Kaip trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, taip vadinamo antrojo pagalbos paketo pagrindu bus ministerijoje „rasti“ 150 mln. eurų.

„Planuojame ir antrą pagalbos paketą. Esame tam iš valstybės biudžeto gavę dar 30 mln. eurų. Tačiau ir ministerijos viduje turime sukaupę lėšų, tad antrasis paketas savo dydžiu gali prilygti pirmajam.

Vertiname galimybes, kaip padėti ypač nukentėjusiems verslams – tiems, kurių apyvarta nukrito 50 proc. ir daugiau.

Taip pat – kaip papildomai, be Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje esančių priemonių, padėti dirbantiems savarankiškai, kaip sukurti daugiau galimybių kurti naujas darbo vietas. Iš tiesų, šalys ne tik gelbėja verslus, bet galvoja ir apie naujas galimybes“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Viceministras Vincas Jurgutis po to patikslino, iš kokių lėšų susidarys antrasis paketas. Kaip žinia, pagalbai verslui Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš valstybės biudžeto 2021 metams yra gavusi 230 mln. eurų.

„Tie 230 mln. eurų biudžete skyla į tris dalis: viena dalis (180 mln. eurų) yra paskoloms ir subsidijoms, dar beveik 17 mln. yra tam tikro pradelstų paskolų fondo sudengimui, kuris vilkosi iš praeities, dar 33 mln. eurų liko, kuriuos atsidėjome naujoms priemonėms.

Greta šių 33 mln. eurų vidiniuose rezervuose, t. y. įvairiuose prieš tai vykusiose, nepilnai įgyvendintose priemonėse, radome apie 150 mln. eurų – iš to suformuojame antrą 180 mln. eurų pagalbos paketą“, – aiškino jis ir pridūrė, kad dėl to biudžeto deficitas nedidės.

V. Jurgutis pridūrė, kad optimistiniu scenarijumi, antrasis paketas galėtų pradėti veikti vasarį, tačiau prieš tai jį dar reikia suderinti su socialiniais partneriais ir Europos Komisija.

Vincas Jurgutis

Užteks visiems

A. Armonaitė posėdyje dar priminė apie veikiantį praėjusios Vyriausybės sukurtą pagalbos verslui fondą.

„Padidinome jo įstatinį kapitalą, dabar jis galės leisti obligacijas ir norime peržiūrėti jo prioritetus, kad visgi būtų galima labiau pasinaudoti ta parama. Kiek man žinoma, jau bent vienai paraiškai yra išmokėti 7 mln. eurų“, – sakė ji.

Ministrė taip pat papasakojo apie netrukus veikti pradėsiančias subsidijas.

„30 mln. eurų subsidijų portfelis ir koncepcija yra suderintos su EK. Dabar laukiame, kol mūsų pavaldi „Invega“ tą portfelį paleis. Tikimės, kad artimiausią savaitę, – pasakojo ji. – Dar yra 150 mln. eurų subsidijų koncepcija, kurią praėjusią savaitę patvirtino Vyriausybė.

Į ją pretenduoti galės įmonės, kurių veiklos vidutinė mėnesio apyvarta sumažėjo ne mažiau kaip 30 proc. Laikotarpis bus lyginamas nuo 2020 metų lapkričio 1 dienos iki 2021 metų sausio 30 dienos su atitinkamais laikotarpiais 2019 metais. Tie verslai, kurie buvo apriboti naujais karantino reikalavimais, galės lapkričio neįtraukti.“

A. Armonaitė dėstė, kad naujos ir gyventojų pajamų mokesčio dar nemokėjusios įmonės galės pretenduoti į vienkartinę 500 eurų subsidiją.

„O bendrai lubos yra 25 proc. sumokėtos GPM sumos. Taip skatiname mokesčius mokantį verslą.

Norėčiau pabrėžti, kad nebus taip, kad kažkas pripuls, viską greit išsidalins ir niekam neliks. Bus du kvietimai paleisti vienu metu. Vienas savarankiškoms įmonėms, kitas – susijusioms su kitais asmenimis. Tai reiškia, kad įmones, kurios turi vieną savininką, parama galės pasiekti greičiau.

Patikime, kad apyvarta kris ir sausio mėnesį, ką verslas deklaruos – tuo patikėsime. Bet kovą institucijos atsitiktinės atrankos būdu patikrins. Jei nutiktų taip, kad apyvarta nėra nukritusi 30 proc., subsidiją teks grąžinti“, – įspėjo ji.

A. Armonaitė posėdyje dar pranešė, kad prie ministerijos pradėjo veikti dvi darbo grupės. Viena skirta pagalbos priemonių aptarimui ir joje dalyvauja visos pagrindinės šalies verslo asociacijos. Antroji verslui teiks informaciją apie tai, kaip atitikti karantino reikalavimus.

Trečiadienį posėdyje pristatytas ir naujas Valstybinės mokesčių inspekcijos nuo Covid-19 nukentėjusių įmonių sąrašas. Apie jį plačiau galima sužinoti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (298)