14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų jau siekia 527 atvejus, ir tai vis dar rodo patį nepalankiausią D scenarijų.

„Kartu tai reiškia, kad mes esame labai netoli tų durų, už kurių mūsų laukia scenarijus C ir kokie nors kiti scenarijai“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Vienas iš pirmųjų svarstomų atlaisvinimų verslui – leisti veikti parduotuvėms, kurių pagrindinė veikla yra ne maisto prekių pardavimas, tačiau tik su sąlyga, jei parduotuvė turi atskirą įėjimą iš lauko. Taip pat vienam lankytojui turi būti užtikrintas 20 kv. m plotas. Tokie atlaisvinimai galėtų būti vasario antroje pusėje arba pabaigoje. Tarp svarstymų yra ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymas leisti veikti centrams, kurie teikia lauko slidinėjimo paslaugas, užtikrinant saugumo reikalavimus. Tokių centrų Lietuvoje yra 6, rašoma išplatintame pranešime.

„Mes, be abejo, kaip jau ir minėjau, vadovausimės mūsų ekspertų tarybos rekomendacijomis, ir, kalbant apie tam tikrus atpalaidavimus prekybos ar paslaugų sektoriuje, tai paslaugų sektoriuje turėtų būt mažiau nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų, galbūt pavyktų kovo pradžioje, jei pavyks su tais skaičiais“, – teigė A. Dulkys.
Arūnas Dulkys

Parduotuvėms būtų keliamas 200 atvejų rodiklis.

„Apie leidimą veikti parduotuvėms, turint atskirą įėjimą iš lauko, būtų galima kalbėti, mūsų nuomone, kai tų atvejų bus mažiau nei 200“, – sako ministras.

Iki kovo 1 d. išliktų rekomendacija, jeigu įmanoma, tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje rinktis nuotolinį darbą, išskyrus tas funkcijas, kurias būtina atlikti darbo vietoje.

„Teiktume prioritetą verslui atlaisvinti, o judėjimo ribojimai tarp savivaldybių bus dar svarstomi šią savaitę kartu su ekspertais, tikimės, kad sprendimai dėl šio reguliavimo bus priimti artimiausiu metu“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkė Agnė Bilotaitė.

Ji verslą paminėjo tarp prioritetinių sričių po sveikatos paslaugų prieinamumo ir švietimo. Ministrė informavo, kad šią savaitę ministerijos dar teiks karantino ribojimų atlaisvinimų planui savo siūlymų ir jie bus svarstomi.

Armonaitė: kuo greičiau leisti veikti slidinėjimo centrams

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė feisbuke pasidalijo, kokie yra trys pirmi pasiūlymai atnaujinant veiklą vasario mėnesį.

„Pirmiausia ir kuo greičiau – leisti veikti lauko kalnų slidinėjimo centrams. Tokių centrų Lietuvoje yra šeši. Pagrindiniai reikalavimai būtų tokie: paslaugos teikiamos tik iš anksto užsirezervavus, ribojamas klientų skaičius, slidinėjimo įranga nenuomojama, užtikrinama periodinė keltuvų dezinfekcija, saugūs atstumai tarp slidininkų“, – rašo A. Armonaitė.

Antra – leisti teikti grožio paslaugas (kirpimo ir manikiūro), kai yra 1 klientas ir 1 paslaugos teikėjas, užtikrinant ne mažesnį kaip 10 kv. m patalpos plotą paslaugai teikti.

„Leisti veikti parduotuvėms (įskaitant kioskus ir paviljonus), turinčioms tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai, vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip 1 pirkėjas ir yra užtikrinamas klientų srautų valdymas prie parduotuvės įėjimo“, – rašo A. Armonaitė.
Aušrinė Armonaitė

Dėl tokio Ekonomikos ministerijos pasiūlymo vasario mėnesiui dar bus diskutuojama su Sveikatos ministerija, ekspertais ir Vyriausybėje.

„Pagrindiniai rodikliai, į kuriuos bus žiūrima siūlant tam tikrus atlaisvinimus, tai yra ne datos, o būtent susirgimų ir teigiamų COVID-19 testų procentas“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Jei situacija gerės, kovą gali atsiverti galerijos ir muziejai, gegužę – renginiai

Jei gegužės 1 dieną sergamumo rodiklis būtų mažesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų, tuomet būtų galimi renginiai uždarose erdvėse, jei dalyvių ne daugiau nei 100, ir lauke, jei dalyvių skaičius ne didesnis nei 200. Kovo 1 dieną būtų svarstoma dėl galerijų ir muziejų atidarymo, treniruočių su vienu treneriu leidimo, informavo A. Dulkys.

Mažiau nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų leistų svarstyti dėl paslaugų teikimo vienam asmeniui.

„Tikimės, kad galėsime pateikti suvestinę siūlymų, kurie liestų ir socialines paslaugas, ir prekybą, ir maitinimo įstaigas, paslaugų sektorių, ir kultūrinę veiklą, ir renginius, visa tai planuojame išdėlioti etapais, kurie būtų prognozuojami kas dvi savaites pagal teigiamų testų ir atvejų skaičių. Tai ir būtų ta pagrindinė gairė, pagal kurią galėtume tikėtis“, – kalbėjo A. Dulkys.

Jis paaiškino, kad šiuo metu priemonės dėliojamos tarp vasario 1 dienos ir gegužės 15 dienos, dokumentas bus pateiktas diskutuoti.

„Laikas yra tik prognozuojamas, o pagrindinis rodiklis yra sergamumo duomenys, į ką ir lygiuojamės“, – kalbėjo A. Dulkys.

Anksčiau dėl nelygių konkurencijos sąlygų karantino laikotarpiu į Vyriausybę kreipėsi Lietuvos darbdavių konfederacija, argumentavo, kad dėl veiklos ribojimų dalis verslo atsidūrė „už borto“, o didžiausią naudą šiuo metu gauna parduotuvės, kurių pagrindinė veikla yra mažmeninė prekyba maistu, tačiau jos reikšminga dalimi prekiauja ir kitomis prekėmis.

„Tos priemonės būtų peržiūrimos kas dvi savaites ir būtent žiūrint į duomenis, į skaičius, kuriuos mes matome. (…) Dokumentas dar darbinis, diskutuotinas, bet yra keletas pavyzdžių, kurie galėtų būti, dabar esamos karantino visos priemonės suskirstytos tam tikromis temomis“, – apie planą kalbėjo sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Karantinas Lietuvoje paskelbtas pernai lapkričio 7 dieną, sugriežtinti ribojimai įvesti gruodžio 16 dieną, jo terminas buvo pratęstas iki sausio 31 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (384)