Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) buvusiam PST vadovui Daliui Gesevičiui apribojo teisę penkerius metus eiti įmonių vadovo ar valdybos nario pareigas ir skyrė 14,481 tūkst. baudą, o bankrutuojančios „Active Construction Management“ savininkui ir buvusiam vadovui Irmantui Kubiliui – ketverius metus neleido vadovauti ar būti valdybose ir skyrė 11 tūkst. eurų baudą.

„Buvę abiejų bendrovių vadovai prisidėjo prie pažeidimo padarymo, todėl jiems, kaip nustatyta Konkurencijos įstatyme, turi būti skiriamos sankcijos“, – pranešė teismas.

Apriboti buvusių vadovų teisę eiti vadovaujančias pareigas viešajame ar privačiame sektoriuje ir skirti baudas teismo prašė Konkurencijos taryba. Jos teigimu, ji atsižvelgė į veiksmų, kuriais vadovai prisidėjo prie konkurencijos ribojimo, pobūdį, kartelio trukmę bei pavojingumą ir kitas aplinkybes.

Konkurencijos taryba 2017 metais PST skyrė skyrė 8,5 mln. eurų, o „Active construction management“ – 3,7 mln. eurų baudas už tai, kad jos prieš septynerius metus buvo sudariusios kartelinį susitarimą, dalyvaudamos Vilniaus savivaldybės skelbtuose darželių atnaujinimo konkursuose.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) šių metų birželio 3 dieną galutinai pripažino, kad Konkurencijos taryba pagrįstai skyrė įmonėms baudas.

Valstybinė mokesčių inspekcija rugpjūtį sutiko, kad PST prašymu įmonė baudą ir palūkanas sumokėtų per aštuonerius metus. Tam pritarė ir antstolis, tačiau Konkurencijos taryba jam pateikė skundą – anot jos, sutikdamas išdėstyti baudos mokėjimą, antstolis viršijo savo įgaliojimus, be to, tokiu atveju nebūtų atgrasanti nuo panašių pažeidimų.

Panevėžio apylinkės teismas gruodžio pradžioje panaikino leidimą PST dalimis mokėti baudą, kuri su palūkanomis siekia 10,3 mln. eurų. Teismo nutartis gali būti skundžiama.

VAAT sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.