„Nors užklausų dėl įmokų atidėjimo tebėra sulaukiama nedaug, finansų sektorius atsiliepia į nuogąstavimus dėl ateities neapibrėžtumo, vieningu sprendimu išreikšdamas solidarumą su visuomene ir valstybe“, – pranešė LBA.

Nurodoma, kad klientams, kurie dėl pandemijos patiria finansinių sunkumų, išreiškus pageidavimą be sutarties peržiūros ir palūkanų keitimo bus suteiktas paskolos grąžinimo arba lizingo įmokų mokėjimo atidėjimas. Dėl jo į savo finansinių paslaugų teikėją bus galima kreiptis nuo 2021 metų sausio 25 iki kovo 31 dienos. Bendras atidėjimo laikotarpis gyventojams pagal pradinį ir atnaujintą moratoriumą, priklausomai nuo įsipareigojimo rūšies, gali sudaryti iki 6–9 mėnesių, įmonėms – iki 6 mėnesių.

„Girdime verslo bendruomenės nuogąstavimus dėl ateities neapibrėžtumo. Atnaujinami moratoriumai – tarsi saugos pagalvė jaučiantiems netikrumą dėl savo finansinių galimybių, kuria galima pasinaudoti šioms netikėtai pasikeitus“, – sako LBA prezidentė dr. Eivilė Čipkutė.

LBA ir rinkos dalyvių moratoriumai dėl COVID-19 inicijuoti 2020 metų balandį ir galiojo iki rugsėjo pabaigos. Šiuo laikotarpiu kredito įstaigų suteikta galimybe laikinai atidėti paskolų grąžinimą pasinaudojo iš viso apie 10 tūkst. šalies gyventojų bei įmonių. Bendra šitaip atidėtų įsipareigojimų vertė siekė 1,5 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)