Kaip praneša BBC, mados mažmenininkas „Boohoo“ įsigijo „Debenhams“ prekės ženklą ir interneto svetainę už 55 mln. svarų sterlingų (maždaug 62 mln. eurų). Tačiau jis neketina perimti nė vienos iš dar veikiančių 118 parduotuvių ar darbuotojų. „Guardian“ teigimu, 55 mln. svarų sterlingų sandoris taip pat reiškia, kad keičiasi Jungtinės Karalystės mažmeninės prekybos veidas, nes pandemijos metu radikaliai paspartėjo drabužių, grožio ir namų apyvokos prekių pirkimas internetu.

Boohoo“ pažymėjo, kad tai buvo „transformacinis sandoris“ ir „didžiulis žingsnis“. Tačiau šis sandoris taip pat reiškia, kad universalinių parduotuvių tinklas atsisakys iki 12 tūkst. darbo vietų.

242 metų senumo „Debenhams“ tinklas jau uždaromas, nes administratoriams nepavyko užtikrinti verslo gelbėjimo sandorio.

Kaip rašo „Guardian“, atskirame pranešime „Asos“ paskelbė, kad vykdo „išskirtines“ derybas dėl „Topshop“, „Topman“, „Miss Selfridge“ ir „HIIT“ prekių ženklų perpirkimo iš administracijos.

Tačiau internetinis mažmenininkas teigė norintis tik prekių ženklų, o ne jų parduotuvių, o tai reiškia, kad bet koks sandoris kainuos darbo vietas. Jei „Asos“ pavyks pasiekti susitarimą, tai bus bloga žinia tūkstančiams darbuotojų ir fizinių parduotuvių, nes „Asos“ prekiauja tik internetu.

Dabartinis prekių ženklų savininkas, serui Philipui Greenui priklausanti „Arcadia Group“, iš viso turi 13 tūkst. darbuotojų ir 500 parduotuvių visoje Jungtinėje Karalystėje.

„Valdyba mano, kad tai patraukli galimybė įsigyti stiprių prekių ženklų, kurie sudomintų jos klientų ratą. Tačiau šiame etape dėl sandorio dar negalime būti tikri. „Asos“ informuos savo akcininkus apie tolesnę eigą. Bet koks įsigijimas būtų finansuojamas iš grynųjų pinigų atsargų“, – patvirtino kompanija pranešime akcininkams.

Tarp kitų „Topshop“ besidominčių konkurso dalyvių yra Kinijos internetinis mados mažmenininkas „Shein“; „Authentic Brands“ – JAV „Barneys“ universalinės parduotuvės savininkas, jungtinį pasiūlymą teikiantis kartu su „JD Sports“; ir milijardieriai broliai Issos, kurie spalio mėnesį paskelbė, kad už 6,8 mlrd. svarų sterlingų perka „Asda“.

„Guardian“ nurodo, kad bankroto administratoriai ieškojo pirkėjų „Arcadia“ prekių ženklams, tarp kurių dar yra „Dorothy Perkins“ ir „Burton“. „Evans“, didesnio dydžio drabužių prekės ženklas, buvo parduotas Australijos mažmenininkui „City Chic Collective“ už 23 mln. svarų sterlingų.

„Geriausi rezultatai“

Kaip rašo BBC, gruodžio mėnesį prasidėjo 124 „Debenhams“ parduotuvių uždarymas, kol administratoriai toliau ieškojo pasiūlymų visam verslui ar jo dalims. Kompanija neseniai paskelbė, kad šešios parduotuvės po karantino nebebus atidarytos, įskaitant pagrindinę universalinę parduotuvę Londono Oksfordo gatvėje.

„Boohoo“ iš administracijos jau nusipirko keletą populiarių mados prekių ženklų. Internetinis mažmenininkas įsigijo „Oasis“, „Coast“ ir „Karen Millen“, bet ne fizines jų parduotuves.

„Boohoo“ vadovas Mahmudas Kamani sakė: „Grupei tai yra transformacinis sandoris, kuris leidžia mums pasinaudoti fantastiška galimybe, nes elektroninė prekyba ir toliau auga. Mūsų siekis – sukurti didžiausią prekyvietę Jungtinėje Karalystėje. „Debenhams“ prekės ženklo įsigijimas strategiškai reikšmingas, nes tai didžiulis žingsnis, kuris suteiks paspirtį mūsų siekiui tapti lyderiais ne tik internetinės mados prekybos srityje, bet ir naujose kategorijose, įskaitant grožio ir sporto prekes bei namų apyvokos reikmenis.“

„Boohoo“ teigė, kad tikisi, jog „Debenhams“ bus paleistas „Boohoo“ internetinėje platformoje vėliau šiais metais. Iki tol „Debenhams“ ir toliau prekiaus savo interneto svetainėje.

BBC ir „Guardian“ primena, kad „Boohoo“ pastaruoju metu sulaukė kritikos dėl darbuotojų gaunamo užmokesčio ir darbo sąlygų bei itin žemų prekių kainų: po tiekėjų iš Lesterio nusiskundimų kompanija buvo apkaltinta plataus masto darbo įstatymų laužymu.

Praėjusių metų tyrimai parodė, kad darbuotojams buvo mokamas mažesnis už minimalų atlyginimą.

Po nepriklausomos ieškinių peržiūros buvo nustatyta daugybė pažeidimų. M. Kamani praėjusį mėnesį sakė, kad kompanija stengiasi išspręsti šias problemas, pridurdamas: „Mes sukursime geresnį „Boohoo“.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)