Internetu įsigytos prekės

JK pirkėjams, perkantiems iš ES daugiau nei 390 svarų sterlingų kainuojančias prekes internetu, skirtos siuntos gali būti sulaikytos pašte, kol bus sumokėti nuo sausio 1 d. įsigaliosiantys muito, pridėtinės vertės (VAT) ir kiti mokesčiai.

JK gyventojų įsigytoms prekėms ES šalyse kelionių metu bus taikomas 2,5 proc. muito mokestis, jei šių prekių vertė sieks nuo 390 iki 630 svarų sterlingų, o daugiau kainuojančioms prekėms bus dar taikomi ir papildomi mokesčiai.

Pridėtinės vertės (VAT) mokestis bus taikomas tiesiogiai prekėms įsigytoms internetu ir kainuojančioms iki 135 svarų sterlingų (išskyrus dovanas), o prekėms, kurių vertė sieks daugiau nei 135 svarus sterlingų bei dovanoms, kainuosiančioms daugiau nei 39 svarus sterlingų, „Royal Mail“ gali pritaikyti mokesčių surinkimą iki prekių pristatymo gavėjui (kol nebus sumokėti mokesčiai, prekės nebus pristatytos).

Alkoholiniai gėrimai ir cigaretės

Nuo kitų metų pradžios pasibaigs ir britų „alkoholinių gėrimų kruizai“ į Prancūziją bei kitas ES šalis, į kurias būdavo vykstama siekiant įsigyti neribotą kiekį alkoholio ypatingoms progoms, nes atsiras apribojimai įsigyjamų alkoholinių gėrimų kiekiui. Asmeniniam vartojimui iš ES bus galima įsivežti iki 42 litrų alaus, iki 18 litrų vyno ir iki 4 litrų stipriųjų alkoholinių gėrimų, viršijančių 22 proc.

Įvežamų cigarečių, naudojamų asmeniniais tikslais, skaičius apribotas iki 200 vienetų.

Siuntinių siuntimas

Taip pat pasunkės siuntinių siuntimas iš JK į ES, įskaitant siuntinius į Airiją. Nuo kitų metų sausio 1-osios siunčiantys prekes ir dovanas JK gyventojai privalės užpildyti muitų deklaracijų formas CN22 arba CN23, priklausomai nuo siunčiamų daiktų vertės bei svorio. Beje, minėtas muitų deklaracijas pašto darbuotojai rekomenduoja siuntėjams pildyti jau nuo šių metų gruodžio 29 d., jog nuo kitų metų pradžios (po „Brexit“) siuntų siuntimas vyktų sklandžiai.

Laiškai ir dokumentai toliau galės būti siunčiami iš JK į ES įprasta tvarka.

Daugiau susipažinti su į JK įvežamų prekių tvarka galite čia, o apie iš Lietuvos į JK siunčiamas ir iš JK gaunamas siuntas Lietuvoje – čia.