Antradienio vakarą neeiliniame Vyriausybės pasitarime dėl COVID-19 valdymo klausimų priimtas sprendimas įsigyti papildomų vakcinų, kurios šalį galėtų pasiekti jau netrukus.

„Sprendimas, ar rezervuojam papildomą kiekį ar ne. LR Vyriausybė jau yra pritarus atitinkamam vakcinų kiekio įsigijimui iš 6 kompanijų, tame tarpe ir iš „Pfizer“ ir dabar yra gautas iš EK pro rata principu pateiktas pasiūlymas lygiomis sąlygomis visoms šalims įsigyti papildomus vakcinų dozių kiekius būtent iš farmacijos kompanijos „Pfizer-BioNTech“, – Vyriausybės nariams klausimą pristatė Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Jis paaiškino, kad aplinkybės keičiasi, o ši vakcina jau patvirtina ir, nors Lietuva užsakiusi daug kitų vakcinų, ministerija siekia užtikrinti visuomenės apsaugą nuo apsikrėtimo ir pritarti EK siūlymui ir pasinaudoti Lietuvai skiriama kvota.

Lietuvai skiriama 0,616 mln. vakcinos dozių, atitinkamai paskiepytų žmonių skaičius galėtų būti perpus mažesnis, mat vienam asmeniui reikia dviejų skiepo dozių.

„Jos tenka visoms šalims jos tenka lygiomis sąlygomis, pro rata principu, jau pagal išankstines pirkimo sutartis“, – aiškino A. Dulkys.

Estija dėl šio siūlymo dar sprendžia, o Latvija sprendimą jau yra priėmusi. Sprendimas galioja tik 24 valandas, informavo A. Dulkys: „Žinia yra gera, ji svarbi Lietuvos žmonėms“.

Premjerė Ingrida Šimonytė pasiūlė rezervuoti siūloma kiekį, kad ir ne lengvatinėmis sąlygomis, šios vakcinos Lietuvą pasiektų kitąmet. Vyriausybė siūlymą palaikė.
Ingrida Šimonytė

„Tai yra ta vakcina, kuri išvystyta toliausiai, tiek registracijos požiūriu, tiek kitais požiūriais, jau šią savaitę turėtume pradėti pirmąjį vakcinavimą, tai galimybė papildyti savo realios vakcinos atsargas šitais papildomais kiekiais ateinančiais metais, atrodo gana svarbi, turint omenyje, kiek kitų vakcinų, dėl kurių turime pasirašytas sutartis, jų plėtra arba sustabdyta, arba nevyksta taip sparčiai, kaip anksčiau tikėtasi“, – sako I. Šimonytė.

Ji paaiškino, kad reikia masiškesnio kiekio, kad vakcinų kiekiai būtų pakankamai, nes ekonominiai nuostoliai dėl šalies uždarymo yra gerokai didesni nei vakcinos kaina.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gytis Andrulionis paaiškino, kad Lietuva su „Pfizer“ ir „BioNTech“ jau yra įsigijusi 1,24 mln. dozių, o minėti 0,616 mln. vakcinų būtų papildomas įsigijimas.

„Čia yra svarbu, kad gamintojas yra patikimas, turintis ilgametę patirtį vakcinų vystyme ir gaminime, patikima kompanija, sutartis buvo įvertinta tiek EK tiek Sveikatos apsaugos ministerijoje“, – teigė G. Andrulionis.

Jau anksčiau skelbta, kad pirmoji vakcinų nuo koronaviruso (COVID-19) siunta Lietuvą pasieks gruodžio 26 d., skiepijimas prasidės gruodžio 27 d. Vakcinos bus tiekiamos reguliariai, pagal sudarytą grafiką, visoms Europos Sąjungos šalims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (851)