Tai opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka BNS kalbėjo praėjus dienai, kai buvo paskelbta, jog „Swedbank“ bankas įšaldė sanatorijos sąskaitas.

Sąskaitos užšaldytos dėl ES sankcijų Baltarusijos prezidento administracijoje veikiančiai Vyriausiajai ūkio valdybai. Sanatorija veikia kaip viešoji įstaiga, o ūkio valdyba yra sanatorijos dalininkė.

„A. Lukašenkos valstybė tapo mafijine valstybe. Prezidento administracijos įmonei priklauso daugybė kompanijų, restoranų, prekybos centrų, privačių medicinos centrų ir netgi sanatorijų“, – BNS antradienį sakė F. Viačorka.

„Ši organizacija atsidūrė sankcijų sąraše, o sąskaitų blokavimas yra A. Lukašenkos valstybės mafijinės struktūros rezultatas“, – teigė jis.

Pasak jo, siekiant pokyčių būtina „išardyti A. Lukašenkos valdžios vertikalę“.

„Mes kovojame ne tik dėl laisvų rinkimų, mes kovojame prieš korupciją. Tiesa tokia, kad ši sanatorija yra korumpuotos sistemos dalis“, – teigė F. Viačorka.

Opozicijos aktyvistas sakė tikįs, kad Europos Sąjungos institucijos nustatys ir areštuos ir daugiau sąskaitų, kurios priklauso sankcijų sąraše esantiems A. Lukašenkos režimo atstovams.

Jo teigimu, šių žingsnių galima tikėtis sausio mėnesį, nes sankcijų įgyvendinimas paprastai užtrunka.

„Sodros“ duomenimis“, sanatorijoje „Belorus“ dirba 393 žmonės.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia, kad šiuo metu aiškinasi, kokią pagalbą galima suteikti sanatorijoje dirbantiems lietuviams.

„Suprantame, kad šioje Baltarusijos įmonėje Druskininkuose dirbantys keli šimtai Lietuvos piliečių atsidūrė sunkioje situacijoje. Šiuo metu aiškinamės, ar yra galimybių padėti Lietuvos žmonėms, kurie nukentėjo, dirbdami Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui. Vis dėlto nesibaigiant protestams bei neteisėtam jų malšinimui, rizika įmonėms dirbančioms tiesiogiai su režimu auga“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė.

Sankcijas Baltarusijai ES įvedė dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus.

Baltarusijoje jau penktą mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9 dieną įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju oficialiai paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

F. Viačorka sakė, kad jie pastaruoju metu persikėlė į gyvenamuosius rajonus, tačiau A. Lukašenkos vasarį rengiamas vadinamasis liaudies susirinkimas gali vėl paskatinti masines demonstracijas miestų centruose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)