūsų internetinis puslapis – daugiau reklama nei prekyba. Šiandien pardavėme tris dėliones. Tai mūsų visa šiandienos apyvarta. Drabužių parduotuvė – visiškai uždaryta nuo gruodžio 16 dienos, apyvarta iki šiol – nulis“, – sako verslininkas.

Tačiau praeitas ruduo smulkiam verslui nebuvo toks sunkus. Delfi pernai spalį rašė, kad 2020-ieji dviračių pardavėjams buvo kaip niekad sėkmingi, mat net ir pasibaigus sezonui gyventojai aktyviai pirko dviračius, pasinaudodami valstybės kompensacija. Tuo metu įmonės vadovas Delfi pasakojo, kad visų užsakymų patenkinti nespėja. Dėl išaugusios dviračių paklausos augo ir įmonės apyvarta.

„Kadangi mūsų apyvarta pernai didėjo, negausime jokios paramos. Darėme daug žingsnių, be to, dviračių prekyba buvo visiems gera, o mes užsiimame dar ir didmenine prekyba – sėkmingai rasdavome skylių, iš kur parsivežti dviračių. Nors apyvarta didelė, bet pelnas nėra didelis“, – pažymi jis.

Per pirmąjį karantiną „Salasta“ buvo automatiškai įtraukta į nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašą, todėl verslininkas tikėjosi, kad ir šiemet įmonė atsidurs šiame sąraše.

„Aplink su kaimynais pakalbėjome – jie irgi nežinojo, kad nėra įtraukti į sąrašą. Pats sužinojau, kad įmonė nėra įtraukta tik tada, kai norėjau sudaryti sutartį su viena įmone: Rekvizitai.lt pastebėjau, kad esu skolingas „Sodrai“. Buvome įsitikinę, kad viskas išlieka tas pats, kaip ir pirmojo karantino metu, todėl paskaičiavome, kad tiek pridėtinės vertės mokesčio (PVM), tiek „Sodros“ mokesčių galime nemokėti ir užsivežti prekių, kurias buvome užsisakę“, – pasakoja S. Pronckus.

Verslininkas tikina norėjęs pats kreiptis į VMI, tačiau susipažinęs su sąlygomis suprato, kad į sąrašą nepateks. VMI, sudarydama įmonių, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą vertino praėjusių metų spalio-lapkričio įmonių apyvartas – kiek jos, palyginti su 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo. Rudenį, kaip pažymi pašnekovas, įmonei neblogai sekėsi ne tik su dviračių pardavimais, todėl apyvarta augo.

„Tada mums tikrai neblogai sekėsi, visaip vertėmis per galvą, vežėmės labai daug prekių, jų prekyba tikrai buvo nebloga, todėl padidėjo apyvarta. Bet užtat mus dabar ir baudžia: jeigu sugebėjome gerai dirbti praėjusiais metais, šiuo metu esame priverstinai uždaryti, bet nieko negausime, valstybė niekuo neįsipareigoja mums padėti“, – pažymi jis.

Mato didelę neteisybę

S. Pronckus tikina, kad įmonė ras būdų, kaip išgyventi, tačiau jį labiausiai piktina neteisybė smulkaus verslo atžvilgiu. VMI sąraše esą atsidūrė stambūs verslai, kurių veikla karantino metu nėra suvaržyta, bet pagalbos priemonėmis jie esą gali naudotis. Jis pateikia prekybos tinklo „Iki“ ir degalinių tinklo „Circle K“ pavyzdžius.

„Matome didelę neteisybę – prekybos ir degalinių tinklai, kurie nebuvo niekaip suvaržyti, puikuojasi COVID-19 sąraše. Jie gali gauti paramą, o mes ne. Maža to, jie dar ir dirba mūsų sąskaita – pasiima mūsų visus klientus, pavyzdžiui, žaislų galima fiziškai nusipirkti tik prekybos centruose. Tai yra skaudžiausia, nes pusė mūsų parduotuvės yra specializuoti žaislai.

Kalėdinei prekybai ruošėmės pusę metų, nes tuo metu vyksta mūsų pagrindinė prekyba, ir likus savaitei iki Kalėdų, mus uždarė. Tuo metu prekybos tinklai toliau liko prekiauti žaislais, kanceliarinėmis ir kt. prekėmis, ir dar gauna paramą iš valstybės. Tai yra geras pasityčiojimas iš smulkaus verslo“, – piktinasi jis.

Skolą susimokėjo, bet pinigų nebeturi

Žaislais, drabužiais ir dviračiais prekiaujanti įmonė iš valstybės gauna subsidiją 6 darbuotojų darbo užmokesčiui, tačiau, kaip pažymi, tai – pagalba darbuotojams, o ne verslui. Maža to, „Salasta“ negali pasinaudoti ir praeitą savaitę startavusiu pirmuoju pagalbos verslui paketu, mat ir čia įmonė neatitinka kriterijų. Norint gauti subsidiją ar paskolą, verslo apyvarta turi būti kritusi bent 30 proc.

Plungės verslininkas tikina iškart susimokėjęs skolą „Sodrai“, tačiau jau nebeturi pinigų naujoms prekėms. „Salasta“ veikia 22 metus, iš sukauptų rezervų, anot pašnekovo, ji dar gali išgyventi apie pusę metų, tačiau vėliau, nesulaukus jokios paramos ir esant suvaržymams, gali tekti ir užsidaryti.

„Nelabai už ką turime pirkti naujų prekių, dviračių. Kad parsivežtume naujų dviračių, mums reikia 50 tūkst. Eur, tačiau jų nebeturime. Matyt, reikės kreiptis į banką paskolos ir kažką daryti. Pavasaris mūsų laukia nekoks, gal po mėnesio ir numirsim. Dar kažkiek galime gyventi, bet kas mėnesį patiriame mažiausiai 4 tūkst. Eur nuostolių. Darbuotojų išlaikymą – apie 6 tūkst. Eur – mums kompensuoja valstybė, o įmonės išlaidos su nuoma ir kitais dalykais, neįskaitant PVM, yra apie 10 tūkst. Eur“, – pasakoja jis.

Sureagavo finansų ministrė

Verslininkas taip pat savo situaciją trumpai aprašė socialiniame tinkle „Facebook“. Įrašas sulaukė ir institucijų atstovų komentarų. Finansų ministrė Gintarė Skaistė atkreipia dėmesį, kad kas mėnesį VMI sudarytas įmonių sąrašas bus atnaujinamas, o didieji mokesčių mokėtojai bus vertinami papildomai, peržvelgiant platesnį spektrą vertinimo kriterijų, ar tikrai įmonė patiria sunkumų.

„Mokesčių atidėjimai taikomi, jei bent viena iš įmonės deklaruotų veiklų yra uždrausta, pagal Vyriausybės nutarimą, išskyrus įmones, kurių apyvarta spalio-lapkričio mėnesiais nesumažėjo, lyginant su tuo pačiu 2019 metų laikotarpiu. Kas mėnesį sąrašas bus atnaujinamas ir pildomas, atsižvelgiant į vėlesnio mėnesio pajamų kritimą. Įmonės, kurios nukentėjo, bet nėra VMI sąraše, turėtų kreiptis į VMI individualiai“, – feisbuke komentavo ministrė.

„Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis feisbuke atkreipė dėmesį, kad „Sodros“ mokestinė pagalba nėra taikoma automatiškai: „Nukentėjusi įmonė turi pateikti „Sodrai“ prašymą netaikyti sankcijų ir vėliau atidėti mokėjimą. Jeigu įmonė nesikreipė į „Sodrą“, susidarė skola, kurią „Sodra“ administruoja. (...) Apie tai dar praėjusių metų pabaigoje nuolat komunikavome, kad svarbu pateikti „Sodrai“ prašymą netaikyti sankcijų. (...) Tik gali tekti mokėti palūkanas.“

„Iki“ ir „Circle K“ nesinaudoja mokestine pagalba

VMI nukentėjusiųjų nuo COVID-19 sąraše atsidūrusio prekybos tinklo „Iki“ atstovė žiniasklaidai Vaida Budrienė tikina, kad tinklą valdanti įmonė „Palink“ neketina pasinaudoti mokestinėmis pagalbos priemonėmis ir jau pateikė prašymą VMI išbraukti bendrovę iš šio sąrašo.

„Visus mokesčius įmonė deklaruoja ir moka laiku. Pandemijos paveiktų įmonių sąrašą VMI sudaro savarankiškai. Kaip komunikuoja institucijos, įmonės į naująjį sąrašą įtrauktos, atsižvelgiant į rudens karantino metu nustatytus veiklos ribojimus pagal EVRK sąrašą, patvirtintą Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų. Buvo lyginami spalio ir lapkričio PVM deklaracijų duomenys, ir UAB „Palink“ buvo įtraukta į sąrašą automatiniu būdu. Sąrašas yra peržiūrimas kas mėnesį“, – komentuoja V. Budrienė.

„Circle K Lietuva“ Finansų ir kontrolės departamento direktorius Valdas Prasauskas pažymi, kad vienas didžiausių degalinių tinklų Lietuvoje taip pat jaučia pandemijos įtaką: klientų srautai krito maždaug trečdaliu, dėl griežtų judėjimo ribojimų mažesnė ir degalų paklausa. Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad „Circle K Lietuva“ į nuo COVID-19 nukentėjusiųjų įmonių sąrašą buvo įtraukta automatiškai: mokesčių administratoriui įvertinus sumažėjusią apyvartą ir atitinkamai mažesnes sumokamų mokesčių apimtis.

„Norime pabrėžti, kad tai techninė procedūra ir ji įvyko be pačios įmonės prašymo ar kreipimosi. Jokių mokestinių nepriemokų neturime ir esame visiškai atsiskaitę ir su VMI, ir su „Sodra“. Jei situacija taptų ypač sudėtinga, įtraukimas į minėtą sąrašą mums tiesiog leistų atidėti mokesčių mokėjimą vėlesniam laikui. Vien tik buvimas sąraše jokiu būdu nereiškia tiesioginės finansinės valstybės paramos ar kokių nors ypatingų privilegijų“, – komentuoja V. Prasauskas.

Kokios įmonės pateko į VMI sąrašą

Atsižvelgiant į rudens karantino metu nustatytus veiklos vykdymo ribojimus Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtino apribotų veiklų (EVRK) sąrašą. Remiantis juo, VMI sudarė ir paskelbė naują įmonių sąrašą, kurioms mokestinės pagalbos priemonės gali būti taikomos iki birželio 30 d.

VMI atstovė Rūta Asadauskaitė atkreipia dėmesį, kad į sąrašą įtrauktos įmonės turi teisę naudotis tik VMI mokestinėmis pagalbos priemonėmis, t. y. iki birželio 30 d. jos yra atleistos nuo delspinigių, joms sustabdyti mokesčių išieškojimo veiksmai, iki balandžio 30 d. jos gali kreiptis dėl mokestinės paskolos sutarties be palūkanų sudarymo.

Be veiklos (EVRK) ribojimo, sudarant šį sąrašą, buvo taikyti ir papildomi reikalavimai: į sąrašą nėra įtrauktos įmonės, kurių apyvarta 2020 m. spalio-lapkričio mėn., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m., nesumažėjo; į jį nepateko įmonės, įtrauktos į nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašą; į sąrašą taip pat neįtrauktos bankrutuojančios, likviduojamos ir panašios įmonės.

Taigi, jei įmonė deklaravusi tokią veiklą, kuriai veikti apribojimų nėra, arba jos apyvarta nesumažėjo, – ji į sąrašą nepateko.

Sąrašas kas mėnesį atnaujinamas, įmonės automatiškai įtraukiamos

VMI atkreipia dėmesį, jog sudarant sąrašą remtasi praėjusių metų spalio-lapkričio mėn. įmonių deklaruotais apyvartos duomenimis. „Jau netrukus, gavusi duomenis už gruodžio ir vėlesnius mėnesius, VMI vertins spalio-gruodžio mėn. (ir vėlesnius mėn.) apyvartą. Esant jos kritimui bei atitikus kitus įtraukimo į sąrašą kriterijus, įmonė bus automatiškai įtraukta į sąrašą, o mokestinės pagalbos priemonės jai bus taikomos taip pat kaip ir kitoms, nuo 2021 m. sausio 1 d.“, – komentuoja VMI atstovė R. Asadauskaitė.

Anot jos, įmonės, kurios nėra įtrauktos į sąrašą, šiuo atveju – ir „Salasta“, tačiau patyrė finansinių sunkumų dėl COVID-19, gali bet kuriuo metu kreiptis į VMI ir pasirinkti, kokios pagalbos priemones – delspinigių sustabdymas, naujų išieškojimų nevykdymas ar mokestinės paskolos sudarymas – jiems yra šiuo metu reikalingos. Įmonė pateikti prašymą galį per Mano VMI.

Kodėl į sąrašus pateko „Iki“ ir „Circle K“

Paklausus, kodėl sąraše atsidūrė prekybos tinklas „Iki“ ir degalinių tinklas „Circle K“, VMI atstovė pažymi, kad į sąrašą buvo įtrauktos įmonės, kurių ekonominei veiklai dėl COVID-19 galioja apribojimai, tačiau jos turi galimybę mokesčius, ar dalį jų, sumokėti laiku. Įmonės taip pat turi teisę pateikti prašymą jas iš sąrašo išbraukti ir šia teise esą naudojasi. Prašymą išbraukti iš sąrašo VMI pateikė 36 įmonės.

VMI atkreipia dėmesį, jog įmonė, esanti nukentėjusių nuo COVID-19 sąraše, turi teisę naudotis VMI mokestinėmis pagalbos priemonėmis, tačiau neprivalo. Pirmojo karantino metu iš visų į sąrašą įtrauktų įmonių mokestine pagalba naudojosi trečdalis įmonių.

VMI duomenimis, įmonės „Palink“ ir „Circle K Lietuva“ mokestinės pagalbos priemonėmis nesinaudoja – mokestinės nepriemokos įmonės neturi.

„VMI turi teisę patikrinti, ar įmonė patyrusi neigiamą COVID-19 poveikį iš tiesų susidūrė su realiais finansiniais sunkumais. VMI šiuo metu rekontrolei jau yra atsirinkusi 65 mokesčių mokėtojus“, – sako VMI atstovė.

Mokesčių atidėjo ir tiesiogiai dėl COVID-19 nesuvaržytos įmonės

Delfi primena, kad nuo gruodžio vidurio VMI pradėjo skelbti įmonių, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą, kurios naudojasi mokestine pagalba ir turi didesnę kaip 100 tūkst. eurų mokestinę nepriemoką.

Sąraše, sausio 25 d. duomenimis, yra 1,2 tūkst. įmonių. Daugiausiai mokesčių atidėjusių 10-tuke rikiuojasi AB „Vakarų medienos grupė“, kuri VMI skolinga daugiau nei 4,7 mln. Eur.

Šiame sąraše taip pat galima rasti ir lietuviškų degalinių tinklų pavadinimų. Pavyzdžiui, UAB „Saurida“ atidėjo 2,7 mln. Eur mokesčių, o UAB „Alauša“ – šiek tiek daugiau nei 1 mln. Eur.

Čia taip pat atsidūrė ir daugiau dėl COVID-19 tiesiogiai neapribotų įmonių. VMI duomenimis, siuntų įmonė „Venipak Lietuva“ atidėjo 1,4 mln. Eur, o UAB „SK Impeks Medicinos diagnostikos centras“ – daugiau nei 1 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)