Sumaišė su saldainiais

Skaitytoja Raimonda pasakojo neseniai su dukra lankiusis vienoje Vilniaus „Maximos“ parduotuvių, kur atvyko susimokėti už komunalines paslaugas. Prie kasos, mokant sąskaitas, ji teigė atsidūrusi nemalonioje situacijoje.

„Mokant už sąskaitas, dukrytė paprašė nupirkti persikų skonio saldainių gulinčių lentynoje.

Paprašius parodyti, kurių nori, supratau, kad rodo į tabako lentynoje mažamečių akių lygyje gulinčias elektronines cigaretes, kurių „skaniose“ pakuotėse pavaizduoti įvairūs vaisiai, uogos ir ledinukai“, – sakė skaitytoja.

Ji aiškino pasipiktinusi, kad elektroninių cigarečių pakuotėse vaizduojami vaikus traukiantys spalvoti vaisiai bei pridūrė, kad, jos įsitikinimu, dėl tokių pakuočių ne vienas vaikas taip ir pradeda rūkyti.

„Grįžusi namo, internete radau, kad remiantis Lietuvos respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymu, vaisių, uogų ar kitų elementų atvaizdavimas ant elektroninių cigarečių pakuočių yra draudžiamas ir tokiais produktais prekyba neleidžiama. Tą patikino ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTKD).

Likau šokiruota, kad ne tik pakuotės skatina nepilnamečius rūkyti, bet tai nelegaliai daro ir prekybos centrai pažeidinėdami įstatymus.

Ar mes tikrai norime tokios visuomenės? Suprantu, kad „Salt Switch“ elektroninių cigarečių gamintojai suinteresuoti tik pardavimais, tačiau įstatymų pažeidinėjimas viešoje vietoje, tokioje jautrioje srityje yra jau virš visko“, – sakė ji.

„Maxima“: tiekėjas pakuotes keis

„Delfi“ susisiekė su „Maxima“ atstovais. Prekybos tinklo komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigė apgailestaujanti dėl nemalonios situacijos, kurioje atsidūrė klientė.

„Besąlygiškai vadovaujamės Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymu ir to paties tikimės iš tabako gaminių tiekėjų.

Mūsų parduotuvėse tabako gaminių pardavimo vietos yra įrengtos atokiau kitų prekių, o dažniausiai – atskirose informacinėse kasose. Cigaretės ir kiti tabako gaminiai yra parduodami asmenims tik nuo 18 metų.

Elektroninių cigarečių „Salt Switch“ tiekėjas turi NTKD išduotą licenciją prekiauti tabako gaminiais. Kadangi tiekėjas yra visiškai atsakingas už prekių atitikimą teisės aktų reikalavimams, todėl nedelsiant kreipėmės paaiškinimo dėl gauto klientės skundo“, – aiškino E. Dapkienė.

Ji teigė, kad šių prekių importuotojas „Maximai“ yra UAB „Tridens“.

„Tiekėjas atsiprašo už šį nesusipratimą ir patikino, kad elektroninių cigarečių „Salt Switch“ pakuotės bus perdarytos ir artimiausiomis dienomis pakeistos“, – teigė „Maximos“ atstovė.

VVTAT: galima vertinti kaip teisės aktų pažeidimą

NTKD Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Juozas Abramavičius teigė, kad vadovaujantis Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 9-4 str. 3 d. 3 p., elektroninių cigarečių ir elektroninių cigarečių pildyklių vienetiniuose pakeliuose ar bet kokioje išorinėje pakuotėje neturi būti jokių elementų ar požymių, kurie nurodo skonį ar kitus priedus arba jų nebuvimą.

„Įstatymo 9-7 str. 1 d. nurodo, kad Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) prižiūri, ar elektroninių cigarečių ir elektroninių cigarečių pildyklių ženklinimas, sudėtis ir kokybė atitinka teisės aktų reikalavimus“, – komentavo jis.

VVTAT tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyresnioji patarėja Milda Deimantė išnagrinėjusi atvejį atkreipė dėmesį, kad gerai tai, jog minėtos pakuotės prekybos centre parduodamos kartu su kitais tabako gaminiais, ne prekybos centro savitarnos salėje, o specialiame, tabakui skirtame prekybos centro stende, tačiau pažymėjo, kad elektroniniai skysčiai yra cheminiai mišiniai ir jiems galioja 2008 m. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas „Dėl cheminių medžiagų ir
mišinių klasifikavimo, ženklinimo ir pakavimo“.

„Reglamente nustatyta, jog „pakuotė, kurioje yra plačiajai visuomenei tiekiama pavojinga cheminė medžiaga ar mišinys, negali būti tokios formos ar konstrukcijos, kuri galėtų patraukti arba sužadinti vaikų dėmesį arba suklaidinti vartotojus, arba būti pateikta tokios išvaizdos ar būti tokios konstrukcijos, kuri būtų panaši į tą, kuri naudojama maisto produktams ar gyvūnų pašarams arba medicinos ar kosmetikos produktams, taip klaidindama vartotojus.“

Todėl vartotojos nurodyta situacija gali būti vertinama kaip teisės aktų pažeidimas“, – komentavo specialistė.

Jos teigimu, prekybos centro atstovai taip pat susisiekė su VVTAT dėl šios situacijos.

„VVTAT pateikė išsamią informaciją dėl teisės aktų nuostatų, reglamentuojančių cheminių mišinių pakuočių ženklinimą.

Atsižvelgiant į tai buvo imtasi veiksmų pažeidimui pašalinti. VVTAT stebės, ar bendrovė laikosi minėtų reikalavimų, tiekdama į rinką tabako gaminius“, – informavo ji.

Pažeidimų nurodę nebuvo

„Delfi“ kreipėsi ir į kitus minėtų elektroninių cigarečių tiekėjus Lietuvoje, įmonę „Ecodumas“. Įmonės didmeninės prekybos vadovas Mindaugas Samuolis teigė, kad nors „Maximai“ produktą tiekia ne jų įmonė, NTAKD tikrinimo metu šių el. cigarečių pakuotėje pažeidimų anksčiau nustačiusi nebuvo.

„Norime pasakyti, jog tiekėjas „Maximai“ esame ne mes, bet situacijos tai nekeičia, nes produktas yra padėtas prie tabako gaminių ir yra nukreiptas į tikslinį klientą, kuris turi turėti galimybę pasirinkti kitą tabako gaminių alternatyvą.

Identiška situacija yra ir su alkoholiu, kurio pakuotėje yra vaizduojami vaisiai ir uogos.

Norime pabrėžti, jog šis produktas yra saugus bei registruotas ne tik Lietuvoje, bet ir daugumoje ES šalių ir atitinka visus TPD reikalavimus. NTAKD tikrinimo metu pakuotėje pažeidimų nenurodė ir pranešė, jog prekyba šiais produktais yra galima“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)