Pernai lapkritį Lietuvai bankas prognozavo 3 proc. augimą šiemet.

Naujausioje SEB Šiaurės šalių makroekonomikos apžvalgoje „Nordic Outlook“ 2022 metų prognozė padidinta nuo 3,3 proc. iki 4,2 proc.

Anot SEB ekonomisto Tado Povilausko, kritiniai bus artimiausi du mėnesiai.

„Labai didelė tikimybė, kad antrą ketvirtį nebelikus ribojimų namų ūkių vartojimo mastas sparčiai atsigaus, todėl darbo verslui po karantino vėl bus daug“, – pranešime sakė T. Povilauskas.

„Tačiau laukimas ima vis labiau bloginti įmonių finansinę padėtį, todėl čia valdžios sektorius turi akylai stebėti verslo temperatūrą ir nedelsti, imtis papildomų skatinimo priemonių, jeigu ribojimai būtų naikinami gerokai vėliau“, – pabrėžė jis.

SEB teigia manantys, kad Lietuvos ekonomika pernai susitraukė 1,5 proc. – tiek, kiek banko ekonomistai prognozavo lapkritį.

Sausio mėnesio „Nordic Outlook“ leidinyje pabrėžiama, kad per antrąjį karantiną ekonominis aktyvumas šalyje nekrito taip, kaip per pirmąjį, o ypač atsparus buvo gamybos sektorius.

Tuo metu infliacijos prognozių SEB nusprendė nekeisti – banko ekonomistai mano, kad šiemet Lietuvoje kainos augs 2 proc.

T. Povilauskas akcentuoja, kad 2 proc. metinė infliacija Lietuvai nėra ypač didelė. Anot jo, sausį ir vasarį infliacija dar bus apie 0 proc., tačiau jau kovą šoktels virš 1 proc.

„Infliacija artimiausiu metu didės labiausiai dėl žaliavų kainų pokyčių: padidėjusių energetinių prekių ir žemės ūkio produktų kainų. Antrą metų pusmetį, jeigu pasiteisins lūkesčiai dėl ekonomikos atsigavimo, sparčiau augs ir paslaugų kaina“, – sakė ekonomistas.

Tačiau SEB perspėja, kad nedarbas, kuris pernai metų pabaigoje viršijo 9 proc., dar nepasiekė savo piko – tai turėtų įvykti antrąjį šių metų ketvirtį.

Anot banko, nedarbas Lietuvoje pernai augo, tačiau gerokai mažiau, nei buvo prognozuota pandemijos pradžioje – nedarbo augimą, pasak SEB, apribojo Vyriausybės į darbo vietų išsaugojimą orientuotos programos.

T. Povilauskas teigia, kad kitais metais nedarbas turėtų sumažėti iki 7,7 proc., tačiau rodiklis į priešpandeminį – 2019-aisiais nedarbas Lietuvoje buvo 6,3 proc. – lygį taip greitai nesugrįš.

Tuo metu atlyginimų augimas šalyje kitais metais turėtų sulėtėti daugiau nei perpus – nuo 9,3 proc. pernai iki 4,5 proc. šiemet.

Anot T. Povilausko, SEB ekonomistai prognozuoja, kad valdžios sektoriaus darbuotojų algos šiemet augs kiek daugiau nei 5 proc., privataus sektoriaus – apie 4 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)