Ekonomikos ir inovacijų ministerijos teigimu, patikrinimus prekybos vietose gali vykdyti daug institucijų, turinčios teisę išrašyti protokolus: policija, Nacionalinio visuomenės sveikatos centras (NVSC), Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), savivaldybių viešosios tvarkos skyriai ar net Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT).

Trečiadienį, prieš Kūčias, Delfi fotografai užfiksavo pirkėjų srautus Vilniuje prie maisto prekių parduotuvių. Automobilių aikštelės beveik pilnos, tačiau eilių prie durų nenusidriekė, visi norintys apsipirkti įleidžiami iš karto į vidų.

Delfi pasiteiravo institucijų, kaip prieš šventes ir jų metu bus vykdomi patikrinimai. NVCS atstovai nurodė, kad institucijai nėra pavesta tikrinti prekybos centrų.

Budės apie 100 FNTT pareigūnų

Tuo metu FNTT nelinkusi išrašinėti baudų. Tarnybos spaudos atstovės Modestos Zdanauskaitės teigimu, nuo gruodžio 21 d. FNTT pareigūnai visoje Lietuvoje pasirinktinai tikrina ir kontroliuoja, ar parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse, paslaugų teikimo ir kitose viešose vietose bei šalia esančiose teritorijose laikomasi karantino režimo reikalavimų, t. y. ar žmonės nesibūriuoja, dėvi asmens apsaugos priemones, ar tinkamai kontroliuojami žmonių srautai ir kita.

„Pagrindinis šių kontrolės veiksmų tikslas – prevencija, todėl tikimasi, kad žmonės išliks sąmoningi, saugos save bei kitus ir griežtesnių veiksmų, tokių kaip baudos, neprireiks. Per pirmąsias budėjimų dienas pareigūnai fiksavo smulkius pažeidimus, kurie buvo iškart pašalinti“, – komentuoja ji.

Anot jos, iki sausio 3 d. visoje šalyje budėjimuose dalyvaus apie 100 FNTT pareigūnų.

Policija reaguos į iškvietimus

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis Delfi teigė, kad šiuo metu policija kontrolinių patikrinimų prekybos centruose nevykdo, nebent gauna iškvietimą. Didžiausios policijos pajėgos metamos į judėjimo ribojimus, kurie šiuo metu, kaip pažymi, – didžiausias iššūkis.

Anot R. Matonio, prekybos centrų tikrinimu daugiau užsiima kitos institucijos: NVSC, VMVT ar savivaldybių darbuotojai.

„Praeitą savaitę prieš karantino sugriežtinimo pradžią buvo trumpalaikis patikrinimas parduotuvėse, kai buvo daug žmonių, dabar koncentruojamės labiau į judėjimo ribojimus, viešąsias vietas, saviizoliacijos patikrinimus, bet jei gauname tokį pranešimą, reaguojame“, – komentuoja R. Matonis ir priduria, kad pranešimų apie pažeidimus prekybos centruose policija sulaukia nedaug.

Per praeitą savaitę vykdomus policijos patikrinimus buvo fiksuoti 4 pažeidimai. Šią savaitę, pasak policijos atstovo, taip pat nustatyta ūkio subjektų pažeidimų, tačiau tiksliai įvardyti, ar tai parduotuvės, ar kitos įstaigos, negalėjo.

Jis priduria, kad pažeidimai gali būti fiksuojami ir gyventojams, ir prekybos tinklams. Pavyzdžiui, jei gyventojas parduotuvėje nedėvi kaukės, jam gali būti skirta bauda.

VMVT: nereguliuojantys srautų sulauks griežtų sankcijų

VMVT skelbė, kad šią savaitę bus sustiprinta tarnybos inspektorių kontrolė prekybos centruose. Parduotuvės, nereguliuojančios pirkėjų srautų, sulauks griežtų sankcijų. VMVT inspektoriai iki švenčių likusias dienas planuoja patikrinti didžiąją dalį didžiųjų Lietuvos prekybos centrų – „Rimi“, „Maxima“, „Lidl“, „IKI“, „Norfa“ ir kitas maisto prekių parduotuves šalyje.

Patikrinimų metu, užpildant specialųjį klausimyną, inspektoriai įvertina, ar prekybos vietose yra ribojami pirkėjų srautai, sudarytos sąlygos pirkėjų ir darbuotojų rankų dezinfekcijai, užtikrinamas dažnai liečiamų paviršių (pvz., vežimėlių, krepšelių) valymas ir dezinfekcija, pateikiama informacija pirkėjams dėl asmens higienos laikymosi bei kaukių dėvėjimo būtinybės, ar darbo vietose darbuotojai dėvi apsaugines veido kaukes bei ar kasdien yra vertinama jų sveikata, ar į prekybos vietą neįleidžiami pirkėjai nedėvintys kaukių.

Nustačius pažeidimus, jie užfiksuojami padarant nuotraukas. Per pastarąją savaitę (nuo gruodžio 18 iki 22 d.) buvo patikrintos 77 prekybos vietos, iš kurių 3 proc. nustatyti karantino sąlygų nesilaikymo pažeidimai.

Kaip Delfi informavo VMVT specialistai, fiksuoti tokio pobūdžio pažeidimai: prie įėjimo į prekybos vietą nebuvo sudaryta galimybė pirkėjų rankų dezinfekcijai, neužtikrintas tinkamas pirkėjų srautų reguliavimas, dažnesnis dažnai liečiamų paviršių dezinfekavimas, nevertinta darbuotojų sveikata.

Anot VMVT, pirmą kartą nustačius pažeidimus įmones stengiamasi įspėti, tačiau nustačius šiukščius ar pasikartojančius pažeidimus yra taikomos poveikio priemonės, vadovaujantis Administracinių nusižengimų kodeksu. Tuomet baudos juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims gali siekti nuo 1500 Eur iki 6000 Eur.

Delfi primena, kad Nuo gruodžio 16 d. iki sausio 3 d. ribojamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių. Šis ribojimas netaikomas asmenims – vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise.

Vyriausybės sprendimu nuo gruodžio 16 d. dirbti ir klientus aptarnauti gali tik maisto prekėmis prekiaujančios parduotuvės. Draudžiama teikti grožio paslaugas, jei jos trunka ilgiau kaip 15 min.

Parduotuvėse, įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, kurių veikla nedraudžiama turi būti užtikrinamas 15 kv. m. prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.

Taip pat nerekomenduojama palikti namų be itin svarbios priežasties, išvykti už gyvenamosios savivaldybės ribų. Tačiau vienos šeimos nariai gali išeiti pasivaikščioti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)