13 val. balsuodami parlamentarai priėmė abu įstatymus. Už PSDF biudžetą balsavo 114, pasisakančių „prieš“ nebuvo, dar 4 susilaikė. „Sodros“ biudžetui pritarė 114 Seimo narių, nepritariančių nebuvo, o 14 susilaikė.

Vyriausybės patobulintame „Sodros“ biudžeto projekte numatoma turėti 5,13 mlrd. eurų pajamų, 4,99 mlrd. eurų išlaidų ir 136,24 mln. eurų perteklių.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas turėtų išlikti subalansuotas, su 2,48 mlrd. eurų pajamoms ir išlaidoms.

Mykolas Majauskas prieš balsavimą sakė, kad PSDF biudžete padaryti keli esminiai patobulinimai.

„Numatytas papildomas finansavimas testams dėl Covid-19. Atsižvelgiant į laboratorijų apkrovą, nebuvo atsiskaityta už jau atliktus darbus, nenumatyta pakankamo finansavimo ateityje. Taip pat buvo daug diskusijų dėl vakcinos ir čia reikėjo numatyti finansavimą, skirti tam rezervą. Ketvirtas dalykas – medikų priedai už pavojingą darbą. Galiausiai, vaistams yra skiriama papildomai“, – dėstė jis.

Komentuodamas „Sodros“ biudžetą M. Majauskas kalbėjo apie didinamas pensijas.

„Didiname pensijas ne tiek, kiek buvo numačiusi nueinanti Vyriausybė, o tiek, kiek buvo numatyta įstatymais, įskaitant ir prezidento iniciatyvą – 9 proc. Turime mažinti pensinio amžiaus žmonių skurdą. Svarbu, kad pensijos didėja sparčiau nei darbo užmokestis“, – sakė jis.

Savo ruožtu Kęstutis Glaveckas prieš balsavimą įspėjo apie rizikas.

„Skolinimosi arba netiesioginių mokesčių sąskaita didinti pensijas yra rizikos, užtat, kad nukelta moki paklausa pensininkų vienaip ar kitaip gali kainuoti ateityje žymiai brangiau valstybės aptarnavime“, – sakė jis.

Tomas Tomilinas sakė, kad 9,58 proc. yra įspūdingas pensijų augimo skaičius.

„Noriu padėkoti ir Seimo dešinei pusei, kuri prisidėjo ir anoje kadencijoje prie šio skaičiaus. Esminė mano mintis – žiūrint kompleksiškai ir sistemiškai, turime pasidžiaugti, kad yra išlaikomas įsipareigojimas verslui dėl „Sodros“ lubų“, – sakė jis.

Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2021 metais pasieks 440 eurų, o vidutinė pensija 413 eurų – atitinkamai 40 ir 36 eurais daugiau nei šiemet.

Tuo metu patvirtintame valstybės biudžeto projekte numatoma, kad jo pajamos sieks 11,25 mlrd. eurų, asignavimai sudarys 15,83 mlrd. eurų, o biudžeto deficitas sieks 4,57 mlrd. eurų. Numatytas Vyriausybės skolinimosi limitas – 4,03 mlrd. eurų.


Visus įstatymus iki sausio 1 dienos dar turėtų pasirašyti prezidentas Gitanas Nausėda.


Bendras 2021 metų biudžetų deficitas – 4,4 mlrd. eurų, t. y. apie 7 proc. bendrojo vidaus produkto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)