„Konkrečiai pasakė, kad du pasiūlymai tikrai bus, o trečias – galbūt. Apie „Lukoil“ kažką kalba, bet tą dalyką žino daugiau iš spaudos, kad gali būti toks pateikimas padarytas“, - sakė K.Daukšys.

Ketvirtadienio Rusijos laikraštis „The Moscow Times“ rašo, kad „Lukoil“ viceprezidentas Leonidas Fedunas trečiadienį žurnalistams patvirtino, kad jo vadovaujama kompanija išsiuntė pasiūlymą „Jukos“ pirkti „Mažeikių naftos“ akcijas ir laukia atsakymo.

Pasak dienraščio, šis pasiūlymas vienas „Lukoil“ būdų išplėsti jų naftos perdirbimo galimybes Rusijoje ir Europoje vienodai. „Mums tikrai trūksta perdirbimo pajėgų, štai kodėl mėginame įsigyti „Mažeikių naftą“, - dienraštis cituoja jo žodžius, pasakytus Reuters.

Praėjusių metų pabaigoje „Jukos“ derybininkai pirma neoficialiai pranešė, vėliau Lietuvos Vyriausybei patvirtino, kad į antrą akcijų pirkimo etapą praėjo tik dvi iš keturių pretendavusių kompanijų, nepraėjo ir „Lukoil“ bei Vyriausybės favorite laikyta TNK-BP.

Vėliau „Jukos“ leido TNK-BP bei „Lukoil“ dalyvauti antrame akcijų pirkimo etape ir teikti įsipareigojančius pasiūlymus, jeigu šios kompanijos pagerins savo preliminarius pasiūlymus, nes jos siūlė per mažą kainą.

Sausio viduryje K.Daukšys teigė manąs, kad rusų-britų „TNK-BP“ bei Rusijos „Lukoil“ nesugebėjo pagerinti savo pasiūlymų, ir antrame etape dėl „Mažeikių naftos“ akcijų liko Kazachstano „KazMunayGaz“ ir Lenkijos „PKN Orlen“.

Mat paskelbus apie antrą „Mažeikių naftos“ akcijų pardavimo etapą apsilankė tik lenkų ir kazachų bendrovės.

Terminas teikti įsipareigojančius pasiūlymus teikti baigiasi penktadienį, sausio 27 dieną. Tada ir paaiškės galutinis sąrašas kompanijų, toliau dalyvaujančių akcijų pirkimo procese.

Kazachstano kompanija „KazMunayGaz“ šios savaitės pradžioje jau apsiskelbė, kad už „Jukos” parduodamą 53,7 proc. Mažeikių įmonės akcijų paketą pasiūlė 1 mlrd. 200 mln. JAV dolerių – apie 3,372 mlrd. litų.

„KazMunayGaz“ taip pat pareiškė tokiomis pačiomis kainomis ketinantys įsigyti ir 20 proc. Lietuvos Vyriausybės valdomų „Mažeikių naftos“ akcijų – tokiu atveju Vyriausybė už šią akcijų dalį gautų apie 1,25 mlrd. litų.

Praėjusių metų pabaigoje lenkų kompanijos PKN-Orlen atstovai pareiškė pasiūlę apskritai didžiausią kainą už Mažeikių įmonės akcijas iš kada nors skelbtų spaudoje - t.y. daugiau nei 3,372 mlrd. litų.

Tačiau ketvirtadienį „Jukos“ valdybos pirmininkas S.Theedas žurnalistams teigė, kad šiai dienai kompanija dar negavo nė vieno įsipareigojančio pasiūlymo, laukia paskutinės termino dienos.

Primename, kad Rusijos koncernas „Jukos“ parduoda savo turimą 53,7 proc. „Mažeikių naftos“ akcijų paketą. Vyriausybė, pati turėdama dar 40,66 proc. akcijų, siekia aktyviai įsikišti į akcijų pardavimo procesą, jo metu tuo pačiu kursu parduoti 20-30 proc. Mažeikių įmonės akcijų, kurios priklauso Lietuvai.

Kitas susitikimas su „Jukos“ derybininkais planuojamas po dviejų savaičių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją