„Šiuo metu tiek Vyriausybės kanceliarija, premjerė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Užsienio reikalų ministerija ieško būdų, kaip padėti tiems žmonės. Šiuo metu URM prašymu (atšildytos – ELTA) lėšos, išmokėti įsiskolinimai tiems žmonėms, kad jie turėtų dabar pajamas“, – žurnalistams penktadienį sakė G. Landsbergis.

„Ieškoma ilgalaikio būdo, kaip galima užtikrinti tiek šių žmonių vėliau grįžimą į darbo rinką ir pagalbą tranzicijos laikotarpyje bei ateityje, jeigu tokių atvejų pasikartotų daugiau, kad Lietuva turėtų nuolatinę veikiančią sistemą, kad nereikėtų ieškoti sprendimų ad hoc“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nuotoliniame posėdyje penktadienį diskutavo apie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymą, kad tik tie darbuotojai, kurių darbdaviams yra taikomos sankcijos, turėtų teisę gauti sankcijų taikymo išmoką.

Garantijų įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad teisę į sankcijų taikymo išmoką turėtų asmuo, kuris yra atleistas bet kuriuo Darbo kodeksu nustatytu atveju ir kurio darbdaviui taikomos Europos Sąjungos sankcijos.

Kaip pažymėjo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė, šio įstatymo pakeitimo klausimas šiuo metu labiausiai liečia Druskininkuose įsikūrusios sanatorijos „Belorus“ darbuotojams, kurie neteko pajamų ES pritaikius sankcijas sanatorijai ir įšaldžius jos sąskaitas.