Seimo du komitetai, Biudžeto ir finansų, bei Nacionalinio saugumo ir gynybos, rengė bendrą uždarą posėdį, kuriame antradienio darbotvarkėje tebuvo vienas klausimas – JAV institucijų atliekami tyrimai dėl Lietuvoje veikiančių komercinių bankų.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas trumpai paaiškino, kad situacija rimta – JAV institucijos atlieka tyrimus, mestas didelis pinigų plovimo šešėlis ant Baltijos šalių bankininkystės.

„Yra žinoma, kad per Baltijos šalyse veikiančių skandinaviškų bankų padalinius buvo vykdomos tarptautinės pinigų plovimo operacijos. Tyrimus atlieka Švedijos, Danijos, Estijos teisėsaugos institucijos. Papildomai pradėtas tyrimas ir JAV teisėsaugos institucijų. Atlikus preliminarias užklausas kol kas nėra žinių, jog JAV tyrimas apima ir Lietuvoje vykdytas operacijas, tačiau tyrimas dar vyksta“, – komentuoja M. Majauskas.

Jis pabrėžia, kad mestas didelis pinigų plovimo šešėlis ant Baltijos šalių bankininkystės dėl to jau dabar komerciniai bankai kartais susiduria su sunkumais siekiant atklikti tarptautines operacijas JAV doleriais. Anot jo, ypatingai svarbu nelaukiant užsienio teisėsaugos institucijų išvadų ir nedelsiant išsiaiškinti situaciją ir išsklaidyti bet kokias abejones dėl Lietuvoje veikiančių bankų.

„Todėl sutarta, jog visos atsakingos Lietuvos kontroliuojančios ir teisėsaugos institucijos imsis aktyvių veiksmų toliau aiškintis su atsakingomis užsienio šalių institucijomis, kiek vykdomi tyrimai yra susiję ir su Lietuvoje vykdytomis operacijomis“, – teigia M. Majauskas.

Parlamentaras patikina, kad jei įtarimai pasitvirtintų, Lietuva gali prarasti patikimos šalies statusą tarptautinių finansų sektoriuje – dėl to gali reikšmingai nukentėti Lietuvoje veikiantys bankai ir verslo subjektai, besinaudojantys bankų teikiamomis tarptautinių finansų paslaugomis.

„Ypatingai svarbu užtikrinti visapusišką ir sklandų mūsų teisėsaugos ir priežiūros institucijų darbą. Taip pat ir sklandų bendradarbiavimą su atitinkamomis JAV bei Švedijos institucijomis taip kaip tai numato tarptautiniai susitarimai bei Lietuvos teisės aktai siekiant išaiškinti galimai padarytus nusikaltimus. Turime nedelsiant investuoti į pinigų plovimo prevenciją – užtikrinti reikalingą infrastruktūrą bei būtinus žmogiškuosius resursus. Antraip reputacinių dėmių neišsiskalbsime dešimtmečiais, o tai gali atsiliepti kiekvienam Lietuvos piliečiui“, – raštu informavo M. Majauskas.

Atskirai Lietuva tyrime kol kas neminima

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigia, jog Lietuva tyrimuose nefigūruoja, tačiau „šešėlis krenta visiems“.

„Tyrimai vykdomi dėl kitose Baltijos šalyse veikiančių bankų, o šešėlis krenta visoms Baltijos šalims. Šiai minutei galime pasakyti, kad Lietuva ten nefigūruoja. Bet kadangi krenta šešėlis visiems, turime proaktyviai komunikuoti ir institucijos ir mes, politikai, aiškindami, kad Lietuva šitame nedalyvauja. Lietuvos šioje juodojoje skylėje nėra“, – BNS teigė L. Kasčiūnas.

„Norėtųsi, kad institucijos aiškintųsi, ar Lietuva yra tyrimo objektas, kad nelauktume, kad kažkas pasibels mums į duris. (...) Norėtųsi glaudesnio bendradarbiavimo, nes dabar būna, kad čia ne mūsų reikalas, į mus nesikreipė“ – pridūrė jis.

Biudžeto ir finansų komiteto narys „valstietis“ Valius Ąžuolas sako, kad politikai ir valstybės institucijos sutarė dėl „namų darbų“.

„Stengtis užbėgti už akių. Imtis viso priemonių, kad to šešėlio Lietuvai nekristų ir nebūtų ir ateityje“, – BNS sakė V. Ąžuolas.

Kaip rašo BNS, Švedijos verslo laikraštis „Dagens Industri“ gruodį pranešė, kad JAV Federalinis tyrimų biuras atlieka tyrimą Skandinavijos bankų SEB, „Swedbank“ ir „Danske Bank“ atžvilgiu dėl pažeidimų, kuriuos, kaip įtariama, padarė šių bankų padaliniai Baltijos šalyse.

„Dagens Industri“ šaltinių teigimu, JAV institucijos įtaria trijų bankų padalinius Baltijos šalyse sukčiavimu ir pinigų plovimu. Skelbiama, kad praėjusią vasarą Švedijos teisingumo ministerija gavo teisinės pagalbos prašymą iš JAV kolegų – iš jo paaiškėjo, kad minėtų bankų veiklą tiria trys JAV federalinės valdžios institucijos.

Lietuvos Teisingumo ministerija BNS informavo tokio kreipimosi ir prašymo negavusi, o Lietuvos bankas sakė neturintis duomenų apie JAV tyrimus Lietuvoje veikiančių bankų atžvilgiu.

Didžiausias pinigų plovimo skandalas kilo 2018 metais, kai Danijos bankas „Danske“ pripažino, jog per jo padalinį Estijoje buvo pervesta apie 200 mln. eurų įtartinos kilmės lėšų iš Rusijos ir kitų šalių.

Vėliau įtarimų šešėlis pasiekė ir Švediją, dėl spragų užtikrinant pinigų plovimo prevenciją buvo nubausti bankai „Swedbank“ ir SEB.

Lietuvos valdžios atstovai visuomet stengėsi pabrėžti, kad Lietuvoje situacija dėl pinigų plovimo rizikos yra geresnė nei kitose Baltijos šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (318)