Kaip rašo „Politico“, Lenkijos viskio su kola gerbėjai juokauja, kad kola nuo šiol yra brangesnioji kokteilio dalis.

Vyriausybė teigia, kad šis mokestis yra būtinas kovojant su vis didėjančiu gyventojų nutukimu. Tačiau pasipiktinę vartotojai ir verslas įtaria, kad tai eilinis būdas užpildyti šalies biudžeto spragas jų sąskaita.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis paskubėjo nutildyti kalbas, esą jis šitaip vaikosi lengvų pinigų.

„Ar gali taip būti, kad tokiam biudžetui kaip mūsų pusė milijardo (110 milijonų eurų) ar milijardas [papildomų zlotų] pateisintų fiskalinį tikslą?“ – kalbėjo jis per klausimų ir atsakymų sesiją feisbuke. – Cukrus yra nesveika, – pridūrė jis. – Dauguma brandžių pasaulio šalių jau įsivedė šį mokestį. Ar mes norime likti nebrandūs?“

Naujasis mokestis taikomas gėrimams, kurių sudėtyje yra cukraus ir saldiklių bei kofeino, tokiems kaip kola, smarkiai saldintos vaisių sultys ir energetiniai gėrimai. Mokestį sudaro dvi dalys: fiksuota – 0,50 zlotų (11 centų) už litrą, ir kintama, kuri priklauso nuo cukraus kiekio. Už visus gėrimus, kurių sudėtyje yra kofeino, papildomai tenka mokėti 0,10 zlotų (2 centus) už litrą.

Paskaičiavo, kiek pabrango

„Crédit Agricole“ analizė rodo, jog naujasis mokestis padidina saldžių gėrimų kainą – atsižvelgiant į talpą ir cukraus kiekį – iki 35 proc. Populiarūs gėrimai, tokie kaip „Fanta“ ir „Coca-Cola“, pabrango labiausiai. Vietinė žiniasklaida skelbia, kad kai kuriose parduotuvėse „Coca-Cola“ tapo brangesnė net 40 proc.

Pasak „Biznes interia“, tai, kaip gėrimų kainos pasikeitė įvedus cukraus mokestį pamatysime po to, kai bus atlikti išsamesni tyrimai. Kol kas, remiantis individualiais pavyzdžiais, galima pastebėti, kad mokestis buvo perkeltas vartotojams, nes kainos akivaizdžiai pakilo. Dviejų litrų „Coca-Cola“ butelis degalinėje „PKN Orlen“ kainuoja virš 10 PLN (2,21 Eur), „Pepsi“ – daugiau nei 11 PLN (2,43 Eur).

Degalinėse gėrimų kainos yra didžiausios, tačiau jos kilo ir pigesnėse parduotuvėse. Parlamentaras Arturas Dziamboras tviteryje paskelbė kainų palyginimą prieš ir po cukraus mokesčio įvedimo

„Coca-Cola“ kaina pakilo nuo 4,35 iki 6,29 PLN (nuo 0,96 Eur iki 1,39 Eur), „Pepsi“ – nuo 4,29 iki 6,49 PLN (nuo 0,95 Eur iki 1,43 Eur), „Fanta“ – nuo 4,19 iki 5,99 PLN (nuo 0,93 Eur iki 1,32 Eur), o „Mountain Dew“ – nuo 4,35 iki 5,99 PLN (nuo 0,96 Eur iki 1,32 Eur). Visos kainos nurodytos už 1,75 l talpos butelį.

Pastebimas ir vietinių prekių ženklų pabrangimas. Tinklas „Biedronka“ pakėlė savo originalaus kolos skonio gėrimo kainą ir sumažino jo talpą. Pernai jis siūlė dviejų litrų butelį už 2,15 PLN (0,48 Eur). Šiemet 1,5 l gėrimo kaina be akcijų yra 3,49 PLN (0,77 Eur).

„Šio mokesčio motyvai akivaizdžiai fiskaliniai, – sakė darbdavių prekybos asociacijos „Pracodawcy RP“ vyriausiasis ekonomistas Sławomiras Dudekas. – Prieš visuotinius rinkimus buvo dalijami pažadai, o naujasis mokestis buvo paskelbtas jau po balsavimo“, – pažymėjo jis.

„Politico“ nurodo, kad verslas dar lapkritį perspėjo, kad naujasis mokestis gali lemti bankrotus – ypač smulkiųjų ir vidutinių Lenkijos gamintojų. Gėrimų gamintojai pareiškė, kad nauji kaštai ypač skausmingi po ištisų metų pandemijos, dėl kurios teko uždaryti restoranus.

Kur nukeliaus cukraus mokesčio pinigai?

Kaip rašo „Biznes interia“, remiantis aktu, mokestis siekia 96,5 proc. Nacionalinio sveikatos fondo pajamų ir 3,5 proc. valstybės biudžeto pajamų. Nacionalinis sveikatos fondas skiria lėšas „edukacinei ir prevencinei veiklai, taip pat sveikatos priežiūros paslaugoms, susijusioms su pacientų, sergančių ligomis, išsivysčiusiomis dėl netinkamų sveikatos pasirinkimų ir elgesio, ypač antsvorio ir nutukimo, sveikatos būklės palaikymu ir gerinimu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)