Antradienio rytą prie sanatorijos „Belorus“ tvoros jau degė žvakės, o jos darbuotojai iškabino plakatus: „Mums nereikia vienkartinių išmokų – mums reikia darbo vietų“, „Prezidente, kur žadėta gerovės valstybė?“, „Kodėl sankcijos taikomos Lietuvos žmonėms?, „Swedbankai! Ar jums per daug klientų?“.

Dėl karantino ribojimų negalėdami susiburti, kelios dešimtys sanatorijos darbuotojų suko ratus savo automobiliais kurorto centre, o už juos kalbėjo Sanatorijos Darbo tarybos pirmininkas Vladislav Šaruckij ir Druskininkų profesinės sąjungos „Solidarumas“ vadovas Arūnas Lekavičius.

„Belorus“ darbuotojai surengė akciją, kad apsaugotų mūsų sanatoriją, mūsų darbo vietas. Mes esame susirūpinę tuo, ką skaitome naujienų portaluose – nežinome, kokia bus mūsų rytojaus diena. Darbo taryba ir sanatorijos administracija siuntė laiškus valstybės vadovams. Gavome atsakymą, kad mūsų įstaiga yra po sankcijomis“, – sakė V. Šaruckij.

Jis pasakojo, kad pirmadienį buvo surengtas nuotolinis Socialinių reikalų ir darbo ministrės Monikos Navickienės pokalbis su sanatorijos „Belorus“ darbuotojų atstovais.

„Vakar sužinojome apie pagalbos priemones, kurias mums ruošia ministerija. Visiems, išeinantiems iš darbo, siūlo dviejų mėnesių algos dydžio išmokas. Mūsų tai netenkina – leiskite sanatorijai dirbti“, – kalbėjo „Belorus“ Darbo tarybos pirmininkas.

Paklaustas, ar sanatorijos administracija nebando pagalbos kreiptis į savo steigėją – Baltarusijos Respublikos prezidento reikalų valdybą – kuri perduotų įstaigą kitai Baltarusijos institucijai, kuriai sankcijos netaikomos, V. Šaruckij pripažino, kad tokių veiksmų jau imtasi.

„Tai yra sekantis žingsnis, jeigu nepavyktų išspręsti šiuo metu“, – teigė V. Šaruckij.

Druskininkų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Arūnas Lekavičius sakė atstovaujantis apie 40 proc. sanatorijos „Belorus“ darbuotojų.

„Darbuotojų nuotaika yra labai slogi, prasta – žmonės yra nežinomybėje. Naudodamiesi šia akcija, norime kreiptis į Lietuvos prezidentą, Seimo narius, kad jie peržiūrėtų, ar iš tikrųjų pritaikytos sankcijos pasieks tikslą“, – teigė jis.

„Belorus“ darbuotojai buvo likę be pajamų, kai įstaigos banko sąskaitos buvo įšaldytos dėl Baltarusijos prezidento reikalų valdybai taikomų sankcijų. Lietuva pritaikė išimtį, kad sanatorijos darbuotojams būtų išmokėtos algos už gruodžio mėnesį. Šiuo metu, pasak V. Šaruckij, algos jau yra išmokėtos.

„Belorus“ sanatorijos atvejis yra pirmasis Lietuvos istorijoje, kai šalyje veikiančiai įmonei pritaikomos tarptautinės sankcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (523)