Apie visus šių metų startuolių laimėjimus ir sunkumus pranešime pasakoja rizikos kapitalo fondo „Open Circle Capital“ partneris Audrius Milukas.

„Prieš 2020 m. buvo nemažai kalbų apie naujus potencialius vienaragius (įmonių, kurių vertė viršija 1 mlrd. USD – aut. p.) Lietuvoje. Taip pat buvo startuolių, nukreiptų į tuo metu aukščiausiame taške buvusią pasaulio ekonomiką, tačiau koronaviruso pandemija sumaišė visas kortas. Tiesa, tai nereiškia, kad šie metai startuoliams buvo nesėkmingi.

Lietuvoje investicijos nestojo: nors šiemet investuota net 50 proc. mažiau, bendras surinktų lėšų kiekis vis dar viršija 2017 m. rezultatus, o darbuotojų startuoliuose skaičius ir jų atlyginimai augo atitinkamai po 24 ir 7 proc. Įdomu tai, kad technologijų pasaulyje sektorius atsigavo vos per kelis mėnesius nuo pandemijos pradžios ir visus šiuos metus sėkmingai auga.

Na, o kitais metais pandemija turėtų būti pagaliau suvaldyta ir tai leis visoms nukentėjusioms įmonėms grįžti su trenksmu. Tai, kartu su kaip niekad dideliais Europos rizikos kapitalo fondų biudžetais, leidžia manyti, kad greitai vėl turėsime daugiau šansų vienaragiams užgimti“, – metus apibendrina A. Milukas.

Europos startuoliai ir toliau laužo rekordus

Pagal „Dealroom“ projekciją, Europos startuoliai šiemet iš viso pritrauks apie 41 mlrd. USD investicijų. Didžiausias investicijas šiemet pritraukė šie startuoliai: „Klarna“ (650 mln. USD), „Northvolt“ (600 mln. USD) ir „Revolut“ (580 mln. USD).

Per trečiąjį ketvirtį Europoje buvo atliktos 1024 investicijos. Daugiausiai investicijų Europoje tradiciškai sulaukia Jungtinė Karalystė, antrojoje vietoje – beveik dvigubai atsiliekanti Vokietija, toliau – Prancūzija ir Švedija. Tiesa, į TOP dešimtuką patenka ir mažesnės šalys, tokios kaip Nyderlandai ir Suomija. Beje, Europą stebinti puikiai sekasi Estijai, nepaisant jos dydžio – būtent šioje šalyje yra daugiausiai startuolių, atsižvelgiant į joje gyvenančių žmonių skaičių – net 865. Lietuva kol kas yra 9 vietoje su 390 startuolių, tenkančių vienam gyventojui.

Beje, nors paskutinio 2020 m. ketvirčio skaičiai dar nėra oficialūs, pasak „Dealroom“, Europos rizikos kapitalo fondai vos per 3 ketvirčius sugebėjo pritraukti net 14 mlrd. Eur, t. y., net 1,4 mlrd. Eur daugiau nei per visus 2019 m. Šį rekordinį pinigų kiekį investuotojams reikės panaudoti, tad Europoje ir kitais metais galime tikėtis milžiniškų investicijų.

Investicijų netrūko ir Lietuvoje

Didžiausią 12,5 mln. Eur finansinę injekciją šiemet sugebėjo pritraukti piniginių pervedimų bendrovė „TransferGo“, daugiau kaip 6,5 mln. Eur investiciją pritraukė kompiuterinių žaidimų ir įvairius su jais susijusius produktus pardavinėjantys „Eneba“, o trečiojoje sąrašo vietoje atsidūrė lietuvių miesto logistikos startuolis „Ziticity“, šiemet pritraukęs 2,2 mln. Eur.

Per šiuos metus Lietuvos startuoliai iš viso gavo virš 33 mln. Eur investicijų. Į šią sumą galimai dešimtį milijonų viršijanti mobilumo platformą kuriančio startuolio „Trafi“ gauta investicija nėra įskaičiuota, nes nebuvo atskleista. Investicijas gavo 34 vietiniai startuoliai, iš kurių tik 5 pritraukė užsienio rizikos kapitalo, bet visų Lietuvos startuolių pajamos augo net 30 proc.

Didiesiems startuoliams pandemija kirto silpniau

Pirmojoje metų pusėje itin skaudžiai pasaulio ekonomikai kirtusi pandemija didžiuosius startuolius daugeliu atveju palietė mažiau, ką puikiai rodo jau minėtos „Klarna“ ar „Revolut“ pritrauktos investicijos.

Net ir labiausiai nukentėjusiame turizmo sektoriuje dirbančio startuolio „Airbnb“ pajamos krito tik 32 proc. ir įmonė ypač sėkmingai paleido savo IPO, kurio metu įmonės vertė viršijo net 100 mlrd. dolerių ribą. „Crunchbase“ duomenimis, iš viso šiemet buvo paleista net 23 IPO.

Skaitmenizavimas, medicina ir nuotolinis darbas kyla į viršų

Šiuo metu daugiausiai investicijų Europoje sulaukia sveikatos industrija, antrojoje vietoje – fintech, toliau seka verslo programinė įranga, maistas, transporto sektorius, reklamos sektorius, energetika, robotika, telekomunikacijos ir su nekilnojamu turtu susijusios technologijos. To ir galima buvo tikėtis, kadangi būtent medtech, edtech, fintech, el. komercijos ir kiti pasaulio skaitmenizavimo sprendimai neleido pasauliui sustoti ir investuotojai nukreipė savo finansus būtent į šias idėjas.

Naujausias tendencijas puikiai parodo ir 2020 m. Europoje gimusių vienaragių sąrašas, kurį sudaro 18 startuolių. Net 6 iš jų kuria verslo programinę įrangą, 3 dirba transporto sektoriuje, vienas – finansų technologijų srityje. Telemedicinos industrijoje daug vienaragių kol kas neturime dėl to, kad tai yra tik šiemet smarkiai iškilusi sritis.

Sprendžiant pagal investicijų kiekius, galima numanyti, kad kitais metais medicinos ir švietimo technologijų srityse sulauksime bent kelių europietiškų vienaragių, o fintech, nuotolinio darbo ir kiti su skaitmenizavimo susiję sektoriai turėtų išlaikyti savo dabartines pozicijas.

Didėjančios, bet rečiau vykstančios, investicijos Lietuvai – ne į naudą

Europos rizikos kapitalo ekspertai teigia, kad senajame žemyne išryškėjo nauja tendencija investuoti į mažesnį skaičių startuolių, tačiau didesnes sumas – Series A startuolių vertinimai per paskutinius 10 metų išaugo net 2,6 karto, o pradinės stadijos startuolių – 2,4 kartus. Tuo tarpu investicijų į pradinės stadijos startuolius skaičius šių metų trečiajame ketvirtyje, lyginant su praeitais metais, sumažėjo net 32 proc.

Tai nėra palanku Lietuvai todėl, kad vietiniai investuotojai neturi galimybių į ankstyvosios stadijos startuolius investuoti milijoninių sumų ir būtent dėl to Lietuvos startuoliams yra nelengva konkuruoti su panašiais verslais iš JAV ar Vakarų Europos šalių. Vienintelis būdas tai spręsti yra stiprinti vietinę ekosistemą, investuojant didesnes sumas į rizikos kapitalo fondus, akceleratorius, inkubatorius ir t.t.

Artimiausiu metu – daug gerų naujienų

Europą bei kitas pasaulio dalis jau greitai turėtų pasiekti koronaviruso vakcina, tad visi yra nusiteikę gan optimistiškai ir tikisi, kad jau greitai pavyks grįžti į normalų gyvenimo ritmą.

Be to, pasak „Dealroom“, šiemet Europos šalys startuoliams dėl pandemijos padarinių skyrė beveik 11 mlrd. USD paramos, kas leido didžiajai daliai startuolių augti ir toliau.

„Investuotojai kitais metais bus dar alkanesni: naujų fondų kuriama vis daugiau, o rinkoje jau esantys investuotojai dar turi daug nepanaudotų lėšų. Be to, neapibrėžtumų dėl epidemijos turėtų būti daug mažiau: vakcinos jau pristatomos į Europą ir kitas pasaulio vietas, o žmonės bei verslai jau prisitaikė prie kiek pakitusio gyvenimo. Tad ir toliau galime tikėtis rekordinių investicijų į startuolių ekosistemą.

Pandemija ilguoju laikotarpiu startuoliams bus netgi naudinga: panašu, kad Europoje šiemet į technologijų startuolius bus investuota rekordiškai daug, be to, ši situacija mus įspraudė į kampą kurti naujas technologijas ir sprendimus. Tuo tarpu nauja nuotolinio darbo tendencija sumažina barjerus tarp šalių ir leidžia startuoliams dar lengviau pasiekti bet kurią pasaulio rinką. Neabejoju, kad vos po kelių metų pamatysime pirmuosius rimtus pandemijos proveržio startuolių sektoriuje rezultatus“, – prognozėmis 2021-iesiems dalinosi A. Milukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)