Muitai įvedami „orlaivių gamybos dalims iš Prancūzijos ir Vokietijos, kai kuriems neputojantiems vynams iš Prancūzijos ir Vokietijoms bei tam tikram konjakui ir kitiems vynuogių brendžiams iš Prancūzijos ir Vokietijos“, kurie bus įtraukti į nuo 2019 m. apmokestinamų prekių sąrašą, sakoma JAV prekybos įgaliotinio (USTR) pranešime.
Taip JAV neva reaguoja į ES muitus, kuriuos Vašingtonas laiko neteisingais.

Tai yra dar vienas posūkis 16 metų trunkančiame ginče dėl subsidijų orlaivių gamintojams. Nesutarimai ypač išryškėjo vadovaujant Donaldui Trumpui.

Šiemet Pasaulio prekybos organizacija (PPO) leido ES įvesti papildomus muitus amerikietiškoms prekėms. Vis dėlto, Vašingtonas mano esąs pernelyg nukentėjęs dėl pasirinkto muitų skaičiavimo metodo, dėl kurio neva amerikietiškoms prekėms buvo įvesti pernelyg dideli muitai.

„Įvesdama muitus ES rėmė duomenimis laikotarpio, kurio metu prekybos apimtys buvo gerokai sumažėjusios dėl siaubingo COVID-19 poveikio pasaulio ekonomikai. Dėl to ES galėjo įvesti muitus gerokai didesniam prekių skaičiui nei įprastai. JAV paaiškino ES neigiamą pasirinkto laikotarpio poveikį, tačiau ES atsisakė keisti savo požiūrį“, – teigia Vašingtonas.

Taigi, JAV „yra priversta keisti savo muitų laikotarpį, kad jis sutaptų su tuo, kurį pasirinko Europos Sąjunga“, tvirtino USTR.

Ginčas dėl aviacijos prasidėjo anksčiau nei D. Trumpo kadencija, tačiau 2019 m., leidus PPO, Vašingtonas skubiai pasinaudojo galimybe įvesti muitus 7,5 mlrd. dolerių vertės europietiškoms prekėms. Tuo metu JAV įvedė 25 proc. muitus tokioms prekėms, kaip vynas, sūris ir alyvuogių aliejus bei 15 proc. muitus „Airbus“ lėktuvams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)