Dabar jau buvęs Vilniuje įsikūrusios kosmetiką platinančios „Avon Cosmetics“ darbuotojas A. B. Į „Delfi“ kreipėsi po to, kai darbo ginčų komisijai parašė prašymą dėl neteisėto atleidimo.

Savo rašte jis dėstė, kad 2020 metų gruodžio 29 dieną grįžo į darbą iš saviizoliacijos ir iškart buvo pakviestas į vadovo biurą.

„Patalpoje buvo ir pamainos vadovė. Vadovas iš karto informavo apie ką eis kalba, t. y., apie darbo saugos pažeidimą – lipimą į kartono presą, kuris įvyko 2020 metų lapkričio 13 dieną. Pasakė, kad mane atleidžia, davė susipažinti su sprendimu, liepė pasirašyti jį bei tuo pačiu ir atleidimo dokumentus“, – dėstė vyras.

Darbuotojas teigė, kad dokumentus pasirašė dėl jausto spaudimo ir skubotumo.

„Po susitikimo kilo prieštaringų minčių. Pirmiausia, nusižengta buvo ne iš blogų paskatų, bet
naudojantis sveiku protu, norint pagerinti darbo našumą. Įrenginys buvo pilnai išjungtas, t. y., išjungtas buvo ne tik aparato jungiklis, bet ir pats aparatas iš elektros lizdo. Taip pat buvo įjungti avariniai saugikliai. Noriu pabrėžti, kad tokiu būdu išjungtas aparatas, pats neįsijungtų, todėl galimybė, jog būčiau smarkiai sužalotas, mano nuomone, neegzistuoja.

Taip pat noriu atkreipti dėmesį, kad daugiau nei prieš mėnesį, dėl preso aparato strigimo mano iniciatyva, buvo pranešta už šiuos klausimus atsakingam asmeniui. Deja, problema liko neišspręsta. Todėl, dėl darbdavio nesuteiktų sklandaus darbo sąlygų darbų kokybė blogėjo – dienos eigoje kartonas užstrigdavo daugiau nei dešimt kartų, todėl rizikuojant savo gerove, problemą tekdavo spręsti man ir komandos nariams savarankiškai“, – dėstė A. B.

Vyras dar pastebėjo, kad aptariamą darbo saugos pažeidimą padarė dviese su kitu darbuotoju, o atleidžiamas tik jis vienas.

„Nelinkiu kolegai atleidimo, tačiau jei darbdaviui išties rūpi darbų sauga, darbuotojų gyvybė, stebina darbdavio sprendimas už pažeidimą atleisti tik mane. Taip pat, kadangi su kolega puikiai sutarėme, jis minėjo, jog pamainos vadovė jam liepė pasiaiškinime rašyti, kad aš jį verčiau daryti dėžių prese tvarkymo darbus, nors to nebuvo.

Deja, priešiškumas iš jos buvo jaučiamas jau ne pirmą mėnesį, nes vienaip kalbėdavo apie mane prie akių, o visai kitaip už jų kitiems vadovams bei darbuotojams. Todėl ši situacija kelia dar daugiau įtarimų“, – rašte darbo ginčų komisijai rašė „Delfi“ skaitytojas.

A. B. aiškino, kad darbo saugos pažeidimą pripažįsta, tačiau nesutinka dėl jo grubumo.

„Jeigu šioje situacijoje būčiau tik įspėtas ir man būtų suteikta galimybė, kitą kartą darbe atsitikus tokiai pat situacijai – mano pasirinktas problemos sprendimo būdas nepasikartotų, bet būtų ieškomas kitas sprendimo variantas“, – tvirtino jis.

Vyras teigė, kad yra linkęs mokytis ir siekti aukštų darbo rezultatų, o tai liudija nuolat gaunami įvertinimai.

„1. Darbuotojų apdovanojimų programa: už nuolatinį tobulėjimą, aktyvumą, įsitraukimą,
atsakomybę bei pastangas ir indėlį siekiant verslo tikslų.

2. Darbuotojų apdovanojimų programa: tobulėjimas ir naujos idėjos – už originalius pasiūlymus ir
sprendimus, aktyvumą, iniciatyvumą ir svarų indėlį prisidedant prie verslo tikslų.

3. Darbuotojų apdovanojimų programa: 2019 metų pirmąjį ir ketvirtąjį ketvirčiais bei 2019 metų įvertinimas kategorijoje „darbo sauga“. Už gerą, sąžiningą, nuoširdų darbą, iniciatyvumą ir svarų indėlį užtikrinant darbuotojų darbo saugą.

4. Vidinė motyvacijos, padėkos sistema, kai darbuotojai, gali padėkoti kolegai už pagalbą darbe ir
kita, užrašydami priežastį ant „Ačiū“ lapelio, o jų didelis kiekis parodo ne tik darbdavio, bet ir
kolegų pasitikėjimą manimi bei įvertinimą“, – išvardijo A. B.

Vyras teigė, kad greičiausiai būtų tęsęs šį „apdovanojimų maratoną“, tačiau dėl 2020 metų pandemijos ir karantino jie buvo sustabdyti.

„Nesant objektyvių priežasčių, kodėl turėčiau būti atleistas, kilo įtarimų, jog „Avon Cosmetics“ nori mane atleisti paprastesniu ir pigesniu jiems būdu, nemokant išeitinių“, – apibendrino pašnekovas.

Prašė 6 – gavo 2

A. B. darbo ginčų komisijos prašė jo atleidimą pripažinti neteisėtu ir grąžinti į darbą, o jei darbdavys su tuo nesutiktų, turėtų išmokėti 6 mėnesių vidutinį darbo užmokestį.

Komisijos posėdis įvyko sausio 19 dieną ir, kaip patvirtino abi konflikto pusės, darbo byla nutraukta taikos sutartimi.

„Šalys susitarė nutraukti darbo bylą taikos sutartimi. Taigi ginčo taip pat pretenzijų ir reikalavimų, kylančių iš darbo santykių nė viena šalis viena kitai neturi“, – situacija pakomentavo „Avon Cosmetics“ atstovas.

Savo ruožtu A. B. papasakojo, kad buvęs darbdavys jo prašė „Delfi“ pranešti, kad tikslo rašyti publikaciją nebėra.

„Taip, mes sutarėme, kad jokių pretenzijų viena ar kita šalis neturi, aš jų ir nereiškiu, bet pripažinkime pirminiai poelgiai padarė didelę moralinę žalą man asmeniškai ir turėjau kovoti vos ne mėnesį, su nemiga, išsekimu vien dėl savo tiesos“, – sakė jis.

Vyro ir buvusio darbdavio rastas kompromisas – atleidimas su 2 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio išeitine išmoka.

„Iki paskutinės minutės nenorėjo taikiai skirtis, siūlė tik 1 mėnesio išmoką, bet posėdžio pradžioje, kai teisininkas iš darbo komisijos pasiūlė „viduriuką“, jie sutiko, – pasakojo A. B. – Taigi, savo tiesą įrodžiau, nors ir darbo netekau, ir jie iš dalies pripažino savo kaltę nebyliai, sutikdami su teisininko pasiūlymu.“

Jis dar sakė, kad ši istorija gali būti gera pamoka kitiems, atsiradusiems panašioje situacijoje.

„Reikia kovoti iki galo už savo tiesą, kai šiais laikais darbdaviai turi daugiau teisių negu paprastas darbuotojas“, – sakė A. B.

„Sodros“ duomenimis, „Avon Cosmetics“ sausio 25 dieną turėjo 87 darbuotojus, kuriems gruodį mokėtų atlyginimų vidurkis „popieriuje“ siekė 2414,04 euro (apie 1472 eurai „į rankas“).

Juridinių asmenų registro duomenimis, vienintelis „Avon Cosmetics“ akcininkas yra Jungtinėje Karalystėje registruota „Avon Cosmetics Limited“.

2019 metais įmonė gavo 8,4 mln. eurų pardavimo pajamų ir uždirbo 364 tūkst. eurų grynojo pelno.

Papildyta

Jau pasirodžius publikacijai, „Avon Cosmetics“ panoro papildyti savo poziciją. Pateikiame jų komentarą:

„Suprantame, kad tokios situacijos visada sukelia daug emocijų ir apgailestaujame dėl darbuotojo A. B. patirtų nepatogumų. Įmonėje skatiname atvirą komunikaciją ir etišką elgesį, todėl apmaudu, kad A. B. pateikė neatitinkančią tikrovės informaciją apie pamainos vadovės ir tiesioginio vadovo darytą spaudimą. Kaip minima straipsnyje, „Avon Cosmetics“ palaiko savo darbuotojų aktyvumą ir tobulėjimą, įvertina ir apdovanoja juos ketvirtinėse programose, tačiau mums dar svarbiau yra darbuotojų sauga ir jų rodomas pavyzdys kitiems darbuotojams, todėl netoleruojame šiurkščių darbo saugos pažeidimų.

Tikrovės neatitinka A. B. teiginys, kad „Avon Cosmetics“ pripažino jį atleidus neteisėtai. Tokio fakto nepripažinome nei mes, nei darbo ginčų komisija. Suprasdami bendrą susidariusią darbo rinkos situaciją pandemijos metu, buvome linkę tartis ir išmokėti išmoką, nors teisiškai ji nepriklauso. Nepaisant to, džiaugiamės radę bendrą abiems pusėms tinkantį sprendimą ir pasirašę taikos sutartį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)