Pasak jos, ekologinį incidentą tiria aplinkosaugininkai.

Pagal Aplinkos apsaugos agentūros atliktą teršalų dėmės sklaidos prognozę, ši dėmė juda Latvijos teritorinių vandenų link ir per tris artimiausias paras pakrantės nepasieks. Prognozė bus koreguojama surinkus tikslesnių duomenų, rašoma pranešime spaudai.

Nustačius į jūrą patekusių teršalų kiekį, Aplinkos apsaugos departamentas apskaičiuos aplinkai padarytą žalą, kurią turės atlyginti terminalo valdytojas. Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, žala aplinkai priklausys nuo meteorologinių veiksnių.

„Vėjas ir bangavimas yra palankios sąlygos, padedančios teršalams išsiskaidyti ir išgaruoti, kita vertus, gamtai pačiai susitvarkyti trukdo neaukšta temperatūra“, – pranešime sakė S. Gentvilas.

Didžiausią pavojų teršalai kelia jūroje žiemojantiems paukščiams – įvairioms antims, bet, ministro žodžiais, teršalų kiekis yra palyginti nedidelis, todėl gyvūnijai grėsmė minimali.

Pranešimą apie incidentą institucijos gavo pirmadienį apie 10 val. Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, už tokių incidentų likvidavimą atsakingas Karinių jūrų pajėgų padalinys sraigtasparniu tikslina išsiliejusios teršalų dėmės plotą.

Iš Klaipėdos surinkti teršalų į nelaimės vietą plaukia laivas „Šakiai“, kuris dėmę turėtų pasiekti apie 15 val.

Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis anksčiau pirmadienį BNS sakė, kad išsiliejusių teršalų plotas preliminariai siekia apie 1 kvadratinį kilometrą. Dėl srovių ir vėjo jie juda ne prie kranto, o į atvirą jūrą, link Latvijos.

Per Būtingės terminalą „Orlen Lietuva“ naftą importuoja nuo 2006 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)