„Lietuva vėluoja įgyvendinti Miesto nuotekų valymo direktyvą. Dar 2017 metais Europos Komisija yra įspėjusi, kad Lietuva neįgyvendina reikalavimų 54 aglomeracijose, kuriose yra daugiau nei 2 tūkst. gyventojų.

2020 metų liepos duomenimis, 38,5 tūkst. gyventojų nėra prisijungę prie nuotekų tinklų, kurie yra nutiesti“, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė S. Gentvilas.

Ministras priminė, kad europiečiai Lietuvos gyventojams šioje srityje yra skyrę apie 1,4 mlrd. eurų.

„Padalinus iš 3 mln. gyventojų, tai yra maždaug po 500 eurų kiekvienam statistiniam lietuviui, kad nuotekų tvarkymas ir geriamo vandens tiekimas būtų kokybiškas. Nieko neveikiant, tęsiant tą pačią problemą, neinicijuojant naujų įstatymų pakeitimų, nešnekant su savivaldybėmis, su vandentiekio įmonėmis, sulauksime tikrai reikšmingų baudų, yra kalbų ir apie kelis šimtus milijonų eurų – tokias sankcijas Lietuvai. Per šiemet spręsis esminiai dalykai“, – sakė jis.

S. Gentvilas dar pridūrė, kad nori gyventojams išsiųsti žinutę.

„Jeigu turite nuosavą nuotekų valymo įrenginį, pajuskite, kad gali apsilankyti inspektorius, paklausti, kaip dažnai išvežate nuotekas, paprašyti kvitų, įrodančių, kad tos paslaugos yra atliktos.

Tikrinsime ir bendroves, kurios atlieka šių individualių nuotekų išvežimą. Kontrolė bus ir ties šia kryptimi“, – sakė jis.

Ministras pasakojo, kad Valstybės kontrolės duomenimis, net 300 tūkst. gyventojų nėra prijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų.

„Visų pirma, Kėdainiuose EK turi konkretų priekaištą dėl valyklos rekonstrukcijos – kad ji nepakankamai išvalo nuotekas. Kėdainių vandenys rugsėjį pasirašė ir pradėjo fizinius darbus, o 2022 metų sausio 12 dieną numatoma darbų pabaiga, kas reikš, kad Kėdainių nuotekos bus išvalomos pakankamai.

Kalbant apie nepajungtas gyvenvietes, jos visų pirma yra Vilniaus regione, tai – Skaidiškėse, Nemenčinėje, Pabradėje, Švenčionėliuose, Švenčionyse. Taip pat tokiose savivaldybėse kaip Biržai, Kupiškis, Raseniai.

Jau radome papildomų resursų ir prašome, kad vandentiekio įmonės teiktų paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai dėl to, kad prijungtume paskutinius 5 metrus iki jų namo“, – pasakojo S. Gentvilas.

Tačiau, jis pastebėjo, kad tai yra labai sudėtingas dalykas.

„Einame į privačią nuosavybę, pradedame investuoti gyventojo kieme. Galima padaryti alegoriją su asfaltavimu: daugelis prašo išasfaltuoti vieškelius, bet tikrai neprašo, kad į kiemą įvažiuotų su asfalto lyginimo mašinomis

Vis dėlto, net ir paskutiniams metrams siūlome finansavimą pagal ES „Life“ programą“, – komentavo ministras.

Gali prarasti pinigus

S. Gentvilas priminė, kad Lietuva vėluoja įgyvendinti dar vieną – Natūralių buveinių ir laukinės faunos bei floros apsaugos – direktyvą.

„Iki 2020 metų gruodžio pabaigos Lietuva buvo įsipareigojusi kiekvienais metais apsaugoti bent po šimtą buveinių kasmet. Aplinkos ministerija šio grafiko nesilaikė, mes patys inventorizavome ir EK prieš 5–6 metus pateikėme, mūsų mokslininkų manymu, svarbias buveines, kurias reikia apsaugoti.

Tačiau nesugebame jų apsaugoti. Nuo to visų pirma kenčia gamta. Kartu EK jau senokai yra pradėjusi direktyvos pažeidimo procedūrą ir numačiusi reikšmingas baudas ir sankcijas“, – dėstė ministras.

Jis priminė, kad ketvirtadienį susisiekimo ministras Marius Skuodis įvardijo, jog Lietuva gali negauti 166 mln. eurų ES paramos jau įgyvendinamam geležinkelių elektrifikacijos projektui.

„2020 metų kovą Europos Komisija identifikavo vieną kritinę su projektu susijusią problemą aplinkosaugos srityje ir įspėjo, kad kol Lietuva nesusitvarkys su saugomų teritorijų, į kurias įsiterpia projekto veiklos, tinkamu reglamentavimu (konkrečių tikslų nustatymu ir kt.), tol finansavimo elektrifikacijai patvirtinti negalės“, – sakė M. Skuodis.

S. Gentvilas papasakojo, kad su šia problema susipažinto bendraudamas su „Lietuvos geležinkelių“ atstovais ir Lietuvos atstovais Briuselyje.

„Ketvirtą darbo dieną, kaip ministras, išsiunčiau pranešimą EK, prašydamas susitikimo sausio 20 dieną. Jame pateiksime konkrečius veiksmus dėl šios direktyvos. Yra prašymas nestabdyti EK paramos“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (895)