„Padirbtų pinigų sumažėjimas apyvartoje stebimas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje euro zonoje. Sumažėjimas gali būti siejamas su įvairiomis priežastimis, o viena iš jų – karantino metu šiek tiek sumažėję atsiskaitymai grynaisiais pinigais“, – sako Lietuvos banko grynųjų pinigų ekspertė Ieva Vanskevičė.

Per 2020 m., ypač ketvirtąjį ketvirtį, sumažėjo ir akivaizdžiai padirbtų eurų banknotų, vadinamųjų „filmų pinigų“ (angl. Movie money). Apie juos centrinis bankas buvo įspėjęs Lietuvos gyventojus praėjusių metų pavasarį.

Kaip nurodo Lietuvos bankas, daugiausia, kaip ir 2019 m., buvo rasta padirbtų 50 ir 20 eurų banknotų, jie atitinkamai sudarė 46 ir 18 proc. visų padirbinių. Mažiausiai aptikta padirbtų 5 ir 200 eurų banknotų.

„Euro zonoje vidutiniškai 1 mln. apyvartoje esančių tikrų banknotų tenka 17 padirbtų, Lietuvoje šie skaičiai dar mažesni. Taigi tikimybė gauti padirbtą pinigą yra itin maža, tačiau raginame gyventojus būti atidžius ir atkreipti dėmesį į gaunamus pinigus, patikrinti juos pagal „apčiuopkite–pažvelkite–pakreipkite“ metodą“, – sako Lietuvos banko grynųjų pinigų ekspertė I. Vanskevičė.

Lietuvos bankas ne tik tiria padirbtus pinigus, bet ir keičia susidėvėjusius bei sugadintus eurus ir litus. 2020 m. Lietuvos banke pagal fizinių ir juridinių asmenų prašymus pakeista apie 44 tūkst. sugadintų ar susidėvėjusių banknotų ir monetų, kurių vertė apie 970 tūkst. eurų. Ekspertai pastebi, kad gyventojų pakeisti atnešti banknotai būna suplėšyti, dėl netinkamų laikymo sąlygų supeliję, sutrūniję, apdegę krosnyse ar gaisro metu, neretai žmonės paslėptus ir užmirštus pinigus randa grindyse, durų staktose, senuose balduose. Kiekvienu atveju, nepriklausomai nuo sumos dydžio, stengiamasi atkurti kuo daugiau ekspertizei pateiktų pinigų ir kompensuoti jų vertę.

Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune neribotą laiką keičiami litai į eurus, smulkinami arba stambinami eurų banknotai, keičiamos monetos, primenama Lietuvos banko pranešime.

Lietuvos banko į apyvartą išleistų eurų vertė 2020 m. gruodžio 31 d. buvo beveik 5,9 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)