„Kai esame tokioje situacijoje, kai poreikiai didinti išlaidas yra gerokai didesni negu galimybės, yra tik trys alternatyvos. Viena alternatyva yra didinti mokesčius. Ar kas nors norėtų tokios alternatyvos? Turbūt ne.

Kita alternatyva yra veržtis diržus, mažinti kažkokias socialines išmokas, nedidinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų, investicijų.

Ir lieka trečia alternatyva – skolintis ir didinti biudžeto deficitą. Ši alternatyva tokioj aplinkoj, kokioj mes dabar esame, yra visai nebloga, nes tai daro visos ES valstybės, nes turi pandemiją, kurią reikia valdyti, ir gali pasiskolinti už nulines ir neigiamas palūkanas“, – laidoje „Delfi diena“ sakė „Swedbank“ ekonomistas.

„Tikrai nemanau, kad 7 proc. BVP siekiantis biudžeto deficitas yra kažkas labai dramatiško“, – pabrėžė jis.

N. Mačiulio teigimu, pasiskolinus už nulines palūkanas dešimties metų laikotarpiui Lietuvai neturėtų būti sudėtinga tas skolas refinansuoti ateityje.

„Jei iki 5 metų skolinasi Vyriausybė, tai jai investuotojai primoka, kad ji paimtų tuos pinigus, Lietuva moka neigiamas palūkanas. Jos tikrai yra tokios, kokiomis nepasinaudoti būtų neprotinga“, – kalbėjo N. Mačiulis.

Papildomos išlaidos – koronaviruso valdymui

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad didžioji dalis papildomų išlaidų kitų metų biudžete skirtos suvaldyti pandemijai.

Mykolas Majauskas

„Dalis išlaidų skirtos sveikatos sistemai, tai laboratorijoms, testams, vakcinoms, medikų priedams, vaistams, atlyginimų didinimui. Kita dalis skirta apsaugoti kuo daugiau darbo vietų ir užtikrinti nepertraukiamas žmonių pajamas“, – laidoje kalbėjo jis.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad tos priemonės vienkartinės ir dar kitais metais jų neturėsime, deficitas bus vos 3 proc., o gal ir mažiau“, – tikino M. Majauskas.

Kitais metais taip pat didės pensijos, vaiko pinigai.

„Vyriausybės, Seimo buvo priimti įstatymai ir tuos įsipareigojimus turime vykdyti. Turime tenkinti žmonių teisėtus lūkesčius ir, jeigu buvo priimtas sprendimas didinti pensijas, mes turime jį įgyvendinti. Jei priimtas sprendimas didinti vaiko pinigus, mes turime tesėti pažadą ir tą darome“, – sakė M. Majauskas.

Jo teigimu, artimiausiu metu jokių didesnių pokyčių mokesčių sistemoje neplanuojama.

„Mokesčius keitėme pernelyg dažnai. Dabar labai svarbu nurimti ir užtikrinti, kad jokių esminių pokyčių mokesčių sistemoje mes tikrai neplanuojame ir tol, kol aš esu Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, jokie nauji mokesčiai nepraeis pro komitetą bent jau gerus metus. Aš tikrai noriu užtikrinti, kad ateinančiais metais esminių mokesčių pakeitimų nebus“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo Seimo narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)