Prezidento vyriausiasis patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta vykusioje spaudos konferencijoje sakė, kad nedelsiant bus pradėtas ir aktyvuotas pirmasis verslui pagalbos paketas.

„Šalies ekonominė sveikata nėra pati geriausia. Naujausi nedarbo rodiklių duomenys rodo, kad nedarbas yra daugiau nei 10 proc. ir viršijame ES vidurkį, kurioje nedarbo rodiklis siekia 7,5 proc.

Prieš pandemiją nedarbo lygiu nuo ES neišsiskyrėme ir matome, kad krizė mus paveikė, o griežto karantino sąlygomis daug verslų yra apriboję savo veiklą ir patiria didelius finansinius sunkumus.

Ministrė šiandien informavo prezidentą apie planus nedelsiant aktyvuoti pirmąjį pagalbos verslui paketą, kurį sudarys 180 mln. Eur“, – sakė jis ir tikino, kad didžiąją dalį paketo sudarys subsidijos, kurios turėtų suveikti greitai ir būti susietos su sumokėtais mokesčiais.

Prezidento nuomone, kaip sakė S. Krėpšta, labai svarbu sieti paramą su tuo, kiek įmonės sumokėjo mokesčių, nes tai stiprina pasitikėjimą valstybe ir paremia sąžiningai mokėjusias bendroves labiausiai.

„Ministrė informavo, kad yra ruošiamas antrasis paketas verslui, kuris bus aktyvuotas kiek vėliau, ateinančiais mėnesiai, kai verslas galės išeidinėti iš griežto karantino sąlygų. Ministrė akcentavo, kad bus skirta dermas elgesys smulkiam ir vidutiniam verslui, kuris, kaip rodo Europos agentūrų duomenys, yra neproporcingai stipriau pažeidžiamas COVID-19 sąlygomis“, – sakė jis.

Simonas Krėpšta

A.Armonaitė patikino, kad pirmasis pagalbos verslui paketas turėtų būti prieinamas jau kitą savaitę, o verslas galės pradėti teikti paraiškas.

„Buvo produktyvus susitikimas. Aptarėme, kaip padėti karantino suvaržytiems verslams. Mūsų skaičiavimais, šiuo metu bent 30 proc. apyvartos kritimą patiria apie 94 tūkst. Lietuvos verslų, o tai yra dideli skaičiai, o mūsų tikslas – išsaugoti jų gyvybingumą.

Praėjusią savaitę kreipiausi į Ekonomikos ministerijai pavaldžias LVPA ir INVEGA, administruojančias paramą verslui, prašydama spartinti pasirengimą priimti verslo paraiškas, kad jau kitą savaitę šis procesas galėtų prasidėti.

Pirmasis pagalbos verslui paketas, kurį ir ruošiamės paleisti kitą savaitę, sudarys 150 mln. Eur subsidijoms ir 30 mln. Eur paskoloms“, – sakė ji ir pridūrė, kad antrąjį pagalbos paketą sudarys dar 150 mln. Eur.

Taip pat ministrė užsiminė ir apie antrąjį paketą.

„Kadangi mums prioritetas yra pagalba verslui ir darbo vietų išsaugojimas mes ministerijos vidiniuose resursuose radome dar 150 mln. Eur ir rengiame antrą pagalbos verslui paketą“, – teigė ji.

Taip pat ji teigė, kad bendrai galima pasakyti, kad tiek su pirmu, tiek su antru pagalbos verslui paketu, tiek su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos administruojamomis prastovomis, į ekonomiką verslui bus įlieta daugiau nei 500 mln. Eur.

„Esame pasiruošę sparčiai dirbti“, – sakė ji.

Paprašius patikslinti, kaip galėtų atrodyti antrasis paramos verslui paketas, ministrė prasitarė, kad jis bus nukreiptas į savarankiškai dirbančius asmenis.

„Šiuo metu savarankiškai dirbantys žmonės gauna mėnesinę 260 Eur išmoką, aš tiek kaip politikė, tiek kaip pilietė, su tokiais pinigais yra neįmanoma išgyventi, todėl mes rastus resursus norime nukreipti būtent jiems.

Pati priemonė bus panaši į subsidiją ir bus susieta su sumokėtais mokesčiais, tačiau dar kartą noriu pabrėžti, kad galutinę antro paketo koncepciją suderinsime su socialiniais partneriais, premjere ir paskelbsime viešai netrukus“, – teigė A. Armonaitė.

Pasak A. Armonaitės, antrasis pagalbos verslui paketas turėtų startuoti tada, kada bus susiderinta su socialiniais partneriais, Vyriausybe, Europos Komisija.

„Manau, kad galime kalbėti apie vasario mėnesį“, – teigė ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)